Detail předmětu

Příprava a řízení staveb

FA-ERESAk. rok: 2022/2023

Předmět je zaměřen na problematiku přípravné a realizační fáze stavby a zabývá se zásadami investičního procesu, úkoly účastníků výstavby a veřejnoprávním projednáním stavby. Součástí výuky je problematika územního plánování, územního a stavebního řízení a dokumentace s tím spojené. Podrobněji je předmět zaměřen na význam, obsah a členění stavebně technologické přípravy a na zpracování její základní dokumentace. Výuka zahrnuje rovněž seznámení studentů s dodavatelskými a investorskými systémy ve výstavbě a seznamuje je s činnostmi a způsoby řízení výrobního procesu a s obvyklou agendou stavbyvedoucích a mistrů. Dále jsou probrány vazby na časové plánování a čerpání finančních prostředků, zajištění jakosti stavebních prací při vstupní, mezioperační a výstupní kontrole, obecné technické požadavky na výstavbu, zásady bezpečného provádění stavebních prací. Přehledné informace získají studenti z oblasti mechanizace a automatizace stavebních procesů a optimálního nasazení stavebních strojů.

 

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Odbor znalectví ve stavebnictví a oceňování nemovitostí (OON)

Výsledky učení předmětu

Student bude schopen samostatně plánovat a organizovat svoji činnost na úrovni stavebních projektů, včetně ekonomických pohledů. Získá všeobecnou informaci o podnikatelském prostředí a pravidlech podnikání v Česklé republice včetně strategického plánování podnikatelské činnosti.

Prerekvizity

Je třeba všeobecné znalosti z oblasti makro a mikro ekonomie a znalost stavebních konstrukcí minimálně v rozhsahu dvou semestrů předmětu pozemní stavitelství plus znalosti z bakalářského studijního programu a znalosti získané v praxi.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Hondnocení studenta se provádí písemnou zkouškou.

Osnovy výuky

1. Úvod do předmětu, investiční politika, investiční proces, přípravná a realizační fáze, účastníci výstavby, veřejnoprávní projednání stavby, hlavní předpisy

2. Základy daňové soustavy a daně ve stavebnictví. Způsoby financování stavebních zakázek. Základy rozpočtování staveb

3. Stavebně - technologická příprava, význam, obsah, členění, základní dokumentace a její zpracování

4. Dodavatelské systémy ve výstavbě, členění výstavby do fází, investorský způsob výstavby

5. Činnosti výrobního procesu, převzetí staveniště, převzetí prací, stavební deník, přejímací řízení, kolaudační řízení

6. Způsoby řízení procesů, práva a povinnosti stavbyvedoucích, mistrů a TDS

7. Zařízení staveniště, koncepce staveništního provozu, objekty zařízení staveniště, mimostaveništní a vnitrostaveništní doprava, inženýrské sítě, návaznosti - rozvinutí plánovacích procesů zařízení staveniště v návaznosti na předmět ERTPS, určení ploch skládek, ploch pro uživatele ZS

8. Základní stavební mechanizace. Speciální stavební mechanizace a technologie v podmínkách městské husté zástavby

9. Časové plánování, modely, výstupy, časové a finanční harmonogramy, průběžné čerpání finančních prostředků, dílčí fakturace, síťové grafy – základní modely, pravidla

10. Jakost stavebních prací, její zajištění, vstupní, mezioperační a výstupní kontrola jakosti materiálů, dílců, konstrukcí. Základní zákonné a normové požadavky na kvalitu a parametry stavebních konstrukcí a povrchů

11. Obecné technické požadavky na výstavbu, normy, obecné zásady bezpečného provádění stavebních prací,

12. Výběrová řízení, specifika stavební výroby, smluvní vztahy


Učební cíle

Cílem studia je seznámit studenty s průběhem realizace investičního záměru, s úkoly všech účastníků výstavby s důrazem na činnosti a úkoly dodavatele stavby. Student také získá základní povědomí o metodikách plánování a řízení realizace stavebního díla.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Povinná účast na seminářích, v případě odůvodněné omluvy lze nahradit na základě individuální domluvy.

Základní literatura

HARRIS, Frank; McCAFFER, Ronald; EDUM-FOTWE, Francis. Modern construction management. Wiley-Blackwell, 2013. ISBN: 978-0470672174. (EN)
HALPIN, Daniel W.; LUCKO, Gunnar; SENIOR, Bolivar A. Construction management. NJ: Wiley, 2017. ISBN: 978-1-119-25680-9. (EN)
HANNA, Nessim; DODGE H. Robert. Pricing: Policies and Procedures. Macmillan International Higher Education, 2017. ISBN: 9781349134472. (EN)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program ARCHURB magisterský navazující

    obor ARCH , 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

21 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning