Detail předmětu

Management

FAST-CZV-MNGAk. rok: 2024/2025

První část je zaměřena na vymezení managementu a pojetí základních manažerských funkcí – plánování, organizování, vedení a kontrolování, v rozsahu odpovídající současným světovým poznatkům, které využívá většině univerzit a škol obdobného zaměření. Druhá část seznámí posluchače se základním pojetím strategického managementu s vazbou na současné trendy rozvoje podniku v tržním prostředí a zajištění konkurenceschopnosti. Ve třetí části bude představena problematika v podobě managementu tvorby a realizace projektů zahrnující projektové nástroje a stanovení a vyhodnocení rizik. Posluchač kurzu získá po jeho úspěšném absolvování základní přehled o současné manažerské teorii zahrnující pojetí managementu, význam a schopnost využití poznatků strategického managementu a nástrojů projektového managementu a rizik s jejich praktickou aplikací do oblasti managementu různých organizací.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Workbased assignment (semestrální práce), kolokvium. 

Student se účastní úvodní přednášky a konzultuje zpracování semestrální práce v rozsahu 1 000 slov. V závěru kurzu bude zpracovaná semestrální práce prezentována s diskusí k předmětu zpracování práce a závěrům. Zakončení kurzu bude provedeno ústní a písemnou formou ověření prostřednictvím kolokvia konaného v rámci zakončení modulu.

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout základní poznatky z teorie managementu, strategie a základních nástrojů managementu v podobě managementu projektů a rizik.

Studijní opory

Studijní opory budou formou Power Pointových prezentací zahrnujících základní studijní požadavky.

Základní literatura

KINICKI, Angelo a SOIGNET, Denise Breaux. Management: a practical introduction. Tenth edition. New York: McGraw Hill, 2022. ISBN 978-1-265-01775-0. (EN)

GRIFFIN, Ricky W. Fundamentals of management. 10th edition. Boston: Cengage, 2022. ISBN 978-0-357-51734-5.

(EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CZV3-MSCCE celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 1. ročník, zimní semestr, povinný
  • Program CZV3-MSCEE celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

  1. Povaha, smysl a praxe managementu. Vymezení managementu, manažerské práce. Význam managementu v praxi, důvody pro studium managementu.
  2. Prostředí managementu. Vnější prostředí a vnitřní prostředí. Dopady na manažerské rozhodnutí. SWOT analýza. Charakter prostředí ovlivňující management organizace
  3. Plánování, vymezení, členění hierarchické a časové. Komplexní systém plánování v organizaci. Kontrola – vymezení, pojmy. Standardy kontroly. Proces kontroly a nároky na jeho účinnost a efektivnost. Typy kontrol. Audit se zaměřením na manažerský audit.
  4. Organizování – vymezení, pojmy. Základní přístupy k organizování. Kompetence v organizování, rozpětí organizační struktury, centralizace a decentralizace managementu. Typy organizačních struktur
  5. Motivace a vedení v organizaci. Komunikace. Vymezení pojmů, teoretických přístupů. Obsahové a procesní motivační teorie. Leadership.
  6. Strategický management – vymezení, současné pojetí, základní terminologie, Vize, poslání a cíle organizace. Základní předpoklady pro stanovení poslání a cílů organizace. Typy cílů, hierarchické členění, časové členění
  7. Strategická analýza prostředí, nástroje strategické analýzy, popis metod a technik a jejich praktická aplikace
  8. Implementace strategie, studie proveditelnosti, základní přístupy spojené s implementací
  9. Projektový management z hlediska využití v managementu. Základní části projektu, věcné, časové vymezení projektu. Organizační stránka projektu, přístup k rozpočtům projektu.
  10. Management rizik vázaný na strategii a projekty. Povaha rizik z hlediska manažerského rozhodování. Aplikace nástrojů pro identifikaci a hodnocení rizik v projektu.