Detail předmětu

Management jakosti procesů

FSI-XMJAk. rok: 2011/2012

Principy procesního managementu. Identifikace procesů. Navrhování procesů. Metrizace procesů. Kritické faktory úspěchu. Statistická regulace statisticky zvládnutých procesů. Regulační diagramy pro kumulované součty, pro výběrový průměr s výstražnými mezemi, přejímací regulační diagramy. Prevence nejakosti procesů. Systémová FMEA výrobků, procesů. Metoda QFD. ISO 9001. Procesy zásobování. Audity systému managementu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

7

Výsledky učení předmětu

Znalosti potřebné pro jednoznačnou identifikaci procesů, stanovení jejich kritických faktorů úspěchu a logické odvození znaků, jejichž řízením jsou procesy vedeny k jakostním výstupům. Dovednosti identifikovat procesy, analyzovat rizika a používat vhodné nástroje umožňující včasné korekční zásahy. Dovednosti používat preventivní metody FMEA a QFD k minimalizaci nesprávných zadání na vstupech procesů.

Prerekvizity

Znalosti managementu jakosti, systémové a operační analýzy a syntézy. Projektový management.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení zápočtu: Presence ve cvičení. Vypracování seminární práce na téma vypsané na začátku semestru.
Studenti se musí podrobit zkoušce (kombinovaná písemná a ústní). Klasifikační hodnocení studenta: výborně (90-100 bodů), velmi dobře (80-89 bodů), dobře (70-79 bodů), uspokojivě (60-69 bodů), dostatečně (50-59 bodů), nevyhovující (0-49 bodů).

Učební cíle

Vyložit principy procesního managementu. Naučit provádění identifikace procesů, vytváření procesních modelů. Dimenzování zdrojů. Zásady pro tvorbu řídicí dokumentace. Naučit používání technik a nástrojů efektivního řízení procesů. Naučit techniky analýzy rizik a jejich prevence. Naučit kladnému transferu všech dříve absolvovaných teoretických předmětů a jejich využívání jako nástrojů pro účinné a efektivní řízení procesů k jakosti.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola přítomnosti se provádí ve cvičení. Účast je jednou z podmínek udělení zápočtu. Za omluvenou nepřítomnost může učitel stanovit náhradní program.

Základní literatura

Taguchi, G.; Elsayed, E. A.; Hsiang, T.: Quality Engineering in Production Systeme. McGraw-Hill, Singapore, 1989
Duben, J.: Objektové modely podniku. Grada Publishing, Praha, 1996
Akao, Y.; Mizuno, S.: QFD – The Customer – Driven Approach to Quality Planning and Deployment. Asian Productivity Organization, Tokyo, 1994

Doporučená literatura

Fiala, A. a kol.: Management jakosti s podporou norem ISO 9000:2000. Verlag Dashöfer, Praha, 2000
Straka, M.: Vývoj databázových aplikací. Grada Publishing, Praha, 1992
Dolanský, V.; Měkota, V.; Němec, V.: Projektový management. Grada Publishing, Praha, 1996

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program M2A-P magisterský navazující

    obor M-MŘJ , 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

52 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Principy managementu. Funkce managementu. Liniové řízení, funkční řízení. Procesní řízení. Vztah organizační struktury, infrastruktury a procesů v rámci podniku (organizace) jako systému.
Modelování procesů. Mapování procesů, identifikace zdrojů, tvorba řídicí dokumentace. Plánování a kapacitní propočty. Optimalizace zdrojů. Analýza užitné hodnoty. Analýza rizik. QFD, FMEA, HACCP.
Měření výkonnosti procesů. Určování indikátorů, analýza faktorů úspěšnosti, zjišťování kritických faktorů úspěšnosti.
Monitorování procesů. Regulace procesů. Metoda kumulovaných součtů, regulační diagramy pro aritmetický průměr s výstražnými mezemi, přejímací regulační diagramy.
Management konfigurace. Řízení změn procesů.
Procesy zásobování. Výběr dodavatelů. Logistika. JIT. Kanban.
Audity systému managementu.

Cvičení

52 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

• Mapování procesů.
• Zjišťování „hlasu zákazníka (VOC)“, určování specifikací (QFD).
• Dimenzování zdrojů – technickoekonomické propočty.
• Analýza rizik – FMEA, HACCP.
• Měření výkonnosti procesů (CSF, BSC).