Detail oboru

Potravinářská chemie a biotechnologie

FCHZkratka: NPCO_CHTPAk. rok: 2013/2014

Program: Chemie a technologie potravin

Délka studia: 2 roky

Akreditace od: 20.7.2001Akreditace do: 31.7.2020

Profil

Profil absolventa oboru potravinářská chemie a biotechnologie je koncipován na pozadí rozvoje potravinářské vědy a rozvoje biotechnologií. Při studiu se klade důraz na biologické a fyzikální vědy, na kterých závisí rozvoj potravinářské vědy. V návaznosti na základní předměty studia se v biologických disciplinách prohlubují znalosti v aplikované mikrobiologii, bioinženýrství, v hygieně a sanitaci potravin.

Klíčové výsledky učení

Student získá teoretický přehled a praktické dovednosti v oblasti vědních disciplín chemie a technologie potravin.Absolvent studijního programu "Chemie a technologie potravin“ bude připraven pro potravinářskou technologickou praxi k zabezpečení výroby kvalitních a bezpečných potravin. Jeho znalosti chemického složení potravinářských surovin a moderních analytických metod mu umožní pracovní uplatnění i v kontrolních orgánech státní správy. V rámci studijní programu získá student i znalosti z biotechnologie čím si rozšíří další dovednosti z vědních disciplín, které jsou založeny na výuce moderních biotechnologických předmětů.

Profesní profil absolventů s příklady

Absolventem je inženýr chemie ovládající teoretický základ i praktické dovednosti pro práci v potravinářských provozech a chemických, biochemických, mikrobiologických a biotechnologických laboratořích. Absolventi nacházejí uplatnění především v řízení chemických, biotechnologických, mikrobiologických a farmaceutických provozů. Další možností uplatnění je práce ve státních kontrolních institucích nebo v oblasti výzkumu a vývoje, či v obchodních organizacích.

Vstupní požadavky

Absolvování bakalářského studia studijního oboru Potravinářské chemie nebo Biotechnologie na VUT v Brně, nebo příbuzného studijního oboru na jiné vysoké škole, splnění podmínek daných směrnicí děkana k přijímacímu řízení.

Garant


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

1. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Prof.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
MCO_BCH2Biochemie IIcs4Povinný-zkP - 26ano
MC_BIO2Bioinženýrství IIcs5Povinný-zá,zkP - 26 / C1 - 13ano
MCT_CHL2Chemická legislativa IIcs0Povinný-P - 13ano
MC_ISAInstrumentální a strukturní analýzacs4Povinný-zkP - 26ano
MCA_ISA_PPraktikum z instrumentální a strukturní analýzy - PCHBTcs4Povinný-klL - 39ano
MCO_TPO_PPraktikum z technologie potravincs5Povinný-L - 52ano
MC_TPOTechnologie potravincs4Povinný-zkP - 26ano
MCO_MGE2Molekulární genetika IIcs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
MC_BIN_PZPraktikum z bioinženýrstvícs4Povinně volitelný-L - 261ano
MC_MOB_PPraktikum z molekulární biotechnologiecs3Povinně volitelný-L - 261ano
1. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Prof.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
MC_ACP2Analytická chemie potravin IIcs4Povinný-zkP - 26ano
MCA_AB1Angličtina B1en0Povinný-zkCj - 13ano
MC_BPOBalení potravincs4Povinný-zkP - 26ano
MAO_ACP2Food Analysis IIen4Povinný-zkP - 26ano
MC_CHP2Chemie potravin IIcs4Povinný-zkP - 26ano
MC_LAB1_PLaboratoř oboru I - PCHBTcs4Povinný-klSL - 52ano
MCO_NFPNutraceutika a funkční potravinycs3Povinný-zkP - 26ano
MC_BIO_PPraktikum z biotechnologiecs6Povinný-L - 78ano
MC_KOSKosmetologie a technologie kosmetikycs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
MCT_MSAMetody strukturní analýzycs2Povinně volitelný-klP - 261ano
MCO_MPBMikrobiologie pro potravináře a biotechnologycs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
MC_TNOTechnologie nakládání s odpadycs3Povinně volitelný-zkP - 261ano
MCV_ZPOZáklady průmyslového a obchodního právacs2Povinně volitelný-klP - 261ano
2. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Prof.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
MC_BSTBiostatistikacs3Povinný-klP - 13 / C1 - 13ano
MC_BIT2Biotechnologie IIcs4Povinný-zkP - 26ano
MAO_DS_PDiploma Seminar - PCHBTen3Povinný-SD - 13ano
MC_DS_PDiplomový seminář - PCHBTcs3Povinný-SD - 13ano
MC_LAB2_PLaboratoř oboru II - PCHBTcs8Povinný-klSL - 104ano
MCO_SAPSenzorická analýza potravincs3Povinný-klP - 13 / C1 - 13ano
MC_BIMBioanalytické metodycs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
MC_HYPHygiena potravincs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
MAO_HYPHygiene of Fooden4Povinně volitelný-zkP - 261ano
MCO_LKPKvalita v laboratorní a kontrolní praxics2Povinně volitelný-zá,zkP - 13 / S - 131ano
MC_MOBMolekulární biotechnologiecs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
MCO_OHOOdpadové hospodářství v potravinářském průmyslucs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
MCO_POLPotravinářská legislativacs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
2. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Prof.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
MCO_DPDiplomová prácecs30Povinný-SL - 390ano
MC_KOSKosmetologie a technologie kosmetikycs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
MCT_MSAMetody strukturní analýzycs2Povinně volitelný-klP - 261ano
MCO_MPBMikrobiologie pro potravináře a biotechnologycs4Povinně volitelný-zkP - 261ano
MC_TNOTechnologie nakládání s odpadycs3Povinně volitelný-zkP - 261ano
Všechny skupiny volitelných předmětů
Sk. Počet kreditů Počet předm. Předměty
1 9 kr - 9999 kr nekontroluje se MCO_MGE2 (4 kr), MC_BIN_PZ (4 kr), MC_MOB_P (3 kr), MC_KOS (4 kr), MCT_MSA (2 kr), MCO_MPB (4 kr), MC_TNO (3 kr), MCV_ZPO (2 kr)