Detail předmětu

Food Analysis I

FCH-BAO_ACP1Ak. rok: 2011/2012

Analytické metody v kontrolní praxi potravinářského průmyslu. Metody stanovení přírodních součástí potravin. Základní živiny (cukry, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné). Metody stanovení cizorodých látek znečišťujících potraviny (kontaminantů), přidávaných do potravin (aditiv) a endogenních cizorodých látek. Senzorické metody hodnocení potravin založené na posuzování jejich organoleptických vlastností smyslovými orgány.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

4

Nabízen zahradničním studentům

Všech fakult

Výsledky učení předmětu

Absolvent kurzu získá přehled o použití metod důležitých pro produkci a bezpečnost potravin. Součástí přehledu jsou nově vyvíjené postupy přípravy vzorků a perspektivní metody analýzy včetně výhod a nevýhod jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny analytů.

Prerekvizity

Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní, zejména instrumentální, analytické chemie. Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Kurs je ukončen písemnou zkouškou jejíž výsledky jsou probrány při ústní zkoušce s případnými doplňujícími otázkami.

Osnovy výuky

1. Úvod a obecná problematika analýzy potravin, přístup, analysy, 2. Vzorkování v analýze potravin, 3. Voda, 4. Prvky, 5. Aminokyseliny a bílkoviny, 6. Lipidy, 7. Sacharidy, 8. Vitaminy, 9. Enzymy, 10. Aromatické látky a barviva, 11. Aditiva, 12. Cizorodé látky, 13. Analýza pomocí lidských smyslů

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámení se a utřídění dosavadních znalostí z oborů teoretické analytické chemie, biologie, anorganické/organické chemie a biochemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin. Jde jednak o metody na stanovení přírodních součástí potravin a to základních živin (cukry, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), dále minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné). Dále jde o metody stanovení cizorodých látek znečišťujících potraviny (kontaminantů), přidávaných do potravin (aditiv) a endogenních cizorodých látek. Poslední část zahrnuje senzorické metody hodnocení potravin založené na posuzování jejich organoleptických vlastností smyslovými organy.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Základní literatura

Davídek J. a kol.: Laboratorní příručka analýzy potravin., SNTL, Praha 1977 (EN)
Príbela A.: Analýza potravín., STU, Bratislava 1991 (EN)
Pomeranz Y., Meloan C.E.: Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed., ITP, New York 1994 (EN)
Multon J.- L.: Analysis of food constituents. J. Wiley, New York 1997 (EN)

Doporučená literatura

Nollet L.M.L: Handbook of Food Analysis. Vol.1, Vol.2, Marcel Dekker, New York 1996 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný
    obor BPCO_CHP , 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor