Detail oboru

Biotechnologie

FCHZkratka: BPCO_BTAk. rok: 2011/2012

Program: Chemie a technologie potravin

Délka studia: 3 roky

Akreditace od: 15.11.2002Akreditace do: 15.11.2012

Profil

Zaměření oboru odráží trvale vysoký zájem o studium biotechnologie na FCH VUT v Brně. Umožňuje jednak plynulé pokračování ve studiu v navazujícím dvouletém magisterském studijním programu Potravinářská chemie a biotechnologie (PCHBT), jednak odchod absolventů do praxe a současně reflektuje potenciální rozšíření zájmu o studium včetně možnosti celoživotního vzdělávání pracovníků z praxe.

Profesní profil absolventů s příklady

Absolvent získá v průběhu studia znalosti a dovednosti v oblasti chemického inženýrství, nevyhnutného pro řízení moderních biotechnologických výrob. Tyto schopnosti nezbytně podmiňují i znalosti v oblasti přírodovědných disciplín jako je anorganická a organická chemie, analytická chemie, fyzikální chemie, fyzika a matematika, které jsou neodmyslitelnou součástí bakalářského studia. K tomuto základu, vzhledem ke specializaci studijního oboru, má absolvent znalosti i z disciplín bezprostředně souvisejících s řízením moderních fermentačních provozů. Základ tvoří znalosti z biologie, mikrobiologie a biochemie a navazující znalosti z fermentačních technologií. Pro zavedení moderních biotechnologických postupů má znalosti i z oblasti genetiky a genových technologií. Takto připravený absolvent včetně praktických laboratorních dovedeností může svoje uplatnění najít buď v průmyslové a obchodní sféře s příslušným zaměřením, nebo i v oblasti kontrolní nebo výzkumně-vývojové.
Všeobecný teoretický inženýrský základ vědomostí se zaměřením na chemii, vytváří absolventům možnosti pokračovat v navazujících magisterských programech, zaměřených hlavně na potravinářské technologie, biotechnologie a příbuzné vědní obory.

Vstupní požadavky

Podmínkou přijetí je dosažení úplného středního nebo středního odborného vzdělání. Uchazeč dokládá potvrzení od ošetřujícího lékaře o tom, že je zdravotně způsobilý absolvovat výuku na chemické fakultě včetně praktické výuky. Podmínky přijímací zkoušky a přijetí bez přijímací zkoušky stanoví každoročně směrnice děkana dostupná na stránkách http://www.fch.vutbr.cz/cs/zajemce-o-studium/bakalarske-studium.html.

Garant


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

1. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Prof.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCV_A1Angličtina pro chemiky Ien0Povinný-Cj - 26ano
BCT_BIOBiologie cs2Povinný-zkP - 26ano
BCT_CHI1Chemická informatika Ics3Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 26 / Cp - 26ano
BCT_CHL1Chemická legislativa Ics0Povinný-P - 13ano
BCT_MAT1Matematika Ics4Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 26 / C1 - 26ano
BCT_ACH1Obecná a anorganická chemie Ics8Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 78 / S - 13 / C1 - 39ano
BCT_ZLTZáklady laboratorní technikycs2Povinný-klL - 13ano
1. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Prof.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCV_A2Angličtina pro chemiky IIen2Povinný-Cj - 26ano
BCT_FYZ1Fyzika Ics6Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 65 / C1 - 26ano
BAT_ACH2General and Inorganic Chemistry IIen6Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 39 / S - 13ano
BCT_CHI2Chemická informatika IIcs3Povinný-KK - 52 / Cp - 26ano
BCT_ACH2Obecná a anorganická chemie IIcs6Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 39 / S - 13ano
BCA_OBTObecná toxikologiecs2Povinný-zkP - 26 / KK - 26ano
BAT_OCH1Organic Chemistry Ien6Povinný-zá,zkP - 26 / C1 - 26ano
BCT_OCH1Organická chemie Ics6Povinný-zá,zkP - 26 / C1 - 26ano
BC_PCM2Počítačová cvičení z matematikycs4Povinný-klCPP - 26ano
BCT_ACH1_PPraktikum z anorganické chemie Ics5Povinný-klKK - 26 / L - 52ano
BCT_FYZ1_PPraktikum z fyziky Ics4Povinný-klKK - 26 / L - 39ano
BCV_PSPPsychologie a sociologie prácecs3Povinně volitelný-klP - 26 / KK - 261ano
BCA_TEKTechnické kreslenícs3Povinně volitelný-klP - 261ano
2. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Prof.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCA_ANC1Analytická chemie Ics6Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 52 / C1 - 26ano
BCV_A3Angličtina pro chemiky IIIen0Povinný-Cj - 26ano
BCT_BIOBiologie cs2Povinný-zkP - 26ano
BCA_FCH1Fyzikální chemie Ics6Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 65 / C1 - 26ano
BCO_MIBMikrobiologiecs2Povinný-zkP - 26 / KK - 39ano
BAT_OCH2Organic Chemistry IIen6Povinný-zá,zkP - 26 / C1 - 26ano
BCT_OCH2Organická chemie IIcs6Povinný-zá,zkP - 26 / C1 - 26ano
BCA_ANC1_PPraktikum z analytické chemie Ics3Povinný-klL - 52ano
BCA_FCH1_PPraktikum z fyzikální chemie Ics3Povinný-klKK - 39 / L - 39ano
BCT_MAT2Matematika IIcs4Povinně volitelný-zá,zkP - 26 / KK - 65 / C1 - 261ano
BCT_EMTMěřicí technikacs4Povinně volitelný-zá,zkP - 26 / C1 - 261ano
BCT_ACH2_PPraktikum z anorganické chemie IIcs6Povinně volitelný-klKK - 39 / L - 781ano
2. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Prof.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCA_ANC2Analytická chemie IIcs6Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 65 / C1 - 26ano
BCV_A4Angličtina pro chemiky IV (B1)en4Povinný-zá,zkCj - 26ano
BCA_BCH1Biochemie Ics2Povinný-zkP - 26 / KK - 39ano
BCA_FCH2Fyzikální chemie IIcs6Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 52 / C1 - 26ano
BAA_FCH2Physical Chemistry IIen6Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 52 / S - 26ano
BCA_ANC2_PPraktikum z analytické chemie IIcs5Povinný-klL - 65ano
BCT_OCH_PPraktikum z organické chemiecs4Povinný-klKK - 78 / L - 78ano
BCA_MCHMakromolekulární chemiecs2Povinně volitelný-zkP - 26 / KK - 26ano
BCA_FCH2_PPraktikum z fyzikální chemie IIcs2Povinně volitelný-klL - 39ano
BCO_ODP_BOdborná praxe - BTcs4Povinně volitelný-C1 - 781ano
BCA_ISOSystémy jakosti a ISO normycs2Povinně volitelný-klP - 13 / KK - 26 / C1 - 131ano
3. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Prof.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCO_BIO1Bioinženýrství Ics6Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 52 / C1 - 26ano
BCO_BIT1Biotechnologie Ics6Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 65 / C1 - 26ano
BAA_CHI1Chemical Engineering Ien5Povinný-zá,zkP - 26 / C1 - 26 / O - 78ano
BCA_CHI1Chemické inženýrství Ics5Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 65 / C1 - 26 / O - 72ano
BCO_MOG1Molekulární genetika Ics4Povinný-zkP - 26ano
BCO_BCH_PPraktikum z biochemiecs3Povinný-KK - 52 / L - 52ano
BCA_CHI1_PPraktikum z chemického inženýrství Ics2Povinný-klL - 26ano
BCO_MIB_PPraktikum z mikrobiologiecs3Povinný-KK - 52 / L - 39ano
BCO_ACP1Analytická chemie potravin Ics4Povinně volitelný-zkP - 26 / KK - 391ano
BAO_ACP1Food Analysis Ien4Povinně volitelný-zkP - 26 / KK - 391ano
BCO_CHP1Chemie potravin Ics4Povinně volitelný-zkP - 261ano
BCO_ZPTZáklady potravinářských technologiícs4Povinně volitelný-zkP - 26 / KK - 391ano
BCO_ZAVZáklady výživycs4Povinně volitelný-zkP - 26 / KK - 261ano
3. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Prof.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
BCO_BAPBakalářská prácecs12Povinný-KK - 156 / SL - 156ano
BCO_GETGenové technologiecs5Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 39 / S - 13ano
BAA_CHI2Chemical Engineering IIen5Povinný-zá,zkP - 26 / C1 - 26ano
BCA_CHI2Chemické inženýrství IIcs5Povinný-zá,zkP - 26 / KK - 65 / EX - 24 / C1 - 26ano
BCO_ACP_PPraktikum z analytické chemie potravincs4Povinný-klKK - 65 / L - 65ano
BCA_CHI2_PPraktikum z chemického inženýrství IIcs2Povinný-klKK - 26 / L - 26ano
BCO_BCHBytová chemiecs2Povinně volitelný-klP - 131ano
BCO_KCHKosmetická chemiecs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
BCO_PUPPrincipy uchovávání potravincs4Povinně volitelný-zkP - 26 / KK - 261ano
Všechny skupiny volitelných předmětů
Sk. Počet předm. Předměty
1 1 - 2 BCV_PSP, BCA_TEK