5 červen Ekodesign jako cesta k udržitelnosti: Výzkumníci z FCH VUT pomáhají ... Až 80 % plastů v Evropě stále pochází z fosilních zdrojů a většina plastových obalů se nikdy znovu nepoužije. Jak může výzkum pomoci českým firmám být konkurenceschopnější a šetrnější k životnímu ...
22 duben Zelené fasády zlepšují vzduch a snižují teplotu v rozpálených městech Klimatická změna zesiluje extrémy počasí, města se přehřívají a vědci hledají řešení, které bude dlouhodobé a udržitelné. Dizertační práce Jana Vystrčila z Ústavu pozemního stavitelství Fakulty ...
17 duben Co má společného věda a žonglování? U obojího je klíčová trpělivost, ... Doktorand Vojtěch Jašek z Ústavu chemie materiálů Fakulty chemické VUT se ve své dizertaci specializuje na vývoj materiálů z obnovitelných zdrojů a chemickou recyklaci. Jeho výzkum, který zahrnuje ...
15 duben VUT může sehrát výraznou roli v herním vývoji v ČR Na 15. dubna každoročně připadá Světový den umění. Připomíná, že umělecké disciplíny pomáhají posílit vazby mezi uměleckou tvorbou a společností, podporují větší povědomí o rozmanitosti uměleckých ...
21 březen Experti z VUT řeší klimatické výzvy, povodně i budoucnost české vody Světový den vody každoročně upozorňuje na rostoucí problémy s tímto živlem. Jak zajistit, aby Česko obstálo ve světě, kde voda přestává být samozřejmostí? Odborníci z Fakulty stavební VUT Daniel ...
19 únor Nová technologie čistění bioplynu: VUT spolupracuje se špičkovými týmy ... Jak lze bioplyn účinně zbavit CO2 a tím přispět k dekarbonizaci? To je výzva, kterou řeší mezinárodní výzkumný projekt, na kterém Fakulta strojního inženýrství VUT spolupracuje s kolegy z Berlína ...
27 leden Udržitelnost jako technologická výzva. VUT má novou strategii a nástroj ... Vysoké učení technické v Brně reaguje na výzvy spojené se změnami klimatu. Do roku 2025 vstupuje s ucelenou strategii nejen pro udržitelnost každodenního provozu, ale zejména pro dlouhodobé ...
16 leden E-mobilita a udržitelnost – nový studijní program připraví absolventy ... Určovat trendy v dopravě a získat zaměstnání v high-tech firmách a vývojových centrech – to nabízí nový mezioborový studijní program, který se od podzimního semestru otevírá na FEKT VUT. ...
18 prosinec Přirozeně klikaté potoky mohou pomoci při povodních, popisuje úspěšná ... Navrátit Kozímu potoku na Bruntálsku přirozený tvar, který ve vysychající krajině spustí řetězec pozitivních změn a současně poslouží jako pomocné protipovodňové opatření. Detailní modelový návrh ...
11 prosinec Elektromobily pod drobnohledem vědců z FEKT VUT Nová vědecká studie výzkumníků v čele s Kamilem Jaššem z Ústavu elektrotechnologie Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT (FEKT VUT) přináší zásadní zjištění v diskuzi o ...
2 prosinec Novinka z VUT na veletrhu Gaudeamus Brno: Dřevostavba s mraky nápadů Novou expozici představilo Vysoké učení technické v Brně na právě skončeném veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus Brno. Nabízí minimalistickou estetiku, konstrukční variabilitu a obnovitelné ...
26 listopad VUT na cestě k udržitelnosti. Chystá strategii a určí svou emisní stopu Vysoké učení technické v Brně systematicky pracuje na začlenění principů udržitelnosti do vzdělávání, výzkumu, tvůrčí činnosti i provozu univerzity. Nezapomíná přitom i na svoji společenskou roli. ...
15 listopad Díky Partyzánkám s motyčkou vznikl na FaVU VUT unikátní vycházkový ... Spontánní zahradničení ve veřejném prostoru, zanedbaná místa i fenomén přírody ve městě mapuje unikátní projekt pod vedením Barbory Lungové z Fakulty výtvarných umění VUT. S týmem doktorských ...
3 září Kudy z doby plastové? Řešení není jednoduché ani jednoznačné, říká ... Celosvětová produkce plastů se vyšplhala na 400 milionů tun ročně. Jaké dopady má na životní prostředí? Lze materiálovou politiku remodelovat? A kdo za to všechno může? Ožehavé otázky si společně ...
5 červen Ekologická hnojiva s postupným uvolňováním živin vyvíjí vědci z FCH VUT Význam hnojiv pro lidskou populaci je nezpochybnitelný. Bez uměle vyráběných hnojiv bychom nebyli schopni vyprodukovat více než polovinu současných světových potravin. Vzhledem k rychlému růstu ...