Detail předmětu

Odborný projekt 2

FAST-BHA037-AAk. rok: 2022/2023

Předmět seznámí studenty s aktuální anglickou odbornou terminologií v těchto oblastech:
- rekonstrukce pozemních staveb
- požární bezpečnost pozemních staveb
- stavební fyzika

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Výsledky učení předmětu

Odborné termíny a fráze používané ve stavební praxi.

 

Prerekvizity

Znalost anglického jazyka alespoň na úrovni B1 (podle Společného evropského referenčního rámce).
Orientace v české odborné terminologii v oblastech rekonstrukcí pozemních staveb, stavební fyziky a technických zařízení budov.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Cvičení, odborná terminologie, vlastní práce, prezentace.

 

Způsob a kritéria hodnocení

Hodnocení na základě zkonzultovaných a odevzdaných protokolů a výkresů. ECTS klasifikace dle studijního a zkušebního řádu VUT v Brně.

 

 

Osnovy výuky

1. Rekonstrukce a sanace staveb – srovnání historického vývoje stavebnictví u nás a v zahraničí. Prohloubení znalostí o původu rozdílů mezi českou (německou) a zahraniční (anglickou) architekturou.
2. Rekonstrukce a sanace staveb – stavební průzkumy a jejich zaznamenávání. Seznámení se základní terminologií týkající se zjišťování stavu existujících staveb (zaměřování, průzkumy, laboratorní zkoušky). Typy průzkumů (statický, vlhkostní, biologický, atd.), rozdíl v projektování úprav podle ČSN a EN/ISO. Zadání zpracování výkresu rekonstrukce v angličtině, v souladu s mezinárodními normami.
3. Rekonstrukce a sanace staveb – sanace biotických a abiotických poškození. Seznámení s terminologií používanou při provádění (vlhkostních, biologických, statických) sanacích existujících staveb. Diskuze o používaných sanačních metodách.
4. Konzultace a zadání vlastní práce. Konzultace výkresů rekonstrukce. Zadání zpracování (dílčí části) průvodní zprávy (k budově řešené v rámci bakalářské práce) v anglickém jazyce.
5. Požární bezpečnost staveb. Seznámení se základní terminologií používanou v požární bezpečnosti u nás. Srovnání českého a britského přístupu k požární bezpečnosti staveb.
6. Stavební fyzika. Seznámení se základní terminologií v oblasti stavební fyziky: vnitřní prostředí budov, tepelná ochrana budov, denní osvětlení a akustika.
7. Technická zařízení budov – vodovod a kanalizace.
8. Technická zařízení budov – vzduchotechnika.
9. Technická zařízení budov – elektroinstalace.
10. Konzultace průvodní zprávy. Zadání komplexní prezentace bakalářské práce.
11. Zápočet. Prezentace bakalářských prací. Hodnocení výkresů, průvodních zpráv a prezentací.

Učební cíle

Současná anglická odborná terminologie ve vybraných  oborech. 

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-EVB bakalářský, 4. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Rekonstrukce a sanace staveb – srovnání historického vývoje stavebnictví u nás a v zahraničí. Prohloubení znalostí o původu rozdílů mezi českou (německou) a zahraniční (anglickou) architekturou. 2. Rekonstrukce a sanace staveb – stavební průzkumy a jejich zaznamenávání. Seznámení se základní terminologií týkající se zjišťování stavu existujících staveb (zaměřování, průzkumy, laboratorní zkoušky). Typy průzkumů (statický, vlhkostní, biologický, atd.), rozdíl v projektování úprav podle ČSN a EN/ISO. Zadání zpracování výkresu rekonstrukce v angličtině, v souladu s mezinárodními normami. 3. Rekonstrukce a sanace staveb – sanace biotických a abiotických poškození. Seznámení s terminologií používanou při provádění (vlhkostních, biologických, statických) sanacích existujících staveb. Diskuze o používaných sanačních metodách. 4. Konzultace a zadání vlastní práce. Konzultace výkresů rekonstrukce. Zadání zpracování (dílčí části) průvodní zprávy (k budově řešené v rámci bakalářské práce) v anglickém jazyce. 5. Požární bezpečnost staveb. Seznámení se základní terminologií používanou v požární bezpečnosti u nás. Srovnání českého a britského přístupu k požární bezpečnosti staveb. 6. Stavební fyzika. Seznámení se základní terminologií v oblasti stavební fyziky: vnitřní prostředí budov, tepelná ochrana budov, denní osvětlení a akustika. 7. Technická zařízení budov – vodovod a kanalizace. 8. Technická zařízení budov – vzduchotechnika. 9. Technická zařízení budov – elektroinstalace. 10. Konzultace průvodní zprávy. Zadání komplexní prezentace bakalářské práce. 11. Zápočet. Prezentace bakalářských prací. Hodnocení výkresů, průvodních zpráv a prezentací.