Detail předmětu

Základy informatiky ve výrobě

FSI-GZIAk. rok: 2019/2020

Studenti získají informace a znalosti o programových systémech pro vytváření aplikačních programů pro výrobní systémy. Důraz je kladen na objektově orientovaný přístup a ten je ukázán na probíraných příkladech programových systému - Wonderware InTouch, Wonderware Application Server a Microsoft SQL server jako databázový systém v návaznosti na principy Průmyslu 4.0.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Studenti se naučí pracovat s objektově orientovaným programovými systémy Wonderware InTouch, Wonderware Application Server a SQL, které umožňují poměrně jednoduše vytvářet vizualizační a supervizní aplikace pro různé typy výrobních systémů.

Prerekvizity

Studenti by měli znát základy databázový dotazovací jazyk SQL. Dále by se studenti měli orientovat v databázích a informačních systémech.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny. Výuka je doplněna laboratorním cvičením.
Dle možností budou pro studenty organizovány přednášky odborníků z praxe a exkurze do firem zabývajících se činnostmi souvisejícími s obsahem předmětu.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení zápočtu:
1. Účast na cvičení (vyjma doložené omluvitelné absence)
2. Vypracování a předvedení úloh na cvičení zadaných
Zkouška:
Zkouška je kombinovaná.
Prověřuje schopnosti studenta pochopit danou problematiku a použít ji v praxi. Klade se důraz na schopnost logického spojování získaných znalostí a schopnost řešit problém.

Učební cíle

Studenti se naučí pracovat s objektově orientovaným programovými systémy Wonderware InTouch, Wonderware Application Server a SQL, které umožňují poměrně jednoduše vytvářet vizualizační a supervizní aplikace pro různé typy výrobních systémů.
Studenti se naučí pracovat s objektově orientovanými programovými systémy pro vytváření vizualizací a supervizní řízení/rozhraní člověk-stroj a aplikací pro vyspělé řízení a analýzu výrobních operací kategorie Production and Performance Management. Dále se studenti seznámí s využívání SQL databází.
Cílem kursu je seznámit studenty se současným stavem v oblasti počítačové podpory výrobních systému. Pozornost je přitom věnována zejména na oblasti vytváření řídicích a vizualizačních programů pro výrobní systémy.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na cvičeních je kontrolována, při neúčasti omluvené ze závažných důvodů je možnost náhrady samostatným řešením zadaných úloh ze zameškané látky

Základní literatura

STAIR, Ralph M., 2016. Principles of information systems. 13th edition. Mason, OH: Cengage Learning. 8. Band, 3. Teil. ISBN 978-1305971776. (EN)
OLIVÉ, A., 2007. Conceptual modeling of information systems. New York: Springer. ISBN 978-354-0393-894. (EN)

Doporučená literatura

BIGELOW, Stephen J., 2004. Mistrovství v počítačových sítích: správa, konfigurace, diagnostika a řešení problémů. Brno: Computer Press. ISBN 80-251-0178-9. (CS)
Informační systém podniku, 2001. Zlín: Univerzita Tomáše Bati. ISBN 80-238-6525-0. (CS)
Wonderware software [online], 2018. Hradec Králové: Pantek (CS) [cit. 2018-03-18]. Dostupné z: http://www.pantek.cz/produkty/wonderware-software/ (CS)
Schneider Electric Software Global Customer Support [online], 2018. Schneider Electric industrial software business [cit. 2018-03-18]. Dostupné z: https://softwaresupport.schneider-electric.com/ (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B3S-P bakalářský

    obor B-VSY , 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Vymezení obsahu předmětu - systémy, informace, informační systémy.
2. Základní pojmy z teorie informace - velikost informace, přenos informace, kódy a kódování.
3. Vizualizační a supervizní aplikace typu HMI (Human-Machine Interface – vizualizace a supervizní řízení/rozhraní člověk-stroj).
4. Supervizní a vizualizační aplikace typu SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition – supervizní řízení a sběr dat).
5. Vyspělé řízení a analýza výrobních operací kategorie Production and Performance Management (řízení výroby a analýza výkonnosti výroby), MES (Manufacturing Execution Systems).
6. Sběr dat z řídicích systémů (PLC, DCS, I/O aj.)
7. Data a jejich zpracování v IS - databázové systémy, jejich typy a architektura.
8. Relační databáze.
9-11. SQL jako příklad databázového jazyka.
12. Počítačové sítě - základní pojmy a terminologie.
13. Internet a jeho základní služby.

Cvičení s počítačovou podporou

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1-3. Práce s Wonderware Application Serverem. Vytvoření vzorové aplikace výrobního systému.
4-6. Práce s Wonderware InTouch. Vytváření SCADA aplikace v návaznosti na vytvořený model v aplikaci Wonderware Application Server.
7. Databáze MS Access - základy práce, základy programování.
8. Práce s Microsoft SQL serverem, vytvoření a správa databáze, příkazy pro manipulaci s daty (SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE).
9. Práce s Microsoft SQL serverem - příkazy pro definici struktury (CREATE, ALTER, DROP), příkazy pro řízení transakcí (START TRANSACTION, COMMIT, ROLLBACK), příkazy pro filtrování a třídění dat.
10-12. Samostatná práce na semestrálním projektu.
13. Předvedení semestrálního projektu a udělení zápočtu.