Detail předmětu

Interiér 1

FA-IN1-TAk. rok: 2023/2024

Předmět interiér zajišťuje komplexní úvod do problematiky navrhování a realizace architektonické interiérové tvorby. Důraz je kladen na provázanost a kontinuitu architektonického uvažování a koncepce od základních prostorových úvah až po konkrétní interiérový detail v rámci specifik jednotlivých architektonických úloh a zadání napříč měřítky i typologickými typy.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav prostorové tvorby (UPT)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Hodnocení je založeno na výsledcích seminární práce a písemné/ústní části zkoušky. Seminární práce tvoří 30 % a ústní zkouška 70 % závěrečného hodnocení.

Předmět interiér je vyučován frontální formou výuky sérií navazujících přednášek a multimediálních prezentací. Součástí předmětu je seminární práce.

 

Učební cíle

Cílem předmětu je nabídnout komplexní úvod do interiérové tvorby od teoretických východisek přes specifika konkrétních dílčích úloh až po jejich aplikaci v samostatné architektonické praxi. Obsah jednotlivých přednášek je paralelně uplatňován v předmětech ateliér – malý dům a řemeslné techniky.
  • Student si osvojí základní teoretická východiska a specifika interiérové tvorby.
  • Student se seznámí s procesem návrhu a realizace interiéru i dílčích mobiliářových prvků.
  • Student získá představu o komplexnosti interiérové tvorby a o nárocích na související profese.
  • Absolvování předmětu vytváří základní předpoklad k zodpovědnému plnění širokého spektra architektonických úloh.

Základní literatura

DLABAL, Stanislav a Emanuela KITTRICHOVÁ. Nábytek, člověk, bydlení. Základy navrhování nábytku a zařizování bytových interiérů. Praha, 1981.
NEUFERT, Ernst a Peter NEUFERT. Navrhování staveb: zásady, normy, předpisy o zařízeních, stavbě, vybavení, nárocích na prostor, prostorových vztazích, rozměrech budov, prostorech, vybavení, přístrojích z hlediska člověka jako měřítka a cíle : příručka pro stavební odborníky, stavebníky, vyučující i studenty. 2. čes. vyd. Praha: Consultinvest, 2000. ISBN 80-901486-6-2.
JOCHER, Thomas, Sigrid LOCH, Walter STAMM-TESKE, et al. Raumpilot. Stuttgart: Kraemer, c2010. ISBN 9783782815277.
KOTRADYOVÁ, Veronika a kol. Dizajn nábytku: vývoj, navrhovanie, terminologia, typologia, ergonimia, materialy, konštrukcie, technilogia. 1. vyd. V Bratislave: Slovenská technická univerzita, 2009. 281 s. Edícia vysokoškolských učebníc. ISBN 978-80-227-3006-8.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B_A+U bakalářský, 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod. Definice vnitřního prostoru, vztah interiéru a exteriéru. Subjektivní a objektivní vnímání prostoru, působení prostoru jako výsledek smyslové zkušenosti. Základní nástroje interiérové tvorby, archetypální typy prostoru

2. Interiérová tvorba, pohoda vnitřního prostoru a stavební fyzika. Barva a barevnost. Materiál a charakter vnitřního prostoru. Principy uplatňované v interiérové tvorbě

3. Světlo v interiérové tvorbě. Význam světla pro vnímání prostoru, světelný koncept. Přirozené a umělé osvětlení

4. Interiér staveb určených pro bydlení, interiéry veřejných a dopravních staveb

5. Interiér – od návrhu k realizaci. Vztah architekt – investor. Koncept, architektonicko-výtvarný návrh, projekt interiéru, realizace, převzetí. Etika architekta v interiérové tvorbě

6. Interiér a bariéry. Specifické požadavky osob se zdravotním znevýhodněním, seniorů a dětí v koncepci interiéru i detailu

7. Interiérová tvorba a výstavnictví

8. Interiérová tvorba a scénografie

9. Umělecké dílo v interiérové tvorbě, spolupráce umělce a architekta, umělecká řemesla.

10. Autorská interiérová tvorba a specifický interiér v architektonické praxi

11. Zvuk a akustika, druhy zvuku, hlukové pozadí, vliv zvuku na vnímání prostoru, zvuk a prostorová tvorba

12. Architektura a design, městský interiér, specifika městského mobiliáře

13. Architektura vnitřního prostoru a monumentální tvorba