Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
diplomová práce
Autor práce: Ing. Kristýna Růžičková
Ak. rok: 2021/2022
Vedoucí: doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.
Oponent: Ing. Václav Štursa, Ph.D.
Bez je hojně rozšířený keř vyskytující se především na severní polokouli. Díky vysokému obsahu minerálů a bioaktivních látek v plodech a květenství přitahuje nejen zájem konzumentů, ale také farmaceutického a potravinářského průmyslu. Bez však obsahuje také potenciálně škodlivé kyanogenní glykosidy, které mohou uvolňovat toxický kyanovodík. Cílem této práce bylo stanovit a porovnat celkový obsah kyanidů v různých částech rostlin bezu. Analyzované rostliny byly vyšlechtěny na Univerzitě v Mariboru a zahrnovaly 4 poddruhy Sambucus nigra a dalších 18 mezidruhových hybridů. K analýze obsahu kyanidu byla použita pikrátová metoda s následným spektrofotometrickým stanovením. Nejvyšší množství kyanidu bylo nalezeno v listech a dosahovalo hodnot až 1155.9 ± 44.8 CN- mg/kg, dále následovala květenství s maximem 53.9 ± 3.8 CN- mg/kg a poté výhonky a bobule s nejvyššími koncentracemi 20.3 ± 1.3 CN- mg/kg a 6.4 ± 0.0 CN- mg/kg.
Sambucus, bez, obsah celkových kyanidů, pikrátová metoda, mezidruhové hybridy
Termín obhajoby
31.05.2022
Výsledek obhajoby
obhájeno (práce byla úspěšně obhájena)
Klasifikace
A
Průběh obhajoby
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Uvedla jste, že smrtelná dávka plodu bezu je asi 70 kg, myslíte tím při snězení jednorázově? doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. Co přesně myslíte pod pojmem kyanidy? Co přesně jste stanovovali? doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. Pro stanovení kyanidu jste používali papírky, jak jste tyto papírky připravovali? Může docházet k zanesení nejistoty? Jaký obsah kyanidu má bez, který roste u nás? doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. Jakým způsobem se realizuje mezi druhové křížení u bezu? Jak dlouho experimenty s křížením bezu probíhají? V práci zmiňujete kongo/konco, muže tento pojem vysvětlit? Zmínila jste, že se kyanidu můžeme zabavit úpravami – například krájením, jak se tímto způsobem dá odstranit kyanid? prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. Zmínila jste výhonky černého bezu, kolik měli lístků a k čemu jste je používali? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Jazyk práce
čeština
Fakulta
Fakulta chemická
Ústav
Ústav chemie potravin a biotechnologií
Studijní program
Chemie a technologie potravin (NPCP_CHTP)
Studijní obor
Potravinářská chemie a biotechnologie (NPCO_CHTP)
Složení komise
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) prof. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen)
Posudek vedoucíhodoc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.
Známka navržená vedoucím: A
Posudek oponentaIng. Václav Štursa, Ph.D.
Známka navržená oponentem: A
Odpovědnost: Mgr. et Mgr. Hana Odstrčilová