Detail předmětu

Automotive Cybersecurity

FEKT-MPA-AMCAk. rok: 2023/2024

Předmět zahrnuje témata týkající se kybernetické bezpečnosti vozidel a jejich interní a externí komunikace. Jedná se o témata: kybernetická bezpečnost vozidel, základy aplikované kryptografie pro bezpečnost vozidel, bezpečnostní protokoly používané v Internetu vozidel, bezpečná datová úložiště a databáze v Internetu vozidel, bezpečnost mezi vozidlové komunikace a interní komunikace uvnitř vozidla, autentizace a řízení přístupu ve vozidlech, hlasová autentizace ve vozidlech, bezpečnostní hlasové služby ve vozidlech, bezpečnostní standardy v automobilové kybernetické bezpečnosti, ochrana soukromí a právní aspekty v Internetu vozidel a další vybraná témata jako např. chytré parkování, interakce vozidla a dobíjecích stanic atp.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

5

Vstupní znalosti

Předmět předpokládá základní znalosti v oblastech telekomunikace, základy programování a základy kyberbezpečnosti v ICT.

Práce v laboratoři je podmíněna platnou kvalifikací „osoby znalé pro samostatnou činnost“, kterou musí studenti získat před zahájením výuky. Informace k této kvalifikaci jsou uvedeny ve Směrnici děkana Seznámení studentů s bezpečnostními předpisy.

 

 

 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Maximum 10 bodů je uděleno za vypracování úloh ve cvičeních. Maximum 20 bodů je uděleno ze samostatného projektu. Minimální rozsah vypracování jednotlivých částí stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu. Závěrečná písemná zkouška je hodnocena maximem 70 bodů.  

Podmínky pro úspěšné ukončení předmětu stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

 

Učební cíle

Cílem předmětu je představit nezbytné základy kyberbezpečnosti, kryptografie a bezpečnostních protokolů aplikovaných v oblastech interní a externí komunikace vozidel. Kurz rovněž předkládá autentizační a přístupové systémy využívané v rámci zabezpečení vozidel a využití biometriky v aplikacích moderních vozidel. V neposlední řadě jsou představeny i standardy a bezpečnostní normy v rámci internetu vozidel, legislativní aspekty, ochrana soukromí a další speciální vybraná témata pokryvající další aspekty kyberbezpečnosti v Internetu vozidel a mobility.  

Student získá potřebné teoretické znalosti i praktické schopnosti v oblasti kyberbezpečnosti vozidel. Bude znát základy aplikované kryptografie pro bezpečnost vozidel, bezpečnostní protokoly používané v Internetu vozidel, bezpečná datová úložiště a databáze v Internetu vozidel, bezpečnost mezi vozidlové komunikace a interní komunikace uvnitř vozidla. Dále se teoreticky i prakticky seznámí s metodami autentizace a řízení přístupu ve vozidlech, hlasovou autentizací ve vozidlech a s hlasovými službami ve vozidlech. Získá také přehled o základních standardech a právních aspektech v rámci kybernetické bezpečnosti vozidel. Pomocí těchto znalostí dokáže navrhnout a implementovat bezpečné pokročilé telekomunikační služby v Internetu vozidel a základní interní i externí ochrany v rámci kyberbezpečnosti vozidel.

 

Základní literatura

BURDA, K. Kryptografie okolo nás. CZ.NIC. CZ.NIC. Praha: CZ.NIC, 2019. 132 s. ISBN: 978-80-88168-49-2. (CS)
KIM, Shiho; SHRESTHA, Rakesh. Automotive Cyber Security. Singapur: Springer, 2020. 216 s. ISBN: 978-981-15-8052-9 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MPA-AEE magisterský navazující, 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení na počítači

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor