Detail předmětu

Autonomous Driving 2

FEKT-MPA-AD2Ak. rok: 2023/2024

V tomto pokročilejším předmětu se studenti seznámí s historií a současným stavem autonomního řízení ve světě a možnými koncepty pro budoucnost. Bude následovat popis řešení pokročilých vozidlových asistentů a rozbor oblasti bezpečnosti v automatizaci klíčových procesů. Následně pak bude pojednáno o senzorech pro autonomní řízení a zpracování dat s cílem výstavby modelu okolního prostředí a řešení relativní a globální lokalizace vozidla a relativní a globální mapy, včetně problémů s dynamikou prostředí. V další části budou vysvětleny a procvičeny metody rozpoznávání a klasifikace živých překážek, simulace dynamiky okolního prostředí, rozpoznávání jízdního pruhu, automatické brždění a další.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

5

Vstupní znalosti

Absolvování předmětu Autonomous driving 1

Práce v laboratoři je podmíněna platnou kvalifikací „osoby znalé pro samostatnou činnost“, kterou musí studenti získat před zahájením výuky. Informace k této kvalifikaci jsou uvedeny ve Směrnici děkana Seznámení studentů s bezpečnostními předpisy.

 

 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Součástí předmětu jsou laboratoře, z nichž je možné získat 0-30 bodů.

Pro úspěšné ukončení předmětu složí student závěrečnou písemnou zkoušku ze které získá hodnocení 0-70 bodů. 


Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu. Laboratorní cvičení jsou povinná.  

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty s koncepcí, principy a obecnou architekturou sytému pokročilého autonomního řízení u současných a budoucích silničních vozidel, především s vyšším stupněm autonomie. Pojednat o přístupech k řešení vybraných problémů z oblasti autonomního řízení, seznámit s  používanými metodami a nástroji pro zpracování dat a jejich analýzu v procesu automatizace řízení vozidel. Vysvětlit základní podstatu automatizace navigačního procesu u vozidel na pozemních komunikacích a možná východiska chování vozidel ve variaci dopravních situací.  


Absolvent předmětu bude schopen prokázat :

  1. Znalost pokročilých systémů pro sebelokalizaci vozidel
  2. Znalosti v oblasti funkční bezpečnosti vozidel
  3. Znalosti v oblasti detekce překážek, včetně živých
  4. Znalosti v oblasti autonomní tvorby lokální a globální 3D mapy
  5. Znalosti systémů pro pokročilé vyhýbání překážkám a brždění

Základní literatura

SJAFRIE, H. Introduction to Self-Driving Vehicle Technology, Boca Raton: Chapman and Hall/CRC, 2020, ISBN 9780367321253 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MPA-AEE magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Laboratorní cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor