Detail předmětu

Ateliér – stavba a projekt

FA-ATK-AAk. rok: 2023/2024

Předmět navazuje na ateliérovou výuku v předchozích letech studia. V rámci ateliéru si student vybere jednu z vlastních architektonických studií zpracovanou v předešlých ateliérech AT1-A, AT2-A, AT3-A nebo AT4-A (velký rodinný dům s provozovnou, menší bytový dům, stavba občanské vybavenosti, administrativní objekt). Pod vedením původního (v odůvodněných případech nového) vedoucího a zvoleného vedoucího stavební a technické části samostatně zpracuje projekt daného stavebního objektu v rozsahu zjednodušené dokumentace pro provádění stavby. Stavba vždy musí být realizovatelná.
Architektonický návrh úzce souvisí s technickým řešením stavby – každá změna způsobena jiným technickým řešením musí být provedena s ohledem na architektonický koncept návrhu a stejně tak to platí obráceně. Student v průběhu semestru absolvuje povinné konzultace projektu jak s vedoucím ateliéru (architektem), tak s odborným pracovníkem z ústavu stavitelství v rozsahu zadání, které stanoví předepsaný obsah předmětu. Předpokládané výstupy jsou rozděleny na architektonicko-stavební část (návrh stavby jako celku, volba konstrukce a materiálů, vyřešení konstrukčních detailů) a technické řešení (koncept řešení kanalizace, vodovodu, ústředního vytápění, tepelně technické a energetické posouzení). Odlišnosti od standardního obsahu musí být schváleny také garantem technické části předmětu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

12

Zajišťuje ústav

Ústav památkové péče (UPP)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Hodnocení je založeno na odevzdané semestrální práci. Práce se odevzdává jak v listinné, tak v elektronické formě ve formátu pdf. Hodnocení odevzdané práce je 100 %, může však také zohlednit průběžnou práci studenta a účast na konzultacích.
Povinná účast na jedné konzultaci týdně dle specifikace vedoucího práce, povinná účast na dvou průběžných kritikách a závěrečné veřejné prezentaci. Zameškanou účast na kritikách nelze nahradit, lze ji ze závažných důvodů omluvit. Nahrazování povinných konzultací je řešeno individuálně po předchozí domluvě s vedoucím práce.
Povinné je odevzdání projektu na úrovni zjednodušené dokumentace pro provádění stavby (náležitosti odevzdání včetně měřítek výkresů jsou podrobně specifikovány v zadání předaném studentům při zahájení práce):
  • průvodní zpráva, souhrnná a technická zpráva
  • výkres situace, osazení objektu do terénu s vyřešením terénních úprav, napojení objektu na komunikace a inženýrské sítě, sadové úpravy
  • půdorysy jednotlivých podlaží, volba konstrukčního řešení
  • založení stavby, osazení objektu do terénu, zjednodušený výpočet základů
  • půdorys střechy, popř. krovu
  • řezy (příčný, podélný, včetně výpisů skladeb vrstev stěn, podlah a střech (konstrukční detaily)
  • technické pohledy na všechny fasády
  • koncepční řešení kanalizace a vnitřního vodovodu, popis návrhu, půdorysné schéma
  • energetický koncept, koncepční návrh vytápění a větrání budovy, tepelně technické posouzení konstrukcí a energetické hodnocení
  • výpisy prvků a výrobků.
Odlišnosti od standardního obsahu musí být schváleny garantem technické části předmětu.
Práce se odevzdává jak v listinné, tak v elektronické formě v souladu s vnitřní normou FA „Pravidla pro studium“.

Učební cíle

Cílem ateliéru je propojit komplexní znalosti studenta získané v předchozím studiu. Student aplikuje zejména stavebně-technické znalosti na architektonickou studii z předchozích ateliérů. Ateliér připravuje studenta na následující odbornou praxi a zpracování bakalářské práce.
  • Student bude schopen kriticky uvažovat o komplexním pojetí architektonického návrhu ve vztahu k technickému návrhu řešené stavby.
  • Student si osvojí schopnost navrhovat architektonické a provozní řešení různých typů staveb v celé škále nároků a požadavků na provoz s odpovídajícím počtem funkčních okruhů.
  • Student si osvojí schopnosti pro vypracovávání stavebního projektu složitější stavby.
  • Student bude schopen analyzovat širší vztahy v území (územní plán, katastr nemovitostí apod.).
  • Student bude schopen analyzovat okrajové podmínky působící na stavební objekt (inženýrské sítě, geologie apod.).
  • Student se naučí aktivně pracovat s technickými normami a platnou legislativou.
  • Student se naučí kriticky nahlížet na řešenou stavební konstrukci.

Základní literatura

NEUFERT, Ernst a Peter NEUFERT. Navrhování staveb: zásady, normy, předpisy o zařízeních, stavbě, vybavení, nárocích na prostor, prostorových vztazích, rozměrech budov, prostorech, vybavení, přístrojích z hlediska člověka jako měřítka a cíle. 2. české vyd., (35. něm. vyd.). Praha: Consultinvest, 2000, 618 s. : il., plány. ISBN 80-901486-6-2. (CS)
Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) v platném znění. In: Sbírka zákonů. ISSN 1211-1244. 2006. (CS)
Vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby. In: Sbírka zákonů. ISSN 1211-1244. 2009. (CS)
Vyhláška č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území. In: Sbírka zákonů. ISSN 1211-1244. 2006. (CS)
Vyhláška č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. In: Sbírka zákonů. ISSN 1211-1244. 2009. (CS)
Standardy výkonů a dokumentace. Česká komora architektů, Praha, online. URL: https://www.cka.cz/cs/pro-architekty/legislativa/standardy-vykonu-a-dokumentace (CS)

Doporučená literatura

Stavba DETAIL. Praha: Business Media One. ISSN: 1210-9568. (časopis) (CS)
Detail Engineering – series. Detail, 2011. ISBN: 978-3920034867. (EN)
Engineering Nature – Structures. Detail, 2021. ISBN: 978-3955535520. (EN)
Česká architektura (ročenka). Praha: Prostor, 1999-. (CS)
KOOLHAAS, Rem. Elements of Architecture. Taschen, 2010. ISBN: 978-3836556149. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B_A+U bakalářský, 3. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Ateliér

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Obsah bloků výuky:
  1. Zadání stavebního objektu. Kritická revize původní architektonické studie objektu – analýza zadání, dispozičního řešení; případné úpravy. Společná kritika.
  2. Práce na architektonickém, provozním a konstrukčním řešení (výkresová dokumentace).Kritika a obhajoba navržených řešení
  3. Výsledné dopracování a odevzdání.

Projekt

65 hod., povinná

Vyučující / Lektor