Přístupnostní navigace

Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VUT

Menu
  • Život na VUT Submenu
    • Atmosféra VUT
    • Prostory školy
    • Koleje
    • Stravování
    • Sport na VUT
    • Studentský život
    • Brno
  • Pro uchazeče Submenu
    • Proč na VUT
    • Studijní programy
    • Dny otevřených dveří
    • Aktivity pro juniory
    • Celoživotní vzdělávání
    • Zpracování osobních údajů uchazečů o studium

    E-přihláška

  • Pro studenty Submenu

    Studium

    • Předměty
    • Studijní programy
    • Harmonogram akademického roku
    • Závěrečné práce
    • Celouniverzitní doktorská škola

    Legislativa a předpisy

    • Studijní předpisy
    • Poplatky za studium
    • Zpracování osobních údajů studentů

    Zahraničí

    • Studium a stáže v zahraničí
    • Uznání zahraničního vzdělání

    Podpora při studiu

    • Stipendia
    • Knihovny (externí odkaz)
    • Doktorský příjem
    • Sociální bezpečí
    • Studium bez bariér
    • Podpora podnikání
  • Věda a výzkum Submenu
    • Věda a výzkum na VUT
    • Podpora excelence
    • Mezinárodní vědecká rada
    • Systém zajišťování kvality výzkumu
    • Výzkumné infrastruktury
    • Transfer znalostí
    • Open Science
    • Projekty
    • Projekty ze strukturálních fondů
    • Specifický výzkum
  • Spolupráce Submenu
    • Firemní spolupráce
    • Zahraniční spolupráce
    • Spolupráce se školami
    • Služby univerzity
    • Mezinárodní dohody
    • Univerzitní sítě
  • O univerzitě Submenu
    • Profil univerzity
    • Udržitelná univerzita
    • Bezpečná univerzita
    • Podnikavá univerzita / ContriBUTe
    • Kalendář akcí
    • Absolventi(externí odkaz)
    • Organizační struktura
    • Pracovní příležitosti (externí odkaz)
    • Úřední deska
    • Sociální bezpečí
    • Podpora a rozvoj zaměstnanců a studujících / HR Award
    • Pro média
    • Kontakty
    • Ochrana osobních údajů
    • Vyznamenání

    Fakulty

    • Fakulta stavební
    • Fakulta strojního inženýrství
    • Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
    • Fakulta architektury
    • Fakulta chemická
    • Fakulta podnikatelská
    • Fakulta výtvarných umění
    • Fakulta informačních technologií

    Vysokoškolské ústavy

    • Ústav soudního inženýrství
    • Centrum sportovních aktivit
    • Středoevropský technologický institut (CEITEC VUT)

    Součásti

    • Centrum informačních služeb
    • Centrum vzdělávání a poradenství
    • Koleje a menzy
    • Nakladatelství VUTIUM
    • Ústřední knihovna
    • České polovodičové centrum
    • Rektorát
  • EN
  • Přihlásit se

    Přihlásit se

    • Web VUT
    • Intraportál
    • Studis
    • Teacher
    • Vavis
    • Elearning
  • Hledat
  • EN

Zavřít

  1. VUT
  2. O univerzitě
  3. Aktuality
  4. Sladký odkaz Jaroslava Dědka: 135 let od narození experta na cukrovarnictví

Sladký odkaz Jaroslava Dědka: 135 let od narození experta na cukrovarnictví

Dnes je tomu právě 135 let, co se narodil Jaroslav Dědek, chemik a expert na cukrovarnictví. Tento významný vědec a analytik zanechal významnou stopu také na Vysokém učení technickém v Brně (VUT), kde byl od roku 1929 mimořádným a od roku 1934 řádným profesorem na Ústavu chemické technologie potravin a uhlohydrátů. V akademickém roce 1934/1935 také zastával funkci děkana odboru chemického inženýrství. 

Jaroslav Dědek v laboratoři. | Autor: Archiv Daniela Froňka, LCaŘ 128, č. 1, leden 2012

Jaroslav Dědek (1890–1962) byl významnou osobností české chemie a průkopníkem cukrovarnického výzkumu. V době, kdy cukrovarnictví v českých zemích procházelo rychlým rozvojem, se výrazně podílel na zavádění moderních technologií a výzkumu. Jeho působení na VUT posílilo postavení univerzity jako jednoho z center chemického inženýrství a potravinářských technologií.

Od pražských studií k vrcholu cukrovarnického výzkumu

Jaroslav Dědek se narodil 12. června 1890 do rodiny gymnaziálního profesora. Byl všestranně nadaný — zajímala ho architektura, hudba i malířství — nakonec však zvítězila chemie, kterou vystudoval na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT). Zde také později v roce 1917 získal doktorát z teoretické organické chemie.

Kromě pražské techniky působil Dědek i na Univerzitě Karlově (UK) a krátce v berlínské firmě AGFA. Za první světové války pracoval místo odvodu v laboratoři při Německé universitě v Praze a po válce se naplno ponořil do bádání ve Výzkumné stanici cukrovarnické v Praze při ČVUT, kde vedl fyzikálně-chemické oddělení. Roku 1925 odjel do Dánska, kde vybudoval centrální výzkumnou základnu pro tamní cukrovarnický průmysl a v roce 1928 se na ČVUT habilitoval na docenta v oboru cukrovarnictví a výroby uhlohydrátů.

Rozvoj chemického inženýrství na VUT

 Jaroslav Dědek sehrál klíčovou roli v rozvoji chemického inženýrství na VUT, zejména v oblasti sacharidů a potravin. V roce 1929 zde byl osmnáct let po vzniku chemického odboru jmenován mimořádným profesorem oboru Chemická technologie IV (uhlohydráty a potraviny) a od roku 1934 profesorem řádným. V akademickém roce 1934/35 zastával funkci děkana odboru chemického inženýrství a od roku 1935 byl členem zkušební komise pro autorizované civilní inženýry v technické chemii. Během svého působení vedl také Brněnskou výzkumnou stanici cukrovarnickou.

Jmenování Jaroslava Dědka mimořádným profesorem, část 1. | Autor: Archiv VUT
 Na počátku svého působení na VUT stál Dědek před velmi složitým úkolem – reorganizovat a sladit zavedené katedry s pevně zakořeněnými tradicemi a zvyklostmi a zároveň budovat nové a usilovat o to, aby se vše propojilo v jednotný, funkční celek. Vedle pedagogických povinností na univerzitě úzce spolupracoval s cukrovarnickým průmyslem a současně koncipoval zcela nové kurzy.

Období vědec popisuje ve své autobiografii jako velmi náročné, ale zároveň profesně inspirativní. „Bylo to velmi vzrušující a krásné období mého života. V Brně se nám podařilo vytvořit tým spolupracovníků a prostředí, které brzy začalo přitahovat i studenty a mladé odborníky v oblasti cukrovarnické technologie ze zahraničí — například z Dánska, Francie, Irska, Polska, Itálie, Maďarska, Rakouska, Turecka a dokonce i z Falklandských ostrovů.“

Kromě cukrovarnictví se Jaroslav Dědek na VUT věnoval fermentačním technologiím, kdy byl pověřen vedením Katedry fermentačních technologií, kterou bylo třeba reorganizovat a koordinovat s Výzkumným ústavem piva. 

Inovace v cukrovarnické technologii

Cukrovarnictví mělo v českých zemích dlouhodobě zásadní význam pro rozvoj zemědělství, průmyslu i celé společnosti. V průběhu 18. a 19. století se naše území stalo malou cukrovarnickou velmocí — původní dovoz třtinového cukru nahradila výroba z cukrové řepy, kterou urychlila Napoleonova kontinentální blokáda. České cukrovarnické strojírenství patřilo ke světové špičce, domácí inovace významně posouvaly obor vpřed a cukrovary často formovaly celé regiony.

Rostoucí průmysl vyžadoval i systematický vědecký přístup, v němž sehrál klíčovou roli právě i Jaroslav Dědek. Zdůrazňoval důkladný výzkum a jako první používal mobilní přístroje přímo v provozech. Proslul zejména inovacemi v čištění řepných šťáv a optimalizací odpařování cukerných roztoků. Jeho metoda progresivního předčeření, vyvinutá společně s Josefem Vašátkem, snížila spotřebu vápna a získala mezinárodní patent i uznání. Byl uznávanou autoritou v Evropě a jeho práce dodnes ovlivňuje moderní technologie výroby cukru.

Emigrace do zahraničí a Dědkův odkaz

Během okupace, kdy byly české vysoké školy uzavřeny, se Jaroslav Dědek kromě práce ve výzkumné stanici intenzivně věnoval studiu teoretických základů chemických procesů v cukrovarnictví. Po válce místo očekávané úlevy čelil zákazu vstupu na školu a podezření z kolaborace.

Turbulentní období popisuje i ve své autobiografii. „Když se situace v Československu stávala stále neklidnější a byl jsem soukromě varován, že mi hrozí zatčení a vyloučení z univerzity, rozhodl jsem se s manželkou a dětmi zemi nelegálně opustit – doslova s holýma rukama. V červenci 1948 jsme úspěšně dorazili do Belgie, kde jsem se mohl usadit a začít pracovat jako technický poradce svých přátel ve svobodné Evropě.“ 

Udělení čestného doktorátu na Technické univerzitě v Berlíně-Charlottenburgu (1956). | Autor: Archiv Daniela Froňka, LCaŘ 128, č. 1, leden 2012

V Belgii našel Dědek nové působiště jako technický poradce a pokračoval ve své vědecké práci. V roce 1952 získal francouzské občanství a stal se poradcem předních evropských cukrovarů. V roce 1956 mu byl udělen za zásluhy v oblasti řepařství na Technické univerzitě v Berlíně-Charlottenburgu čestný doktorát agronomických věd a zároveň zde byl jmenován stálým hostujícím profesorem pro cukrovarnickou technologii. Kontakty se zeměmi za železnou oponou byly z jeho strany přerušeny, což znamenalo velkou ztrátu pro československou vědu.

Jaroslav Dědek byl na VUT známý svým nasazením, které vyžadoval i od ostatních. Ačkoliv se po emigraci již nevrátil na českou vědeckou scénu, jeho odkaz žije dál na Ústavu chemie potravin a biotechnologií VUT Fakulty chemické VUT, kde se problematika výroby cukru vyučuje i dnes, například v bakalářském programu Chemie a technologie potravin.

Použité zdroje: Listy cukrovarnické a řepařské; Encyklopedie dějin Brna; Historie.cs; Cukrovarnictví, cukrovary a cukrovarníci

  • Jmenování Jaroslava Dědka mimořádným profesorem, část 2. | Autor: Archiv VUT
  • Korespondence J. Dědka ohledně zahraničního pobytu. | Autor: Archiv VUT
  • Korespondence J. Dědka ohledně zahraničního pobytu. | Autor: Archiv VUT
  • Profesor Dědek jako padesátiletý (1940). | Autor: Archiv VUT
    Zobrazit galerii
  • Ukázka z korespondence J. Dědka – dopis cukrovaru Uničov (1933). | Autor: Archiv Daniela Froňka, LCaŘ 128, č. 1, leden 2012
    Zobrazit galerii

Autor Mgr. Bc. Tereza Walsbergerová, Ph.D.
Publikováno 12.06.2025 08:01
Odkaz https://www.vut.cz/vut/f19528/d292950
Fakulta chemická

Život na VUT

  • Atmosféra VUT
  • Prostory školy
  • Koleje
  • Stravování
  • Sport na VUT
  • Studentský život
  • Brno

Pro uchazeče

  • Proč na VUT
  • Studijní programy
  • Dny otevřených dveří
  • Aktivity pro juniory
  • Celoživotní vzdělávání
  • Zpracování osobních údajů uchazečů o studium
  • E-přihláška

Pro studenty

  • Předměty
  • Studijní programy
  • Harmonogram akademického roku
  • Závěrečné práce
  • Celouniverzitní doktorská škola
  • Studijní předpisy
  • Poplatky za studium
  • Zpracování osobních údajů studentů
  • Studium a stáže v zahraničí
  • Uznání zahraničního vzdělání
  • Stipendia
  • Knihovny (externí odkaz)
  • Doktorský příjem
  • Sociální bezpečí
  • Studium bez bariér
  • Podpora podnikání

Věda a výzkum

  • Věda a výzkum na VUT
  • Podpora excelence
  • Mezinárodní vědecká rada
  • Systém zajišťování kvality výzkumu
  • Výzkumné infrastruktury
  • Transfer znalostí
  • Open Science
  • Projekty
  • Projekty ze strukturálních fondů
  • Specifický výzkum

Spolupráce

  • Firemní spolupráce
  • Zahraniční spolupráce
  • Spolupráce se školami
  • Služby univerzity
  • Mezinárodní dohody
  • Univerzitní sítě

O univerzitě

  • Profil univerzity
  • Udržitelná univerzita
  • Bezpečná univerzita
  • Podnikavá univerzita / ContriBUTe
  • Kalendář akcí
  • Absolventi(externí odkaz)
  • Organizační struktura
  • Pracovní příležitosti (externí odkaz)
  • Úřední deska
  • Sociální bezpečí
  • Podpora a rozvoj zaměstnanců a studujících / HR Award
  • Pro média
  • Kontakty
  • Ochrana osobních údajů
  • Vyznamenání

Vysoké učení technické v Brně

Vysoké učení technické v Brně

Antonínská 548/1
602 00 Brno

www.vut.cz
vut@vutbr.cz

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Threads logo Threads
  • X logo X
  • Bluesky logo Bluesky
  • Podcast logo Podcast

Copyright © 2025 VUT

Prohlášení o přístupnosti
Informace o používání cookies

  • HR Award logo HR Award
Nahoru