diplomová práce

Stanovení obsahu kyanidu v různých částech rostliny bezu černého

Text práce 3.38 MB

Autor práce: Ing. Kristýna Růžičková

Ak. rok: 2021/2022

Vedoucí: doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.

Oponent: Ing. Václav Štursa, Ph.D.

Abstrakt:

Bez je hojně rozšířený keř vyskytující se především na severní polokouli. Díky vysokému obsahu minerálů a bioaktivních látek v plodech a květenství přitahuje nejen zájem konzumentů, ale také farmaceutického a potravinářského průmyslu. Bez však obsahuje také potenciálně škodlivé kyanogenní glykosidy, které mohou uvolňovat toxický kyanovodík. Cílem této práce bylo stanovit a porovnat celkový obsah kyanidů v různých částech rostlin bezu. Analyzované rostliny byly vyšlechtěny na Univerzitě v Mariboru a zahrnovaly 4 poddruhy Sambucus nigra a dalších 18 mezidruhových hybridů. K analýze obsahu kyanidu byla použita pikrátová metoda s následným spektrofotometrickým stanovením. Nejvyšší množství kyanidu bylo nalezeno v listech a dosahovalo hodnot až 1155.9 ± 44.8 CN- mg/kg, dále následovala květenství s maximem 53.9 ± 3.8 CN- mg/kg a poté výhonky a bobule s nejvyššími koncentracemi 20.3 ± 1.3 CN- mg/kg a 6.4 ± 0.0 CN- mg/kg.

Klíčová slova:

Sambucus, bez, obsah celkových kyanidů, pikrátová metoda, mezidruhové hybridy

Termín obhajoby

31.05.2022

Výsledek obhajoby

obhájeno (práce byla úspěšně obhájena)

znamkaAznamka

Klasifikace

A

Průběh obhajoby

1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Uvedla jste, že smrtelná dávka plodu bezu je asi 70 kg, myslíte tím při snězení jednorázově? doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. Co přesně myslíte pod pojmem kyanidy? Co přesně jste stanovovali? doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. Pro stanovení kyanidu jste používali papírky, jak jste tyto papírky připravovali? Může docházet k zanesení nejistoty? Jaký obsah kyanidu má bez, který roste u nás? doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. Jakým způsobem se realizuje mezi druhové křížení u bezu? Jak dlouho experimenty s křížením bezu probíhají? V práci zmiňujete kongo/konco, muže tento pojem vysvětlit? Zmínila jste, že se kyanidu můžeme zabavit úpravami – například krájením, jak se tímto způsobem dá odstranit kyanid? prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. Zmínila jste výhonky černého bezu, kolik měli lístků a k čemu jste je používali? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.

Jazyk práce

čeština

Fakulta

Ústav

Studijní program

Chemie a technologie potravin (NPCP_CHTP)

Studijní obor

Potravinářská chemie a biotechnologie (NPCO_CHTP)

Složení komise

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda)
prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda)
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen)
doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
prof. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen)

Studentka splnila zadání své práce. Při řešení svojí práce studentka intenzivně spolupracovala s externí zahraniční laboratoří, čímž prokázala svoji schopnost plánovat experimenty, orientovat se v řešené problematice a využívat instrumentální a jiné techniky analýzy potravin. Práce studentky v externí laboratoři byla hodnocena velmi pozitivně a získané výsledky jsou originální a velmi cenné. Studentka řádně konzultovala postup svojí práce a zpracování výsledků s vedoucím a prokázala že umí využívat odbornou literaturu pro zpracování teoretické části práce i pro diskusi získaných výsledků. Ze získaných výsledků studentka byla schopná vyvodit závěry. Diplomová práce studentky Kristýny Růžičkové splňuje všechny požadavky kladené na VŠKP. Práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením A-výborně.
Kritérium hodnocení Známka
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A

Známka navržená vedoucím: A

Posudek oponenta
Ing. Václav Štursa, Ph.D.

Studentka Růžičková v rámci předložené diplomové práce měla za úkol zpracovat literární rešerši týkající se rizik spojených s konzumací potravin obsahující kyanid, dále stanovit obsah kyanidu v různých částech bezu černého pomocí molekulové absorpční spektrometrie a získaná data vyhodnotit. Zadání diplomové práce bylo splněno. Literární rešerše komplexně popisuje veškerá rizika spojená s konzumací kyanidu, v jaké formě je kyanid v potravinách přijímán a jaké potraviny obecně obsahují toxicky významné množství kyanidotvorných látek. V experimentální části je řádně popsán i vývoj analytické metody, nicméně není uvedeno, jakým způsobem byla data statisticky zpracována. Celá práce je vypracována v anglickém jazyce s odpovídající jazykovou úrovní. V textu se objevují typografické chyby (nadpisy 4. řádu, číslování literárních zdrojů, popisy tabulek a obrázků), nicméně celkově nesnižují celkovou kvalitu předložené práce. Tuto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou „A“ – výborně.
Kritérium hodnocení Známka
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Otázky k obhajobě:
  1. 1. Nejvyšší obsah kyanidu byl stanoven především ve vzorcích listů. Máte pro tento jev odůvodnění?
  2. 2. Jakými statistickými metodami jste zpracovala Vaše výsledky?
  3. 3. V literární rešerši uvádíte limity na množství kyseliny kyanovodíkové v některých potravinářských produktech. Jaké legislativní dokumenty stanovují tyto limity? Existuje limit i pro bez černý?

Známka navržená oponentem: A

Odpovědnost: Mgr. et Mgr. Hana Odstrčilová