Detail předmětu
Analytická chemie potravin a přírodních látek I
FCH-BC_ACP1Ak. rok: 2021/2022
Analytické metody v kontrolní praxi potravinářského průmyslu. Metody stanovení přírodních součástí potravin. Základní živiny (sacharidy, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, nukleové kyseliny, fenolické látky a jiné). Metody stanovení cizorodých a aditivních látek v potravinách.
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Absolvent kurzu získá přehled o použití analytických metod důležitých pro produkci potravin a pro kontrolu bezpečnosti potravin.
Doporučená nebo povinná literatura
Kubáň V., Kubáň P.: Analýza potravin, MZLU Brno (CS)
Nielsen S.: Food Analysis (CS)
Otles S.: Handbook of food analysis instruments (CS)
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou přednášky - 2 vyučovací hodiny týdně.
Způsob a kritéria hodnocení
Student absolvuje ústní zkoušku z probrané problematiky
Jazyk výuky
čeština
Osnovy výuky
1. Úvod a obecná problematika analýzy potravin a přírodních látek.
2. Voda, elementární analýza.
3. Sacharidy.
4. Lipidy, terpeny, steroidy.
5. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny.
6. Nukleové kyseliny.
7. Vitamíny.
8. Fenolické látky, polyfenoly.
9. Senzoricky významné látky.
10. Aditivní látky.
11. Cizorodé látky.
V rámci přednášek bude zařazena 1 přednáška odborníka z praxe.
Cíl
Cílem předmětu je seznámení se a utřídění dosavadních znalostí z oborů teoretické analytické chemie, biologie, anorganické/organické chemie a biochemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin. Jde jednak o metody na stanovení přírodních součástí potravin a to základních živin (sacharidy, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), dále minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné) a také o metody stanovení cizorodých látek (kontaminantů) a látek přidávaných do potravin (aditiv).
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Přednáška 2 hod každý týden je nepovinná, kontrola neprobíhá
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_CHP , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
Typ (způsob) výuky
eLearning
eLearning: aktuální otevřený kurz