Detail předmětu

Optimization of Manufacturing Processes

FEKT-MPA-OMPAk. rok: 2023/2024

V první části předmětu budou studenti seznámeni s pojmy jako je Průmysl 4.0, Product Lifecycle Management (PLM), Smart Factory, Digital Twin, Cyber-Physical System, aj. Tato část bude provázána s modelováním, simulací a optimalizací výrobní linky. Dále bude následovat přehled technologií, které jsou aktuálně používány v oblasti mechanického designu produktů, jako je 3D tisk, topologické optimalizace a ukázka CAM obrábění. Poslední část předmětu je zaměřena na optimalizace z oblasti elektronických technologií používaných v elektromobilech se zaměřením na simulace Li-Ion bateriových systémů, jejich thermal managementu a systémové simulaci komplexního systému.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

5

Vstupní znalosti

Jsou požadovány znalosti základů fyziky, 3D modelování a základů elektroniky. Práce v laboratoři je podmíněna platnou kvalifikací „osoby znalé pro samostatnou činnost“, kterou musí studenti získat před zahájením výuky. Informace k této kvalifikaci jsou uvedeny ve Směrnici děkana Seznámení studentů s bezpečnostními předpisy.

 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Studenti mohou získat během semestru 40 bodů za aktivní práci v počítačových cviřeních. Za závěrečnou zkoušku je uděleno maximálně 60 bodů. Závěrečná zkouška je realizována písemnou formou.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu. Počítačová cvičení jsou povinná.

 

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou optimalizace ve výrobních procesech. Vysvětlit základní pojmy z oblasti Průmyslu 4.0 a seznámit se s nástroji, které jsou zde využívány. Předmět je prakticky orientován na použití moderních simulačních nástrojů, které jsou aplikovány v praxi při optimalizaci výrobků nebo výrobních procesů.

Absolvent předmetu je schopen:

  • umět popsat základní myšlenku průmyslu 4.0
  • orientovat se v oblasti výběru vhodných simulačních nástrojů pro výrobu
  • popsat a použít základní metody optimalizací v oblasti mechanických a elektronických designů
 

Základní literatura

SERGI, B. S., POPKOVA, E. G., BOGOVIZ, A., V. and LITVINOVA, T. N. Understanding industry 4.0: AI, the Internet of things, and the future of work. Bingley, UK: Emerald Publishing Limited. 2019. (EN)
PAGÁČ, M. Učebnice SolidWorks. Brno: Vydavatelství Nová média. SolidWorks. 2017. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MPA-AEE magisterský navazující, 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení na počítači

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor