Přístupnostní navigace
Přejít k obsahu
|
Přejít k hlavnímu menu
VUT
Menu
Život na VUT
Submenu
Atmosféra VUT
Prostory školy
Koleje
Stravování
Sport na VUT
Studentský život
Brno
Pro uchazeče
Submenu
Proč na VUT
Studijní programy
Dny otevřených dveří
Aktivity pro juniory
Celoživotní vzdělávání
Zpracování osobních údajů uchazečů o studium
E-přihláška
Pro studenty
Submenu
Studium
Předměty
Studijní programy
Harmonogram akademického roku
Závěrečné práce
Celouniverzitní doktorská škola
Legislativa a předpisy
Studijní předpisy
Poplatky za studium
Zpracování osobních údajů studentů
Zahraničí
Studium a stáže v zahraničí
Uznání zahraničního vzdělání
Podpora při studiu
Stipendia
Knihovny
(externí odkaz)
Doktorský příjem
Sociální bezpečí
Studium bez bariér
Podpora podnikání
Věda a výzkum
Submenu
Věda a výzkum na VUT
Podpora excelence
Mezinárodní vědecká rada
Systém zajišťování kvality výzkumu
Výzkumné infrastruktury
Transfer znalostí
Open Science
Projekty
Projekty ze strukturálních fondů
Specifický výzkum
Spolupráce
Submenu
Firemní spolupráce
Zahraniční spolupráce
Spolupráce se školami
Služby univerzity
Mezinárodní dohody
Univerzitní sítě
O univerzitě
Submenu
O univerzitě
Profil univerzity
Udržitelná univerzita
Podnikavá univerzita / ContriBUTe
Bezpečná univerzita
Vyznamenání
Organizační struktura
Legislativní a úřední záležitosti
Úřední deska
Ochrana osobních údajů
Kariéra a pracovní prostředí
Pracovní příležitosti
(externí odkaz)
Podpora a rozvoj zaměstnanců a studujících
Rovné příležitosti
Sociální bezpečí
HR Award
Ostatní
Kontakty
Pro média
Absolventi
(externí odkaz)
Fakulty a vysokoškolské ústavy
Fakulta stavební
Fakulta strojního inženýrství
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Fakulta architektury
Fakulta chemická
Fakulta podnikatelská
Fakulta výtvarných umění
Fakulta informačních technologií
Ústav soudního inženýrství
Centrum sportovních aktivit
Středoevropský technologický institut (CEITEC VUT)
Součásti
Centrum informačních služeb
Centrum vzdělávání a poradenství
Koleje a menzy
Nakladatelství VUTIUM
Ústřední knihovna
České polovodičové centrum
Rektorát
EN
Přihlásit se
Přihlásit se
Web VUT
Intraportál
Studis
Teacher
Vavis
Elearning
Hledat
EN
Vyhledávání
Vyhledat
Zavřít
VUT
Udržitelnost
Co děláme
Pitná voda, kanalizace
Nápady a objevy
Chemici našli způsob, jak stabilizovat čpavek v popílku
Udržitelná univerzita
Úvod
Co děláme
Udržitelná univerzita
Inspirujeme
Kontakty
Chemici našli způsob, jak stabilizovat čpavek v popílku
Způsob, jak eliminovat čpavek v popílku, vymysleli vědci z Fakulty chemické VUT. Využívají k tomu chemickou sloučeninu, která umí amoniak izolovat tak, aby se dále nerozpouštěl a neunikal do okolí. Popílek se tak stává šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale i k lidskému zdraví. Vědci nyní žádají o evropský patent.
Popílky vznikají při spalování v uhelných elektrárnách jako vedlejší energetický produkt a tam, kde je zavedena metoda pro eliminaci oxidu dusíku obsahujícího amonné ionty ve formě vysoce rozpustných sloučenin, se tyto dále, především přes roztok, uvolňují do okolí. Vědci z Fakulty chemické se už několik let zabývají tím, jak „čpavek“ v těchto směsích eliminovat. Amonný kationt v popílku je však rozpustný ve vodě a způsob, jak ho oddělit od zbytku směsi, je poměrně složitý. „Proto jsme se rozhodli, že raději půjdeme jinou cestou a ze čpavku uděláme nerozpustnou sloučeninu, tudíž se nebude dále uvolňovat do okolního prostředí,“ vysvětlil jeden z výzkumníků Tomáš Opravil.
Výzkumný tým, jehož součástí jsou také studenti, se proto rozhodl sáhnout po taninu, což je tříslovina, která se nachází mimo jiné například i v červeném víně či běžných dřevinách, jako je např. kaštan, a hojně se využívá v lehkém i těžkém průmyslu, ale také při výrobě krmiv pro zvířata. Vědci tuto sloučeninu přimíchali do popílku, čímž došlo k chemické reakci, kdy vzniká amonná sůl, která se dále nerozpouští a je stabilní i v alkalickém prostředí (například ve směsi s vápnem). Bez přídavku aditiva by se jinak v alkalickém prostředí z popílku uvolnil plynný amoniak. „Dochází tak ke stabilizaci amonných iontů v nerozpustné formě a ke snížení environmentální zátěže např. při přípravě stabilizátu, který se ukládá na deponiích, či při výrobě betonu,“ uvedl Opravil. Směs obsahující popílek a taninové aditivum je tak využitelná zejména v energetice a ve stavebnictví, a to při ukládání popílků do úložišť, přípravě malt a betonů. Pro běžné využití by mohl být vynález dostupný ještě letos, výzkumníci totiž aktuálně jednají o výrobě směsi s jednou nadnárodní společností.
(kah)
Publikováno
30.10.2018 08:00
Odkaz
https://www.vut.cz/udrzitelnost/co-delame/pitna-voda-kanalizace/f38103/d178276
Fakulta chemická
věda a výzkum
Odpovědnost:
Bc. Tereza Kučerová
Nahoru