Detail předmětu

Energetické úspory při rekonstrukcích

FAST-NHA065Ak. rok: 2022/2023

Obsah předmětu je zaměřen na prohloubení znalostí z problematiky rekonstrukcí a sanací budov. Zvláštní pozornost je věnována historickému vývoji jednotlivých konstrukčních typů staveb a materiálům, které se uplatňovaly v průběhu 20. století, a to zejména ve vztahu k energeticky úsporným opatřením.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Výsledky učení předmětu

Absolvent získá odborné znalosti projektování i provádění rekonstrukcí staveb se zaměřením na energetické úspory. Absolvent předmětu je schopen:
– vypracovat základní průzkumy a diagnostiku staveb při rekonstrukcích,
– orientovat se v současných i historických stavebních materiálech a konstrukcích,
– navrhnout rekonstrukce jednotlivých konstrukcí i typů stavebních objektů s ohledem na energetické úspory,
– navrhnout sanaci vad a poruch nenosných konstrukcí s ohledem na požadavky stavební fyziky,
– orientovat se v souvisejících legislativních a normativních požadavcích.

Prerekvizity

Základní znalosti z předmětů: konstrukce pozemních staveb; stavební fyzika; stavební chemie a technická zařízení budov.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou definovány v článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT. Přednášky jsou doplněny použitím audiovizuální techniky, ukázkami vzorků stavebních materiálů a praktickými ukázkami měřících zařízení z oboru rekonstrukcí a stavební fyziky. Ve cvičení studenti obhajují své práce před vyučujícím. Studenti mají v intranetu přístup k tzv. studijním oporám k předmětu.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro úspěšné absolvování je podmínkou docházka, získání zápočtu odevzdáním a prezentací semestrální práce a písemná zkouška.

Osnovy výuky

1. Úvod do předmětu; průzkumy a diagnostika staveb při rekonstrukcích; historický vývoj stavitelství na území ČR.
2. Energetické úspory při rekonstrukcích obvodových stěn – část 1: základní přehled; varianty zateplení; kritéria návrhu a způsob provádění; specifické přístupy u různého materiálového řešení stěn.
3. Rekonstrukce vybraných stavebních konstrukcí a dílců s ohledem na obnovu funkčních a zlepšování tepelněizolačních vlastností: stropy, podlahy, příčky a výplně otvorů (okna a dveře).
4. Energetické úspory při rekonstrukcích obvodových stěn – část 2: ochrana ptáků a netopýrů na stavbě; lokální opravy ETICS; výskyt řas na ETICS; sanace ETICS. Shrnutí legislativních a normativních požadavků na projektovou dokumentaci stavebních úprav; nejčastější vady a poruchy při realizaci energeticky úsporných opatření.
5. Rekonstrukce plochých střech: vady a poruchy, obnova funkčních a zlepšování tepelněizolačních vlastností. 
6. Rekonstrukce šikmých střech: vady a poruchy, obnova funkčních a zlepšování tepelněizolačních vlastností. 
7. Úvod do panelových budov: historický vývoj typizovaných konstrukčních systémů a skladeb obvodových konstrukcí. Energetické úspory při rekonstrukcích obvodových konstrukcí panelových budov, vady a poruchy obvodových stěn, stavební úpravy balkonů, lodžií, atikových a meziokenních dílců. Praktické příklady realizace energeticky úsporných opatření. 
8. Energetické úspory při rekonstrukcích lehkých obvodových plášťů (LOP): modulové (panelové) a rastrové (kostrové) konstrukce, prosklené fasády, historické dílce LOP (boletické panely apod.). Konstrukční systémy na bázi dřeva.
9. Energetické úspory při úpravách technických zařízení budov: základní přehled, dispoziční a prostorová náročnost, související stavební zásahy a připravenost (prostupy a vedení rozvodů TZB, rekonstrukce komínů, tepelná čerpadla, solární technika). 
10. Energetické úspory při rekonstrukcích historických objektů a stavebních památek: vývoj a současná legislativa ochrany památek v ČR, přístupy k zachování a zásahům do jednotlivých stavebních konstrukcí. Pokyny ke zkoušce.

Učební cíle

Cílem předmětu je prohloubení znalostí z problematiky rekonstrukcí a sanací budov, a to zejména ve vztahu k energeticky úsporným opatřením. Podrobně je probrán vývoj jednotlivých konstrukčních typů staveb a materiálů, které se uplatňovaly v průběhu 20. století při řešení zastřešení, obvodových stěn budov, oken a dveří v obvodových stěnách a osvojení si teoretických i funkčních souvislostí k získání potřebných dovedností a schopností pro navrhování.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

KALOUSEK, Lubor. Energetické úspory při rekonstrukcích – podklady pro výuku studijního programu EVB, VUT v Brně, FAST, 2019. (CS)
FAJKOŠ, Antonín, NOVOTNÝ, Miloslav. Střechy I, Opravy a rekonstrukce, Praha: Grada Publishing s.r.o., 2000, ISBN 80-7169-825-3. (CS)
ČERVENKA, Leoš. Obvodové konstrukce panelových budov, Praha: Grada Publishing, a.s., 2008, ISBN: 978-80-247-1762-3. (CS)
ČSN 73 0540-2. Tepelná ochrana budov – Část 2: Požadavky. ČSN 73 0540, Praha: ÚNMZ, 2011. + Změna Z1. (CS)
ČSN 73 2901. Provádění vnějších tepelněizolačních kompozitních systémů (ETICS), Praha: ČNI, září 2017. (CS)
ČSN 74 6077. Okna a vnější dveře - Požadavky na zabudování. Praha: ÚNMZ, 2018. (CS)

Doporučená literatura

VLČEK, Milan, BENEŠ, Petr. Studijní opora pro předmět Poruchy a rekonstrukce staveb, VUT v Brně, FAST, 2006. (CS)
BENEŠ, Petr. Studijní opora pro předmět Sanace a adaptace budov, VUT v Brně, FAST, 2007. (CS)
PETŘÍČEK Tomáš. M02-Střechy. Studijní opora. Brno: FAST VUT, 2016. (CS)
Kol. autorů: Manuál energeticky úsporné architektury, Praha: SFŽP ČR a ČKA, 2010, ISBN: 978-80-904577-1-3. (CS)
PICKLES, David. Energy Efficiency and Historic Buildings: Insulating Solid Walls, Historic England, 2016. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPC-EVB magisterský navazující, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do předmětu; průzkumy a diagnostika staveb při rekonstrukcích; historický vývoj stavitelství na území ČR. 2. Energetické úspory při rekonstrukcích obvodových stěn – část 1: základní přehled; varianty zateplení; kritéria návrhu a způsob provádění; specifické přístupy u různého materiálového řešení stěn. 3. Rekonstrukce vybraných stavebních konstrukcí a dílců s ohledem na obnovu funkčních a zlepšování tepelněizolačních vlastností: stropy, podlahy, příčky a výplně otvorů (okna a dveře). 4. Energetické úspory při rekonstrukcích obvodových stěn – část 2: ochrana ptáků a netopýrů na stavbě; lokální opravy ETICS; výskyt řas na ETICS; sanace ETICS. Shrnutí legislativních a normativních požadavků na projektovou dokumentaci stavebních úprav; nejčastější vady a poruchy při realizaci energeticky úsporných opatření. 5. Rekonstrukce plochých střech: vady a poruchy, obnova funkčních a zlepšování tepelněizolačních vlastností. 6. Rekonstrukce šikmých střech: vady a poruchy, obnova funkčních a zlepšování tepelněizolačních vlastností. 7. Úvod do panelových budov: historický vývoj typizovaných konstrukčních systémů a skladeb obvodových konstrukcí. Energetické úspory při rekonstrukcích obvodových konstrukcí panelových budov, vady a poruchy obvodových stěn, stavební úpravy balkonů, lodžií, atikových a meziokenních dílců. Praktické příklady realizace energeticky úsporných opatření. 8. Energetické úspory při rekonstrukcích lehkých obvodových plášťů (LOP): modulové (panelové) a rastrové (kostrové) konstrukce, prosklené fasády, historické dílce LOP (boletické panely apod.). Konstrukční systémy na bázi dřeva. 9. Energetické úspory při úpravách technických zařízení budov: základní přehled, dispoziční a prostorová náročnost, související stavební zásahy a připravenost (prostupy a vedení rozvodů TZB, rekonstrukce komínů, tepelná čerpadla, solární technika). 10. Energetické úspory při rekonstrukcích historických objektů a stavebních památek: vývoj a současná legislativa ochrany památek v ČR, přístupy k zachování a zásahům do jednotlivých stavebních konstrukcí. Pokyny ke zkoušce.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.-3. týden: Úvod do cvičení; podmínky udělení zápočtu; zadání podkladů pro semestrální práci. Individuální konzultace zadané stavby a samostatná práce v terénu:

  • zaměřování - polní náčrt, fotodokumentace, zajištění potřebných podkladů;
  • předběžný stavebně-technický průzkum, včetně předběžného posouzení současného stavu;
  • dokumentace stávajícího stavu řešeného objektu (M 1:50).

4.-8. týden: Návrh rekonstrukčních a sanačních postupů se zaměřením na energetické úspory vybrané stavby, individuální konzultace:

  • návrh skladeb zateplených konstrukcí obvodového pláště: obvodové stěny, soklu, stropu a podlahy, včetně tepelně-technického posouzení;
  • návrh snížení tepelných ztrát u výplní otvorů (oken, dveří);
  • dokumentace návrhu zateplovacího systému (ETICS), včetně technologického postupu;
  • návrh rekonstrukce ploché nebo šikmé střechy;
  • projektová dokumentace návrhu zateplení objektu (M 1:50), včetně řešení vybraných detailů.

9. týden: Individuální konzultace a prezentace výsledků práce.

10. týden: Odevzdání semestrální práce; udělení zápočtu.