Project detail

Modernizace postupů kontroly a přípravy technologických postupů při výrobě potravin, potravinových doplňků a využití odpadů z potravinářských výrob

Duration: 01.01.2011 — 31.12.2011

Funding resources

Brno University of Technology - Vnitřní projekty VUT

- whole funder (2012-01-01 - 2012-12-31)

On the project

Řešená problematika se bude týkat potravin a potravinových doplňků z pohledu zvýšení jejich bezpečnosti, zdraví prospěšnosti, autentičnosti a modernizace jejich technologických postupů.Taktéž bude věnována nemalá pozornost studiu možnosti využití odpadů, které vznikají při zpracování surovin pro potravinářské účely a čistění odpadních vod z potravinářských výrob.

Mark

FCH-S-11-7

Default language

Czech

People responsible

Benkovská Dagmar, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Buňka František, Ing, PhD - fellow researcher
Cetkovská Jitka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Čutová Michaela, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Divišová Radka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Duroňová Kateřina, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Dvořák Miloš, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Gojkovic Živan, Ing. et Ing., Ph.D. - fellow researcher
Gregušová Barbora, Ing. - fellow researcher
Hrušková Vendula, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Illková Kateřina, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Lichnová Andrea, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Marková Lucie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - fellow researcher
Navrátilová Jana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Němcová Andrea, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Pařilová Kateřina, Ing. - fellow researcher
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Rittich Bohuslav, doc. Ing., CSc. - fellow researcher
Sůkalová Kateřina, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Šimko Peter, prof. Ing., DrSc. - fellow researcher
Šmíd Jiří, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Španová Alena, doc. RNDr., CSc. - fellow researcher
Šupinová Petra, Ing. - fellow researcher
Šuranská Hana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Tobolková Blanka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Trachtová Štěpánka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Turková Kristýna, Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Tvrdíková Jana, Ing. - fellow researcher
Zichová Miroslava, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Zovčáková Monika, Ing. - fellow researcher
Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc. - principal person responsible

Units

Institute of Food Science and Biotechnology
- (2012-01-01 - 2012-12-31)
Faculty of Chemistry
- (2012-01-01 - 2012-12-31)

Results

TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. Využití magnetických nanočástic pro izolaci DNA z probiotických mléčných výrobků. Sborník přednášek VI. Sympozia Společnosti pro probiotika a prebiotika. Praha, Česká republika: ČZU v Praze, 2011. s. 12-12. ISBN: 978-80-213-2173-1.
Detail

TURKOVÁ, K.; MAVRIČ, A.; NOVAK, R.; MATIJAŠIĆ, B.B.; ŠPANOVÁ, A. Production of antimicrobial substances by strains of Lactobacillus genus. XX. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy Dny 2011 Sborník abstraktů. Tribun EU. Cejl 32, 602 00 Brno: Tribun EU s.r.o., 2011. p. 62-63. ISBN: 978-80-263-0004-5.
Detail

TRACHTOVÁ, Š. Využití magnetických nanočástic pro izolaci DNA z probiotických mléčných výrobků. ČZU v Praze, 2011. s. 12-12.
Detail

TRACHTOVÁ, Š.; RITTICH, B. Izolace DNA z mléčných a probiotických výrobků pomocí magnetických mikročástic. Mlékařské listy, 2011, roč. 126, č. 3, s. VII (X s.)ISSN: 1212-950X.
Detail

ŠPANOVÁ, A.; ZOVČÁKOVÁ, M.; BALOGOVÁ, P.; TRACHTOVÁ, Š.; RITTICH, B. Identifikace probiotických baktérií s doplňcích stravy s využitím PCR. Sborník přednášek VI. Sympozia Společnosti pro probiotika a prebiotika. Praha, Česká republika: ČZU v Praze, 2011. ISBN: 978-80-213-2173-1.
Detail

ŠPANOVÁ, A.; TRACHTOVÁ, Š.; RITTICH, B. Application of real-time PCR for evaluation of magnetic nanoparticles in molecular diagnostics. Book of Abstracts, 11th International Conference on Frontiers of Polymers and Advanced Materials, Pretoria. Pretoria - South Africa: 2011. ISBN: 978-1-86854-946-7.
Detail

RITTICH, B.; ŠPANOVÁ, A.; TRACHTOVÁ, Š.; ŠÁLEK, P.; HORÁK, D. Magnetic and nonmagnetic particles for biotechnological applications. Book of Abstracts, 11th International onference on Frontiers of Polymers and Advanced Materials, Pretoria. Pretoria - South Africa: 2011. p. 294-294. ISBN: 978-1-86854-946-7.
Detail

TURKOVÁ, K.; MAVRIČ, A.; JAKOPIČ, A.; MATIJAŠIĆ, B.B. Testing of Lactobacillus strains for selected probiotic properties. 10th symposium on lactic acid bacteria abstract book, Egmond aan Zee, The Netherlands. 2011.
Detail

TREVEN, P.; MATIJIŠIĆ, B.B.; TURKOVÁ, K., TRMČIČ, A.; OBERMAJER, T.; ROGELJ, I. Evaluation of gassericin K7 A and K7 B specific primers for detection or quantification of a probiotic strain in the faeces and milk. 10th symposium on lactic acid bacteria abstract book, Egmond aan Zee, The Netherlands. 2011.
Detail

TRACHTOVÁ, Š.; KAMAN, O.; ŠPANOVÁ, A.; VEVERKA, P.; POLLERT, E.; RITTICH, B. Silica coated La0.75Sr0.25MnO3 nanoparticles for magnetically driven DNA isolation. Journal of Separation Science, 2011, vol. 34, no. 21, p. 3077-3082. ISSN: 1615-9306.
Detail

TURKOVÁ, K.; RITTICH, B.; ŠPANOVÁ, A. Screening of Lactobacillus strains for bacteriocin genes. Chemické listy (S) Chemistry and Life. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1030 (s1030 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

RIEGELOVÁ, K.; TURKOVÁ, K. ; ŠPANOVÁ, A. ; RITTICH, B. Molecular identification of selected species of lactic acid bacteria and bifidobacteria in food additives. Chemické listy (S) Chemistry and Life. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1036 (s1036 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

BENKOVSKÁ, D.; FLODROVÁ, D.; PSOTA, V.; BOBÁĽOVÁ, J. Influence of the brewing process on the barley protein profile. Kvasný průmysl, 2011, vol. 57, no. 7-8, p. 260-265. ISSN: 0023-5830.
Detail

BENKOVSKÁ, D.; FLODROVÁ, D.; BOBÁĽOVÁ, J. Concanavalin A lectin-based affinity chromatography for enrichment and determination of glycoproteins in barley malt. Chemické listy. 2011. p. s1008 (s1009 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

SKLENÁŘOVÁ, K.; LOUPANCOVÁ, B.; DIVIŠOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.; BABÁK, L. The content of aroma compounds in fermented milk products. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. s1044 (s1044 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

SKLENÁŘOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; LOUPANCOVÁ, B. Aroma active compounds in several types of processed cheese analogues. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. s1044 (s1044 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; DIVIŠOVÁ, R.; SKLENÁŘOVÁ, K.; BABÁK, L. The content of lactic acid bacteria in chosen probiotic foods. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. s1032 (s1033 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

DIVIŠOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; LOUPANCOVÁ, B.; SKLENÁŘOVÁ, K. Optimalization and validation of SPME-GC-FID method for determination of suspected allergens in selected cosmetics and food samples. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. s1009 (s1010 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

DIVIŠOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; SKLENÁŘOVÁ, K.; BABÁK, L. Use of descriptive sensory methods for evaluation of various types of foods. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. s1010 (s1010 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

TRACHTOVÁ, Š. Magnetic and non-magnetic solid polymer microsphere for DNA diagnostics of bacteria in complex samples. 2011.
Detail

TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B.; HORÁK, D. Characterization of magnetic and non-magnetic solid polymer microspheres. Chemické listy. Praha, ČR: česká společnost chemická, 2011. p. s988 (s989 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

TRACHTOVA, S.; OBERMAJER, T.; SPANOVA, A.; BOGOVIC MATIJASIC, B.; ROGELJ, I.; HORAK, D.; RITTICH, B. Magnetic hydrophilic poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-glycidyl methacrylate) microspheres for DNA isolation from faeces. MOLECULAR CRYSTALS AND LIQUID CRYSTALS, 2012, vol. 555, no. 1, p. 263-270. ISSN: 1542-1406.
Detail

HORÁK, D., ŠPANOVÁ A., TVRDÍKOVÁ J.,RITTICH, B. Streptavidin-modified magnetic poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-g-lycidyl methacrylate) microspheres for selective isolation of bacterial DNA. European Polymer Journal, 2011, vol. 47, no. 5, p. 1090-1096. ISSN: 0014-3057.
Detail

ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; AUGUSTOVÁ, K.; VADKERTIOVÁ, R.; OMELKOVÁ, J. Comparison of Saccharomyces strains isolated from two types of wine. Chemické listy. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1005 (s1005 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Analysis of non traditional fruits (Hippophae Rhamnoides and Cornus Mas). Chemické listy. 2011. p. s1002 (s1002 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OMELKOVÁ, J. Elemental composition and total antioxidant capacity of Czech wines deriving from grapes growned by different agriculture methods. Chemické listy. 2011. p. s1025 (s1025 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J.; ŘEZNÍČEK, V. Cornelian cherry (Cornus mas) as a good source of antioxidants. 11th INTERNATIONAL NUTRITION & DIAGNOSTICS CONFERENCE; Book of Proceedings. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2011. p. 104-104. ISBN: 978-80-7395-378-2.
Detail

TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M. Impact of extraction solvents on evaluation of antioxidant activity of spelt andbuckwheat flours. Abstract Book and Final Programme. 11th International Nutrition & Diagnostics Conference. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2011. p. 88-88. ISBN: 978-80-7395-378-2.
Detail

TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M.; SUHAJ, M. Effects of extraction conditions on the antioxidant activity of buckwheat and spelt flours. Chemické listy. 2011. p. 1024-1024. ISSN: 0009-2770.
Detail

ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; JIŘÍKOVÁ, I.; PROCHÁZKOVÁ, L.; VADKERTIOVÁ, R.; OMELKOVÁ, J. Monitoring of Yeasts Population in Ecological and Integrated Produced Moravian wine. Chemické listy. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1007 (s1007 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

DVOŘÁK, M.; VESPALCOVÁ, M. DETERMINATION OF MILK ALBUMINS - CASEINS IN DIFFERENT TYPE OF MILKS BY CAPILLARY ZONE ELECTROPHORESIS METHOD. 11th International Nutrition & Diagnostcs Conference, Book of Proceedings. 1. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2011. p. 105-105. ISBN: 978-80-7395-378-2.
Detail

DVOŘÁK, M.; VESPALCOVÁ, M.; KŘÍŽOVÁ, L. Using of Capillary Electromigration Methods for Determination of Impact of Cows Diet Composition on the Production and Milk Caseins. ISEKI_FOOD 2011 Bridging Training and Research for Industry and the Wider Comumunity. první. Milano, Itálie: Escola Superior de Biotecnologia, Universita CatólicaPortuguesa, 2011. p. 169-169. ISBN: 978-88-9059-890-6.
Detail

DVOŘÁK, M.; VESPALCOVÁ, M.; RITTICH, B. DEVELOPMENT OF CAPILLARY ZONE ELECTROPHORESIS METHOD FOR MONITORING OF SELECTED ORGANIC ACIDS IN FERMENTED FOODS. Chemické listy. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1021 (s1021 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; PRZYGODZKA, M.; ZIELIŃSKI, H.; BEDNÁRIKOVÁ, A. Comparison of acrylamide content in ginger cakes with different kinds of spices. Conference Proceedings of EuroFood Chem XVI, Translating food chemistry into health benefits. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 2011. p. 39 ( p.)ISSN: 1230-0322.
Detail

KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; CIESAROVÁ, Z.; ZIELIŃSKI, H. Impact of rye flour replacement in ginger cakes by buckwheat flour on acrylamide formation. Conference Proceedings of EuroFood Chem XVI, Translating food chemistry into health benefits. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 2011. p. 38 ( p.)ISSN: 1230-0322.
Detail

MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; ZIELIŃSKI, H.; ZIELIŃSKA, D.; BEDNÁRIKOVÁ, A. Influence of different kinds of spices on acrylamide content in buckwheat ginger cakes. Chemické listy. 2011. p. s1018 (s1019 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; CIESAROVÁ, Z. Acrylamide formation in bread influenced by modifications in composition. Chemické listy. 2011. p. s1019 (s1020 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L. Decline in acrylamide exposure by adoption of mitigation tools. Chemické listy. 2011. p. s1019 ( p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

SADECKÁ, J.; SUHAJ, M.; KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; MARKOVÁ, L.; BELKOVÁ, R.; OSTROVSKÝ, I. Effect of selected inorganic salts on acrylamide content and sensory properties of bread. Chemické listy. 2011. p. s1025 (s1026 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; ZIELIŃSKI, H.; ZIELIŃSKA, D.; BEDNÁRIKOVÁ, A. Role of individual spices represented in commercial spice mix on acrylamide content in ginger cakes. Book of Abstract - 3rd MoniQA International Conference: Food Safety and Consumer Protection. 2011. p. 112 ( p.)ISBN: 978-3-9501610-8-3.
Detail

CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L. The impact of tried acrylamide mitigation tools on the burden of highly exposed consumers. Book of Abstract - 3rd MoniQA International Conference: Food Safety and Consumer Protection. 2011. p. 60 ( p.)ISBN: 978-3-9501610-8-3.
Detail

CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L. Successes and limitations in acrylamide mitigation efforts - Part 2: Impact of interventions in cereal processing on exposure. AGRO FOOD INDUSTRY HI-TECH, 2011, vol. 22, no. 4, p. 25-27. ISSN: 1722-6996.
Detail

GREGUŠOVÁ, B.; DVORÁK, M.; DUBSKÝ, H.; RITTICH, B.; ŠPANOVÁ, A. Production of carboxylic acids by different strains of Clostridium. In International Conference Applied Natural Sciences 2011 Papiernička - Častá, October 5 - 7 PROCEEDINGS. Trnava: University of SS. Cyril and Methodius in Trnava, 2011. p. 325-329. ISBN: 978-80-8105-266-8.
Detail

OBERMAJER, T.; MOHAR LORBEG, P.; LIPOGLAVŠEK, L.; TURKOVA, K.; ČANŽEK MAJHENIČ, A.; BOGOVIČ MATIJAŠIČ, B.; ROGELJ, I. Vegetarian vs. omnivore diet and fecal microbiota composition. 9th Congress of the Slovenian Biochemical Society, 5th Congress of the Slovenian Microbiological Society with International Participation, 3rd CEFORM Central European Forum for Microbiology Abstract Book, 12th-15th October 2011, Maribor, Slovenia. Ljubljana, Slovenia: Narodna in univerzitetna knjižnica, 2011. p. 206-206. ISBN: 978-961-90895-5-2.
Detail

ŠURANSKÁ, H.; ČADEŽ, N.; LOZO, L.; TOPISIROVIC, L.; RASPOR, P. Determination of Natural Yeast Microflora in Cheeses Produced in Western Balkan Countries. 29th International Specialised Symposium on Yeasts: Book of Abstracts. Quadalajara, Mexico: 2011. p. s98 (s98 p.)
Detail

ČUTA, R.; FRIČOVÁ, M.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. The use of enzymes contained in the washing powders to the preparation of the crude lyzates of Lactobacillus cells for magnetic DNA isolation. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1009 (s1009 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

FRIČOVÁ, M.; ČUTA, R.; ŠPANOVÁ, A. ; RITTICH, B. Alternative procedure for preparation of Lactobacillus cell lysates. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2011. p. s1011 (s1011 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

ZICHOVÁ, M.; BABÁK, L.; ŠUPINOVÁ, P.; LEPAŘ, P. The enzymatic hydrolysis of waste paper. Linz: GÖCH, 2011. ISBN: 978-3-900554-69-9.
Detail

ŠMÍD J.; GODÁLOVÁ Z.; PIKNOVÁ L.; KUCHTA T. Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR. Chemické listy. 2011. s. 1037-1038. ISSN: 0009-2770.
Detail

Čuta, R.; Fričová, M.; Španová, A.; Rittich, B. Izolace DNA z hrubých lyzátů buněk rodu Lactobacillus připravených působením enzymů a detergentů obsažených v pracích prášcích. Brno: Masarykova univerzita, 2011. s. 65-65.
Detail

VRÁNOVÁ, D.; ŠURANSKÁ, H.; OMELKOVÁ, J.; AUGUSTOVÁ, K.; VADKERTIOVÁ, R. PCR-fingerprinting as a method for identification of Saccharomyces yeasts isolated from various Moravian musts. 39th Annual Conference on Yeasts. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Bratislava: SAS, 2011. p. s113 (s113 p.)ISSN: 1336-4839.
Detail

ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; JIŘÍKOVÁ, I.; PROCHÁZKOVÁ, L.; VADKERTIOVÁ, R.; OMELKOVÁ, J. PCR-RFLP; efficient method for non-Saccharomyces yeasts determination during production of integrated and organic wine. XV. Setkání biochemiků a molekulárních biologů: Sborník příspěvků. Brno: Masarykova universita, 2011. p. 95-95. ISBN: 978-80-210-5594-0.
Detail

TOBOLKOVÁ, B.; SUHAJ, M.; POLOVKA, M. Klasifikace organických a konvenčních mouk z hlediska podmínek pěstování a technologického zpracování na základě vybraných spektrálních parametrů. Zborník abstraktov. IV. vedecká konferencia Mladých vedeckých pracovníkov v potravinárstve. Košice, Slovenská republika: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR – Kontaktný bod SR pre vedeckú a technickú spoluprácu s EFSA; Univerzita veterinárného lekársva a farmácie v Košiciach, 2011. s. 25-25. ISBN: 978-80-970552-2-6.
Detail

ZOVČÁKOVÁ, M.; ŠPANOVÁ, A.; PANTŮČEK, R.; DOŠKAŘ, J.; RITTICH, B. Štiepenie plazmidovej DNA pomocou iónov Nd3+. XV. Setkání biochemiků a molekulárních biologů: Sborník příspěvků. Brno: Masarykova univerzita, 2011. s. 100-100. ISBN: 978-80-210-5594- 0.
Detail

POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OMELKOVÁ, J. Influence of the agriculture on elemental content of vineyard components and total antioxidat activity of Czech wines (pilot study). 2nd International ISEKI_Food Conference. Milan, Italy: ISEKI Food Association, 2011. p. 232-232. ISBN: 978-88-905-9890-6.
Detail

BENKOVSKÁ, D.; FLODROVÁ, D.; PSOTA, V.; BOBÁĽOVÁ, J. Study of protein profile in individual stages of brewing process. Proteomic forum 2011. Abstract book. 2011. p. 350-350.
Detail

KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; SÁDECKÁ, J.; MARKOVÁ, L.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; SABO, B.; KRAVEC, J.; BEHAN, T. The occurrence of acrylamide in bread in relation to recipe and technology. Book of Abstracts – 6th International congress Flour-Bread 11. 8th Croatian congress of cereal tchnologists Brašno-Kruh 11. 2011. p. 5 ( p.)
Detail

SÁDECKÁ, J.; SUHAJ, M.; KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; MARKOVÁ, L.; BELKOVÁ, R.; OSTROVSKÝ, I. Sensory properties of bread in relation to effect of bread improvers on acrylamide content. Book of Abstracts – 6th International congress Flour-Bread 11. 8th Croatian congress of cereal tchnologists Brašno-Kruh 11. 2011. p. 58 ( p.)
Detail

CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; SÁDECKÁ, J.; BELKOVÁ, R., SABO, B. Aký je dopad metód eliminácie akrylamidu na senzorické vlastnosti chleba. Zborník prednášok, 5. Medzinárodná konferencia Kvalita a bezpečnosť potravín. 2011. s. 18 ( s.)ISBN: 978-80-85348-79-8.
Detail

CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L. Adoption of Acrylamide Mitigation Tools in Food Processing. CIIQ 2011, XXV Interamerican Congress of Chemical Engineering XVIII Chilean Congress of Chemical Engineering. 2011.
Detail

KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; MARKOVÁ, L.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; SABO, B.; KRAVEC, J.; BEHÁN, T. Influence of Bread Making Technology on Acrylamide Formation. CIIQ 2011, XXV Interamerican Congress of Chemical Engineering XVIII Chilean Congress of Chemical Engineering. 2011.
Detail

VRÁNOVÁ, D.; VÍTOVÁ, P.; KRÁTKÁ, V. Studie zahrnující porovnání dvou metod na stanovení množství tuku v těle a stravovací zvyklosti a frekvenci příjmu vybraných skupin potravin. Medica Sportiva Bohemica &Slovaca, 2012, roč. 2012, č. 21(1), s. 47-48. ISSN: 1210-5481.
Detail

BABÁK, L.; ŠUPINOVÁ, P.; ZICHOVÁ, M. BIODEGRADATION OF WHEY BY LACTOBACILLUS CASEI ASSOCIATED WITH PRODUCTION SELECTED METABOLITES. Book of Abstacts, 14. Osterreichische Chemietage. Linz: GOCH, 2011. ISBN: 978-3-900554-69-9.
Detail

ŠUPINOVÁ, P.; BABÁK, L.; ZICHOVÁ, M. MATHEMATICAL MODELING OF THE GROWTH CURVE OF THERMOPHILIC MICROORGANISMS. Book of Abstacts, 14. Osterreichische Chemietage. Linz: GOCH, 2011. ISBN: 978-3-900554-69-9.
Detail

ŠUPINOVÁ, P.; BABÁK, L.; ZICHOVÁ, M.; BURDYCHOVÁ, R. Effect of concentration of biomasson on biosorption capacity. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. S1028 (S1029 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

BURDYCHOVÁ, R.; BABÁK, L.; ŠUPINOVÁ, P. The role of Enterococci in tyramine formation in typical czech fermented sausages Herkules. Chemické listy. Brno: ČSCH, 2011. p. S1036 (S1036 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

BENKOVSKÁ, D.; FLODROVÁ, D.; BOBÁĽOVÁ, J. Changes of Protein Profile during the Brewing Process. In Studentská odborná konference Chemie a společnost 2011/2012, Sborník příspěvků. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 61200 Brno, 2012. p. 43-48. ISBN: 978-80-214-4425-6.
Detail

FLODROVÁ, D.; BENKOVSKÁ, D.; BOBÁĽOVÁ, J. Protein composition of malting barley varieties required in brewing industry. Proteomic forum 2011. Abstract book. 2011. p. 354-354.
Detail

ČÍŽKOVÁ,S.;ŠALPLACHTA,J. Selected characteristics of poultry mechanically separated meat (MSM). Chemické listy. 2011. p. s1026 (s1027 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

ILLKOVÁ, K.; ZEMKOVÁ, Z.; OMELKOVÁ, J.; FLODROVÁ, D.; BENKOVSKÁ, D.; VADKERTIOVÁ, R.; STRATILOVÁ, E. Characterization of polygalacturonases produced by Geotrichum Candidum. Chemické listy. 2011. p. s1014 (s1015 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

BONCZEK, O.; TRACHTOVÁ, Š.; RITTICH, B.; ŠPANOVÁ, A. Isolation of DNA from probiotic products using solid carriers. Chemické listy. Praha, ČR: Česká společnost chemická, 2011. p. s1008 (s1008 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J. Determination of some important nutritive compounds in various cultivars of cornelian cherry fruit. In Studentská odborná konference Chemie a Společnost 2011/12, Sborník příspěvků. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2012. s. 49-53. ISBN: 978-80-214-4425-6.
Detail

VLACHOVÁ, J.; TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A. Využití magnetického nosiče pro izolaci DNA z potravinového výrobku. In Zborník prác Celoslovenská študentská vedecká konferencia študentov 1. a 2. stupňa vysokoškolského štúdia „APLIKOVANÉ PRÍRODNÉ VEDY“. Trnava, Slovenská republika: Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, 2012. s. 94-98. ISBN: 978-80-8105-360-3.
Detail

ČADEŽ, N.; ŠURANSKÁ, H.; LOZO, J.; TOPISIROVIĆ, L.; RASPOR, P. Diversity of natural yeast microflora in cheeses produced in Western Balkan countries. Book of abstracts (7th Balkan Congress of Microbiology). Belgrade: Microbiologia Balkanica 2011, 2011.
Detail

SKLENÁŘOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.; DIVIŠOVÁ, R. Srovnání analytické a senzorické chutnosti tavených sýrových analogů. Chemické listy. Olomouc: ČSCH, 2012. s. 571-571. ISSN: 0009-2770.
Detail

DIVIŠOVÁ, R.; ZEMANOVÁ, J.; VÍTOVÁ, E.; SKLENÁŘOVÁ, K. Stanovení alergenních vonných látek metodou mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií. Chemické listy. Olomouc: ČSCH, 2012. s. 503-503. ISSN: 0009-2770.
Detail

DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Prvková analýza moravských vín a její využití v praxi. In Mikroelementy 2012. 2012. s. 100-106. ISBN: 978-80-86380-63-6.
Detail

VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; SKLENÁŘOVÁ, K.; DIVIŠOVÁ, R.; BUŇKA, F. Identification of volatile aroma compounds in processed cheese analogues based on different types of fat. Chemical Papers, 2012, vol. 66, no. 10, p. 907-913. ISSN: 0366-6352.
Detail

ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; VADKERTIOVÁ, R.;OMELKOVÁ, J. Monitoring of yeast population isolated during spontaneous fermentation of Moravian wine. Chemical Papers, 2012, vol. 66, no. 9, p. 861-868. ISSN: 0366-6352.
Detail

ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; OMELKOVÁ, J.; VADKERTIOVÁ, R. The influence of cultivation of vines for the representation of the genera of yeasts during the process of production of Moravian wines. 40th Annual Conference on Yeasts. Bratislava: 2012. p. 86-86. ISBN: 1336-4839.
Detail

POLOVKA, M.; KAJDI, F.; TOBOLKOVÁ, B.; SUHAJ, M. Charakterizácia a diferenciácia maďarských a slovenských organických a konvenčných múk. Acta Agronomica Ováriensis, 2011, roč. 53, č. 1, s. 87-102. ISSN: 1416-647X.
Detail

ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; OMELKOVÁ, J.; VADKERTIOVÁ, R. Interdelta-PCR identification of Saccharomyces cerevisiae strains and screening of their oenological characteristics. Sborník přednášek a posterů. Brno: MU Brno, 2012. p. 172-172.
Detail

DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; ŠKAŘUPA, P. Application of ICP-MS and chemometrics for determination of the wine origin. European symposium on atomic spectrometry 2012 - Book of abstracts. 2012. p. 124-124. ISBN: 978-80-223-3292-7.
Detail

POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OMELKOVÁ, J. Influence of the different farming systems on elemental content of Vitis vinifera and on antioxidant properties of wine. European symposium on atomic spectrometry 2012 - Book of abstracts. 2012. p. 181-181. ISBN: 978-80-223-3292-7.
Detail

VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; SŮKALOVÁ, K.; OMELKOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M. Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2013, roč. 7, č. special issue, s. 134-137. ISSN: 1337-0960.
Detail

OMELKOVÁ, J.; ZICHOVÁ, M.; VUT v Brně: Nosič pro imobilizaci enzymu a biokatalyzátor. 23397, užitný vzor. Praha (2012)
Detail

CIESAROVÁ, Z.; BEHAN, T.; SÁDECKÁ, J.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; KRAVEC, J.; Výskumný ústav potravinársky, Bratislava, SK; Mäspomix, s.r.o., Zvolen, SK: Zmes na prípravu chleba so zníženým obsahom akrylamidu a spôsob prípravy chleba z takejto zmesi. 6371, užitný vzor. (2012)
Detail

DVOŘÁK, M.; VESPALCOVÁ, M.: 11th International Nutrition & Diagnostics Conference INDC 2011. Brno (28.08.2011)
Detail

DVOŘÁK, M.; VESPALCOVÁ, M.; KŘÍŽOVÁ, L.: 2nd International ISEKI Food Conference. Milano (31.08.2011)
Detail