Detail předmětu

Oborový ateliér navazující I - Intermédia - letní

FaVU-M1IN-LAk. rok: 2022/2023

Předmět se soustředí na individuální dlouhodobé projekty studentů a na realizaci uměleckého výzkumu, které vyústí v magisterské diplomové práci. Od studentů je očekávána schopnost samostatně a kontinuálně pracovat na zvoleném magisterském projektu. Vyžadována je organizace jednoho výletu/přednášky/aktivity pro celý ateliér vycházející z tématu magisterského projektu. 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

18

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

V letním semestru prvního ročníku magisterského stupně se studenti naučí samostatně rozvíjet otázky magisterského projektu na teoretické i praktické rovině. Na profesionální úrovni kriticky reflektuje vlastní tvorbu a získává pedagogické zkušenosti z konzultací se studenty bakalářského stupně studia a z organizace aktivity pro ateliér. 

Prerekvizity

Samostatný přístup k práci. Samostudium zvolené literatury. Aktivita na ateliérových schůzkách. Průběžné plnění plánu realizace magisterského projektu. Komunikace se vedoucími ateliéru. 

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Aktivita na ateliérových schůzkách, samostatná práce v ateliéru, prezentace vlastní tvorby, přednášky, konzultace, debaty, exkurze, studium literatury. 

Způsob a kritéria hodnocení

K udělení zápočtu je nutné pracovat na magisterském projektu, který je průběžně konzultován (individuálně i skupinově) v průběhu semestru. Vývoj práce je dokumentován pomocí rozpracovaností, skic či rešerší. Povinný počet průběžných konzultací: 3. Povinná je 80% účast na ateliérových schůzkách. Úspěšná organizace jednoho výletu/přednášky/aktivity pro celý ateliér vycházející z tématu magisterského projektu. 

Osnovy výuky

1. Studenti/ky konzultují postup realizace magisterského projektu

2. Společná práce/diskuze nad zvoleným semestrálním tématem (téma je zvoleno skupinově na začátku semestru) a podílení se na konzultacích se studenty bakalářského stupně studia

3. Závěrečná zkouška – obhajoba klauzurní práce 

Samostatnou práci v ateliéru doplňují přednášky, návštěvy výstav a další kolektivní aktivity rozvíjející skupinové semestrální téma. Nedílnou součástí je i studium literatury a textů souvisejících s řešenými tématy.




Učební cíle

Samostatné práce na vývoji magisterského projektu v prostředí ateliéru. Kritická reflexe vlastní tvorby a schopnost verbalizovat vlastní koncepty. Orientace v současných tématech v kontextu současného umění i mimouměleckých oborů.  

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na ateliérových schůzkách a aktivitách, semestrální prezentace průběžné realizace projektu, komunikace s vedoucími ateliéru.  

Prerekvizity a korekvizity

Základní literatura

BALADRÁN, Z., HAVRÁNEK, V. (eds.). Atlas Transformace. Praha: Tranzit, 2009
VVP AVU (ed.), Sešit pro umění, teorii a příbuzné zóny
BENJAMIN, W. Dílo a jeho zdroj. Praha: Odeon, 1979

Doporučená literatura

DEUTCHE, R. Umění a veřejný prostor. In: Stav věcí - Sochy v ulicích. Brno: Dům umění města Brna, 2011, s. 145–173

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program VUM magisterský navazující

    obor VU-IDT , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Přednášku vede vedoucí ateliéru podle potřeb aktuální výuky.

Seminář

195 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Výuka probíhá podle pokynů vedoucího ateliéru a v souladu s individuálními tvůrčími kvalitami studentů.