Detail předmětu

Hmotové studie

FSI-YZ1Ak. rok: 2023/2024

Předmět je zaměřen na základy prostorové tvorby z vizuálního hlediska. Praktická cvičení na obecných kompozičních tématech jsou úvodem do pozdějších konkrétních zadání průmyslového designu. Hmotové studie akcentují výtvarnou kvalitu objektů, jasnou koncepci řešení, logiku stavby objemu, význam proporcí a provázanost celku s detailem. Nedílnou součástí předmětu je zvládnutí realizace modelů ze základních materiálů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Vstupní znalosti

Znalost perspektivy, zvládnutá kresba geometrických těles a orientace v dějinách umění a designu. Výhodou jsou zkušenosti s tvorbou modelů.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Získání zápočtu je podmíněno prezencí ve cvičeních, odevzdáním zadaných prací ve stanovených termínech, ústní obhajobou zpracovaných úkolů. Výsledné hodnocení je průměrem z hodnocení tří úkolů. Klasifikace se určí podle stupnice ECTS.
Klasifikační stupeň ECTS / bodové hodnocení / číselná klasifikace // A / 100–90 / 1 / výborně // B / 89–80 / 1,5 / velmi dobře // C / 79–70 / 2 / dobře // D / 69–60 / 2,5 / uspokojivě // E / 59–50 / 3 / dostatečně // F / 49–0 / 4 / nedostatečně.

Účast na cvičeních je povinná. Výuka probíhá dle týdenních plánů rozvrhů. Stanovení způsobů náhrady zmeškané výuky je v kompetenci vedoucího cvičení.


Učební cíle

Cílem předmětu je získat schopnosti tvorby hmotových studií, které jsou předstupněm k průmyslovému designu. Kompozice jsou zaměřeny na tvarovou podstatu a její obsahové a formální souvislosti. Studenti jsou vedeni v rámci obecného zadání, které abstrahuje od funkčních, technologických a dalších aspektů k jednoznačné koncepci tvarového řešení. Předmět rozvíjí kreativní potenciál studentů a podporuje jejich schopnost formulovat názor.
Předmět umožňuje studentům získat znalosti pro tvorbu a analýzu prostorových objektů, seznamuje se základními technikami a nástroji pro realizaci fyzických modelů z průmyslové plastelíny, modelovací hlíny, sádry, HPS a dalších materiálů.



Základní literatura

WONG, Wucius. Principles of Form and Design. New York: John Wiley, 1993. ISBN 0-471-28552-8.
PIPES, Alan. Foundations of Art + Design. Second edition. London: Laurence King Publishing, 2008. ISBN 978-1-85669-578-7.
LIDWELL, William, Kritina HOLDEN a Jill BUTLER. Universal Principles of Design. Gloucester: Rockport Publishers, 2003. ISBN 1-59253-007-9.

Doporučená literatura

PELCL, Jiří. Design: od myšlenky k realizaci = from idea to realization. V Praze: Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, c2012. ISBN 978-80-86863-45-0. (CS)
TERSTIEGE, Gerrit, ed. The Making of Design: From the First Model to the Final Product. 2009. Basel: Birkhäuser Verlag. ISBN 978-3-0346-0089-7.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-PDS-P bakalářský, 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Ateliér

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Zadání I. úkolu - kompoziční studie na téma dělení základního geometrického tělesa a přeskupení takto vzniklých částí bez ztráty objemu v nový objekt, analýza možností
Kresebné skici, prostorové skici (hlína, papír), variantní návrhy
Tvorba modelu z průmyslové plastelíny (clay), práce na posteru
Hodnocení I. úkolu, rozbor jednotlivých prací, zadání II. úkolu - kompoziční studie na téma transformace přírodního útvaru, analýza možností, studium tektoniky přírodního útvaru
Kresebné skici, prostorové skici (hlína, clay), variantní návrhy
Tvorba modelu z claye, práce na posteru
Hodnocení II. úkolu, rozbor jednotlivých prací, zadání III. úkolu - kompoziční studie na téma fixace základního geometrického tělesa nad základnou, analýza možností, kresebné skici, prostorové skici, variantní návrhy
Tvorba modelu ze sádry a dalších materiálů, práce na posteru
Hodnocení III. úkolu, rozbor jednotlivých prací, celkové hodnocení semestru