Detail předmětu

Španělský jazyk

ÚSI-1SDSJAk. rok: 2009/2010

Zkouška je na úrovni střední pokročilosti (B1 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky), na které má být student schopen:
- obecně porozumět informacím o známých tématech a situacích, jako např. se kterými se setkává v práci, škole, volném čase atd., za předpokladu, že jsou vyjádřeny jasně a srozumitelně.
- používat španělštinu k úspěšné komunikaci ve většině situacích, se kterými se setká během cestování v cizině.
- vytvořit jednoduchý souvislý text v jednoduchém kontextu.
- popsat zážitky a události, ambice, očekávání a plány a stručně vysvětlit nebo obhájit svá stanoviska a tvrzení.
- úspěšně doplnit gramatická cvičení na středně pokročilé úrovni.

Obsah zkoušky vychází z následujících knih: Espaňol Lengua Extranjera - Nuevo Ven 1 - Francisca Castro, Fernando Marín, Reyes Morales y Soledad Rosa
Espaňol Lengua Extranjera - Nuevo Ven 2 - Francisca Castro, Fernando Marín, Reyes Morales y Soledad Rosa.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu

Student, který úspěšně složí danou zkoušku, prokáže jazykovou znalost španělštiny na středně pokročilé úrovni, na úrovni B1 dle Společného evropského referenčního rámce CEF, vypracovaného Radou Evropy.

Prerekvizity

Výstupní úroveň B1. Studenti by měli umět správně používat následující gramatické jevy: časování sloves, minulý čas jednoduchý, minulý čas nedokonavý, tvořit příslovce, rozkaz, 1 podmiňovací větu, zájmena předmět přímý, nepřímý, vztažná, použít správně přímou a nepřímou řeč, znát pravidla pro časování nepravidelných sloves, použít jednoduchý kondicionál, datum; vyjádřit čas; číslovky, předložky; správně psát ve španělštině; v řeči používat správný přízvuk a intonace. Dále by měli být schopni s dostatečnou slovní zásobou se představit, mluvit o své rodině, škole, povolání, volném čase atd. Měli by umět komunikovat a reagovat v následujících tématech: doprava, nakupování, vzhled, vlastnosti člověka, cestování, počasí, zdraví, sport apod.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška na úrovni B1 se skládá z gramatiky, slovní zásoby, psaní, poslechu (písemná část) a konverzace a trvá 2 hodiny a 15 minut. Konverzační část zkoušky většinou probíhá buď ve dvojicích - studenti kladou otázky a odpovídají, diskutují spolu na určité téma a také mluví samostatně eventuálně se zkoušejícím dle počtu studentů (popis obrázku).

Osnovy výuky

Pro tento předmět vypisuje Kabinet jazyků volitelné předměty BYS5 a BYS6.

Učební cíle

Cílem této zkoušky je ohodnotit, zda studenti magisterského studia dosáhli pokročilosti B1 podle stupnice CEF (Common European Framework), která je stanovena institucí Council of Europe. Krátký přehled požadavků Španělštiny pro pokročilost B1 je uveden v Anotaci.

Základní literatura

F. Castro et al.: Nuevo Ven 1, Edelsa, 2006

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MSI magisterský navazující

    obor EID , 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný
    obor REI , 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Zkouška

1 hod., povinná

Vyučující / Lektor