Detail předmětu

Kvalita v laboratorní a kontrolní praxi

FCH-MCO_LKPAk. rok: 2013/2014

Předmět je rozdělen do 3 tématických celků.
První celek je věnován vzorkování potravinářských komodit a úpravě potravinářských matric pro finální analytické techniky. Budou diskutovány způsoby odebírání vzorků, uchovávání vzorků, zejména těch s omezenou trvanlivostí. Finální analytická technika, její požadavky a omezení. Odstranění matrice a zakoncentrování vzorku na koncentrační úroveň danou finální analytickou technikou. Přehled technik úpravy matrice: SPE, MSPD, SPME, PSE, mikrovlnná úprava pro stanovení prvků a další.
Druhý celek je věnován charakteristikám výsledků analýz a měření, chybám analýz a měření a opatřením, která chyby vyčíslují, případně eliminují. Jsou vysvětlovány pojmy: regulační diagramy, validace analytických metod, standardní operační postupy, návaznosti měření, referenční materiály kvantifikace nejistot. Do tohoto celku náleží i problematika mezilaboratorních testů.
V posledním, třetím celku jsou studenti seznámeni s pojetím kvality v kontrolní (a zkušební) laboratoři orientované na potraviny, dále s podporou kvality v České republice a v Evropské unii a s procesem mezinárodní standardizace a certifikace výrobků. Tento proces je umožněn systémy jakosti (např. normy ISO 9000). V tomto celku je také objasněn pojem audit.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu


Studenti budou schopni spojit doposud získané teoretické znalosti s praktickými ukázkami.

Prerekvizity


Elementární znalosti statistického zpracování výsledků analýz, základní znalosti z instrumentální analýzy.

Korekvizity


Tento předmět je vyučován v posledním ročníku magisterského studia. Proto studenta již neprofiluje k dalšímu, speciálnímu studiu, nýbrž je podporou absolventům pro jejich nástup do praxe.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 1 vyučovací hodina týdně, Seminář - 1 vyučovací hodina týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení


Zápočet je udělován na základě účasti na laboratorních cvičeních, protokolu z nich a prezentace na zadané téma.
Zkouška je udělena na základě písemného testu a ústního zkoušení.

Zkouška se skládá z písemné a ústní části.
Písemná část obsahuje otázky zaměřené na základní pojmy.
Podmínkou pro postup k ústní zkoušce je úspěšné splnění písemného testu. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumění danému předmětu.

Osnovy výuky

I: vzorkování, odběry vzorků
II: extrakce kapalinou
III. extrakce pevnou fází
IV: rozklady vzorků pro prvkovou analýzu
V: validace
VI: regulační diagramy; CRM; SOP; GLP
VII: normy; příručka kvality

Pracovní stáže


S tímto předmětem není spojena žádná pracovní stáž.

Učební cíle


Cílem předmětu je seznámit studenty s požadavky práce v akreditované laboratoři. Tzn. pracovat kvalitně na 3 základních úrovních: na úrovni laboratorní, mezilaboratorní a na úrovni podnikové. Laboratorní úroveň zahrnuje správnou a kvalitní přípravu/zpracování vzorků k analýzám. Mezilaboratorní úroveň se týká používání ověřených/validovaných metod. Podniková úroveň zahrnuje krytí všech laboratorních postupů a metod příručkou kvality.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky


Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Účast ve cvičení je povinná. Neomluvená neúčast je důvodem k neudělení zápočtu.

Základní literatura

Piskáček B., Kašová V., Zmatlím J.: Řízení jakosti. ČVUT, Praha 2001. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Seminář

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor