Detail předmětu

Odborná způsobilost v elektrotechnice

FSI-VE0Ak. rok: 2021/2022

Předmět je zaměřen na získání odborné způsobilosti v elektrotechnice na základě vyhlášky č.50/ 1978Sb. Pozornost je nejprve soustředěna na problematiku elektrických zařízení. Jsou rozdělena elektrická zařízení podle různých hledisek, jako například podle jmenovitých napětí. Dále je popsána elektroenergetická soustava, vodiče, kabely a je zmíněna identifikace svorek předmětů, vodičů a kabelů. Student se také seznámí podrobně s rozvodnými sítěmi, s jejich možnými zapojeními a vlastnostmi. Je rovněž rozebráno připojování elektrických předmětů k síti a také jsou popsány pohyblivé přívody, silové a světelné obvody, jednofázové a trojfázové zásuvky a značení elektrických předmětů. Velký důraz je kladen na bezpečnost v elektrotechnice. V souvislosti s uvedeným je definován bezpečný výrobek, bezpečná elektrická instalace a bezpečná činnost na elektrických zařízeních. Není vynechán pojem zakázané práce a problematika zřizování a provozu zkušebních zařízení. Podobně je vyučována problematika úrazu elektrickým proudem. Jsou popsány prostory z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem i princip ochrany před úrazem elektrickým proudem, ochranné prostředky, jako např. přídavná izolace, ochranné uzemnění a pospojování, automatické odpojení. V této souvislosti se student seznámí s pojistkami, jističi a proudovým a napěťovým chráničem. Následně jsou předloženy ochranná opatření před úrazem elektrickým proudem, ochrana automatickým odpojením od zdroje, ochrana dvojitou či zesílenou izolací, ochrana oddělením a malým napětím SELV (PELV). V rámci výuky je také zmíněna ochrana před bleskem a přepětím, revize elektrických zařízení nebo elektromagnetická kompatibilita. Značná pozornost je věnována první pomoci při úrazu elektrickou energií, a to po stránce teoretické i praktické.
Předmět je doplněn i laboratorními cvičeními, jejichž obsah navazuje na látku probíranou na přednáškách.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Výstupem studia je získání odpovídajícího osvědčení podle §4 až §7 vyhl. 50/1978 Sb., čímž student získá patřičné kompetence pro práci na elektrických zařízeních nn(LV) - nízké napětí.

Prerekvizity

Prerekvizity vychází z příslušných paragrafů vyhl.50/1978Sb., kde jsou stanoveny podmínky (např. délka praxe, vzdělání apod.) získání jednotlivých paragrafů způsobilosti.

Korekvizity

Nejsou žádné požadovány.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny. Výuka je doplněna cvičením, kde se ověřují získané teoretické znalosti z přednášek. Dle možností budou pro studenty organizovány přednášky odborníků z praxe a exkurze do firem zabývajících se činnostmi souvisejícími s obsahem předmětu.

Způsob a kritéria hodnocení

Předmět je vyučován formou přednášek, laboratorního cvičení a předpokládá se vykonání zkoušky. Přednášky jsou nepovinné, ale doporučuje se je navštěvovat. Cvičení je povinné (předpokládá se 100% účast, v případě nedodržení jednotlivé případy řeší vyučující). Cvičení bude ukončeno zápočtem, který se uděluje na základě docházky do cvičení a rovněž aktivity během laboratorního cvičení. Získání zápočtu je podmínkou nutnou k účasti na zkoušce.
Na závěr semestru mohou studenti vykonat zkoušku písemnou (test) a ústní před komisí, která bude zaměřena na získání § 4 až 6 (7) podle vyhl. 50/1978 Sb. Hodnocení zkoušky je uspěl nebo neuspěl, je třeba získat k hodnocení uspěl 90% správných odpovědí v testu a kladné hodnocení z ústní části.

Pracovní stáže

Nepředpokládá se realizace pracovních stáží.

Učební cíle

Cílem předmětu je umožnit studentům získat příslušnou kvalifikaci z hlediska odborné způsobilosti v elektrotechnice podle vyhl. č. 50/1978 Sb.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Výuka je kontrolována ve cvičeních z hlediska účasti a aktivity. Předpokládá se 100% účast na cvičeních, v případě nepřítomnosti je student povinen výuku nahradit, způsob náhrady určí vyučující.

Doporučené volitelné složky programu

V případě možnosti lze doplnit výuku exkurzí do vybraných průmyslových firem nebo přednáškou pozvaných odborníků z praxe.

Základní literatura

Vyhláška č.50/1978 Sb. - vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice, aktuální znění z 1.9.1982 (verze 2). (CS)
LPE s.r.o. Vyhláška 50/78 Sb. Studijní materiály pro §5, §6, §7, §8, §10. 1. vyd. Brno: LPE s.r.o, 2018. 140 s. Bez ISBN. (CS)
KŘÍŽ, Michal. Příručka pro zkoušky elektrotechniků-požadavky na základní odbornou způsobilost. 11. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2016. ISBN 978-80-87942-22-2. (CS)
Polabské školící a informační středisko. Zkušební testy podle vyhlášky č. 50/1978Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice. 12. doplněné vydání. Nymburk: PŠIS, 2017. 134 s. Bez ISBN. (CS)
VOZOBULE, Josef. Učební texty ze zákonů, vyhlášek, předpisů a ČSN určené pro zkoušky revizních techniků elektrických zařízení a ostatní zájemce o elektrická zařízení.5. aktualizované vydání. Praha: Technická inspekce České republiky (TIČR), 2019. 454 s. Bez ISBN. (CS)

Doporučená literatura

KŘÍŽ, Michal. Dimenzování a jištění elektrických zařízení – tabulky a příklady. 5. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2019. 224 s. ISBN 978-80-87942-49-9. (CS)
ŠTĚPÁN, František. Proudové chrániče. 3. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2015. 144 s. ISBN 978-80-87942-11-6. (CS)
KŘÍŽ, Michal. Značky, barevné a alfanumerické značení v elektrotechnice. 1. vyd. el. Praha: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o. , 2012. 130 s. ISBN 80-86230-62-7. (CS)
KŘÍŽ, Michal. Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky. 3. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2017. 65 s. ISBN 978-80-87942-28-4. (CS)
Normy, vyhlášky a zákony, které mají návaznost na odbornou způsobilost v elektrotechnice. (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program N-AIŘ-P magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod. Vyhláška č.50/1978Sb. Elektrotechnická kvalifikace. Odborná způsobilost.
2. Elektrické zařízení – názvosloví. Třídy ochran elektrických zařízení. Rozdělení elektrických zařízení podle různých hledisek. Jmenovitá napětí sítí, zdrojů a spotřebičů.
3. Elektroenergetická soustava. Vodiče a kabely. Identifikace svorek předmětů, vodičů a kabelů.
4. Rozvodné sítě. Druhy rozvodných sítí, jejich zapojení a vlastnosti.
5. Připojování elektrických předmětů. Pohyblivé přívody. Silové a světelné obvody. Jednofázové a trojfázové zásuvky. Značení elektrických předmětů.
6. Bezpečnost v elektrotechnice. Bezpečný výrobek. Bezpečná elektrická instalace. Povinnosti zaměstnavatelů a zaměstnanců při provozu elektrických zařízení. Bezpečná činnost na elektrických zařízeních. Zakázané práce. Zajištění bezpečnosti při práci. Zřizování a provoz zkušebních zařízení.
7. Úraz elektrickým proudem. Ochrana před úrazem elektrickým proudem-názvosloví, prostory z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem, princip ochrany před úrazem elektrickým proudem. Ochranné prostředky.
8. Prostředky ochrany před úrazem elektrickým proudem při poruše-přídavná izolace, ochranné uzemnění a pospojování, automatické odpojení-pojistka, jistič, proudový chránič. Napěťový chránič. Prostředky zvýšené ochrany.
9. Ochranná opatření před úrazem elektrickým proudem. Ochrana automatickým odpojením od zdroje. Ochrana dvojitou a zesílenou izolací. Ochrana elektrickým oddělením. Ochrana malým napětím SELV a PELV. Koordinace konstrukce elektrických zařízení a ochranných prostředků v elektrické instalaci.
10. Ochrana před bleskem a přepětím. Revize elektrických zařízení.
11. Elektromagnetická kompatibilita

Laboratorní cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do laboratorního cvičení – organizační zajištění (seznámení s průběhem výuky předmětu, plán přednášek a laboratorních cvičení). Poučení z bezpečnostních předpisů pro práci v elektrotechnické laboratoři. Získání §4 podle vyhlášky č. 50/1978Sb.
2. První pomoc při úrazu elektrickou energií poučení, řešení konkrétních modelových případů, praktická činnost. Základy elektrických měření (opakování – měření napětí, proudu, odporu, odečítání hodnot z měřicích přístrojů, přístroje analogové, číslicové, přesnost měření).
3. Elektroenergetická soustava. Elektrické vodiče a kabely, jádra vodičů, provedení jádra, materiály pro jádra vodičů, izolace vodičů, holé vodiče, rozdělení vodičů, identifikace vodičů a kabelů, průřezy, dimenzování.
4. Druhy rozvodných sítí. Rozbor praktických případů. Jednofázová a trojfázová soustava střídavého proudu. Zapojení spotřebičů. Měření základních vlastností soustav.
5. Příprava vodičů k montáži do elektrických obvodů-odizolování vodičů, krimpování fastonů, dutinek, oček.
6. Praktické zapojení spotřebičů, zapojení zásuvek v různých sítích, zapojení prodlužovacích kabelů, zapojení trojfázových vidlic a zásuvky na 400 V.
7. Praktické zapojení vypínačů, zapojení stykačů, relé. Rozbor praktických případů.
8. Zapojení a ověření činnosti jističů, pojistek a proudových chráničů v obvodu.
9. Druhy elektrotechnických schémat. Kreslení schémat v elektrotechnice – práce s příslušným softwarem.
10. Druhy ochran před úrazem elektrickým proudem. Ochrana před nebezpečným dotykem živých a neživých částí, ochrana samočinným odpojením. Pospojování. Rozbor praktických případů.
11. Revize a kontroly elektrických zařízení. Elektromagnetická kompatibilita. Praktická činnost.
12. Přezkoušení z vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro získání odpovídajícího paragrafu (§5, §6, §7), test a zkouška před schválenou komisí.
13. Udělení osvědčení o odborné způsobilosti v elektrotechnice.
Vyhodnocení výuky.

eLearning