Detail předmětu

Informační systémy v technologii staveb

FAST-DW62Ak. rok: 2015/2016

Aplikační softwary pro řízení stavební výroby a jejich začlenění do informačního systému stavební organizace. Plánování a kontrola postupu výstavby na současné úrovni informačních technologií a stupni rozvoje stavební výroby. Organizace výstavby v závislosti na podmínkách a řídící struktuře stavební firmy. Zpracování nabídky, realizační a stavebně technologické dokumentace, sledování efektivnosti prováděných prací, controlling. Řídící systémy: QMS – pro zabezpečení jakosti, EMS – environmentálního managementu a HSMS – bezpečnosti práce. Zásady práce a využití podnikových informačních systémů v manažersky orientovaných funkcích stavebních organizací s certifikovanými systémy řízení.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

8

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Znalosti z uplatnění systému řízení jakosti, environmentálního managementu a řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništích.

Prerekvizity

Znalosti z využití softwarové podpory pro plánování a řízení staveb.

Osnovy výuky

1.-3. Podmínky implementace a užití aplikačních softwarových nástrojů pro řízení stavební výroby. Volba plánovacího softwaru v návaznosti na fondy zdrojů nebo kalkulační systémy (RTS-Build Power, KROS Plus, EuroCALC). Limitující podmínky použití katalogizovaných výkonových norem stavebních a montážních prací při plánování staveb.
4.-6. Tvorba časového plánu stavby (MS PROJECT) v závislosti na nastavení uživatelských polí. Technologický model výstavby. Kalendáře projektu, činností, zdrojů. Sledování a řízení postupu výstavby. Směrný plán. Aktualizace činností. Přeplánování činností.
7.-9. Integrace požadavků na řízení jakosti s enviromentálním managementem a řízením bezpečností práce. Vypracování plánu jakosti. Plány požadavků EMS na stavbě. Požadavky bezpečnosti práce. Linkování dokumentů (MS Office) k jednotlivým činnostem projektu.
10.-12. Řízení stavební výroby (RSV) podle rozpočtu z kalkulačního programu. Propojení kalkulačního softwaru a systému MS PROJECT. Soupis provedených prací. Controlling.
13. Souhrnná informace a příklady plánování a dokumentů certifikovaného podniku v oblasti QMS, EMS a HSMS. Plán kontrol a zkoušek jakosti vybraných činností. Registr aspektů EMS. Bezpečný podnik.

Učební cíle

Řízení stavební výroby aplikačním softwarem odpovídajícím současnému stavu rozvoje informačních technologií a softwarovému vybavení stavební firmy. Časové plánování v závislosti na fondu zdrojů - materiálových, pracovních a jejich použití na staveništích realizační firmy. Řešení problematiky rozvoje užití plánovacích softwarů v domácích i mezinárodních podmínkách.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

HRAZDIL, V.: M05 Modelování výrobních procesů v IS stavebního podniku. Studijní opora Modelování výrobních procesů, FAST VUT v Brně 2007
HRAZDIL, V.: M01 Specifika modelování výrobních procesů ve stavebnictví. Studijní opora Modelování výrobních procesů, FAST VUT v Brně 2007

Doporučená literatura

ADAMEC, F.: Řízení projektů pomocí Project 2000. Grada Publishing, Praha 2001
BARRIE, D., S.: Professional construction management. New York, McGraw-Hill 2002

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program D-P-E-SI (N) doktorský

    obor PST , 2. ročník, zimní semestr, volitelný

  • Program D-K-E-SI (N) doktorský

    obor PST , 2. ročník, zimní semestr, volitelný

  • Program D-P-C-SI (N) doktorský

    obor PST , 2. ročník, zimní semestr, volitelný

  • Program D-K-C-SI (N) doktorský

    obor PST , 2. ročník, zimní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor