Detail předmětu

Účetnictví na PC

FP-UupcPAk. rok: 2023/2024

Předmět Účetnictví na PC navazuje na předměty Účetnictví a Finanční účetnictví, kde se studenti seznámili s účetními metodami zpracování informací a zobrazováním podnikových operací ve výstupech z účetnictví, tzn. v jednotlivých částech účetní závěrky i s podrobnějšími informacemi o technice účtování rutinních i specifických účetních případů.
Tyto znalosti jsou v předmětu Účetnictví na PC doplněny a rozvíjeny technikou prací s účetními doklady a účtování v účetním softwaru.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Vstupní znalosti

Řádně ukončené předměty Účetnictví a Finanční účetnictví.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen klasifikovaným zápočtem. K jeho získání je nutné aktivně se účastnit cvičení a na závěr semestru odevzdat zpracovaný účetní příklad dle zadání, které bude v průběhu semestru vystaveno. Z úkolu je nutné získat minimální počet 50 bodů z maximálního počtu 100 bodů.

Ukončení předmětu pro studenty s ISP je shodné s vyjímkou účasti na cvičení.


Aktivní účast studenů na cvičeních bude sledována. Neúčast na cvičeních mohou studenti nahradit podle pokynů vyučujícího.

Učební cíle

Cílem předmětu Účetnictví na PC je získání znalostí a praktických dovedností v účtování všech běžných operací obchodní společnosti v účetním SW a snadnější adaptace na jiné SW. Praktická část je zaměřena zejména na účtování základních účetních operací pomocí SW.

 

Znalosti: Studenti získají znalosti o všech základních operacích, prováděných v účetním softwaru Pohoda.
Dovednosti: Studenti budou schopni pracovat s ekonomickým SW Pohoda ve všech běžně využívaných agendách. V praktické části získají dovednosti v účtování účetních dokladů.
Způsobilost: Na základě získaných poznatků a dovedností mohou studenti pracovat v jednotlivých agendách účetního SW. Samostatně budou zpracovávat zadaný příklad.

Základní literatura

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. (CS)
Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví. (CS)
České účetní standardy pro účetní jednotky č. 001 až 024, které účtují podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů. (CS)
Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. (CS)
CHALUPA, R. a kol. Abeceda účetnictví pro podnikatele 2020. 17. vyd. Olomouc: ANAG, 2020. ISBN 978-80-7554-250-2. (CS)

Doporučená literatura

Ekonomický systém Pohoda: Příručka uživatele [online]. 2017. Jihlava: Stormware s.r.o., 2017, http://www.stormware.cz/prirucka-pohoda-online/ [cit. 2018-03-12]. Dostupné z: http://www.stormware.cz/prirucka-uctujeme-online/. (CS)
RYNEŠ, P. Podvojné účetnictví a účetní závěrka. Průvodce podvojným účetnictvím k 1. 1. 2018. 18. aktualiz. vyd. Olomouc: ANAG, spol. s r.o., 2018. 1064 s. ISBN 978-80-7554-116-1. (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-UAD bakalářský, 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení s počítačovou podporou

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Předmět Účetnictví na PC navazuje na předměty Účetnictví a Finanční účetnictví. Znalosti z těchto předmětů jsou v předmětu Účetnictví na PC doplněny a rozvíjeny technikou prací s účetními doklady a účtováním v účetním SW.
1. až 7. cvičení instruktáž do SW Pohoda.
1. Prostředí SW Pohoda, základní ovládání, obsah jednotlivých agend
2. Práce na začátku ÚO, jednotlivé agendy: fakturace
3. Pokladní doklady, bankovní doklady
4. Interní doklady, majetek
5. a 6. Mzdy, pracovní cesty
7. Práce na konci účetního období
8. až 13 cvičení samostatná práce studentů na příkladu zadaném pomocí účetních dokladů.

eLearning