Detail předmětu

Podniková ekonomika pro expertní inženýry

ÚSI-ESEKOAk. rok: 2023/2024

Předmět je zaměřen na  základní kategorie podnikové ekonomiky pro expertní inženýry v dopravě, a to na majetkovou a kapitálovou strukturu, oceňování majetku a závazků, výnosy a náklady, výsledek hospodaření a jejich vzájemné vazby.  Součástí předmětu je operativní výkonnost, hodnotové řízení, finanční a investiční rozhodování, řízení krátkodobého majetku, ekonomické rozhodování -  vztah mezi ziskem, objemem výroby, cenou a náklady, a také na manažerské pojetí nákladů, včetně členění nákladů a výnosů z hlediska potřeb řízení orientované na rozhodování, oportunitní náklady. Předmět seznamuje studenty i s krátkodobými manažerskými nástroji pro rozhodování o cenové tvorbě, s úlohy CVP, citlivostní analýzou a také moderními metodami kalkulací metodu ABC. Nezanedbatelnou součástí předmětu jsou nástroje ekonomického řízení (finanční účetnictví, nákladové a manažerské účetnictví) a rozpočetnictví v tržních podmínkách, rozbory a interní audit.  Po absolvování budou studenti způsobilí posoudit a prakticky aplikovat znalosti z ekonomického řízení v podnicích nebo institucích příp. pro samostatné podnikání v oblasti dopravy a pro působení v bankách a pojišťovnách jako likvidátoři škod příp. odhadci movitého majetku.

 

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Vstupní znalosti

Předpokládají se všeobecné ekonomické znalosti.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Odborné znalosti jsou ověřovány písemnou zkouškou (max. 60 bodů). Celkové hodnocení předmětu je dáno součtem bodů ze zápočtu a zkoušky na klasifikační stupnici bodového hodnocení ECTS .

Zápočet je udělen na základě splnění požadavků:
1) vypracování seminární práce (max. 10 b.)
2) zpracování samostatných úkolů (max. 10 b.)
3) zápočtový test (max. 20 b. min. 10 b.)


Klasifikační stupnice:
Stupeň Bodové ohodnocení
A 100 - 90
B 89 - 80
C 79 - 70
D 69 - 60
E 59 - 50
F 49 - 0

Kontrola výuky v průběhu semestru je na základě zpracování seminární práce , samostatných úkolů a zápočtového testu pro udělení zápočtu. V případě omluvené neúčasti na cvičení může vyučující v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování náhradního úkolu.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními  teoretickými znalostmi, metody a postupy ekonomického řízení podniku nebo instituce v oblasti dopravy.  V přenáškách je podtržen ekonomický aspekt dané problematiky a je kladen důraz na osvojení odborné terminologie. Student se seznámí  s majetkovou a kapitálovou strukturou podniku, oceňováním majetku a závazků, výnosy a náklady, výsledkem hospodaření a jejich vzájemnými vazbami, řízením cash-flow, operativní výkonnosti podniku, hodnotovým řízením podniku, investičním  rozhodováním, manažerským pojetí nákladů, a to s využitím nákladových funkcí v cenovém rozhodování a tvorbě cen, včetně manažerských rozhodovacích úloh.  Po absolvování budou studenti schopni posoudit a prakticky aplikovat nabyté odborné znalosti a dovednosti z ekonomického i manažerského řízení pro působení v podnicích nebo institucích příp. pro samostatné podnikání v oblasti dopravy a pro působení v bankách a pojišťovnách jako likvidátoři škod příp. odhadci movitého majetku.

 

 

 


Studenti pochopí význam a potřebu ekonomického řízení v podniku/instituci,  i v případě samostatného podnikání v oblasti dopravy, včetně provázanosti na manažerské rozhodování  i kontrolu. Studenti budou vycházet z teorie podnikové ekonomiky a budou znát majetkovou a kapitálovou strukturu, oceňování majetku a závazků, výnosy a náklady, výsledek hospodaření a jejich vzájemné vazby, také budou schopni aplikovat v praxi tyto znalosti při analýzách výkonnosti, výpočtu hodnoty podniku /instituce, řízení financí i při investičním rozhodování i při oceňování podniku/instituce.  Budou znát informace o minulých jevech, ale i informace nezbytné pro manažerské pojetí nákladů – nástroje kalkulačních metod a tyto aplikovat do rozhodovací úloh, nástroje ekonomického řízení (finanční účetnictví, nákladové a manažerské účetnictví) a nástroje pro kontrolu rozpočty, rozbory a audit. Po absolvování předmětu budou studenti schopni zhodnotit dosažené výsledky, najít nedostatky, navrhnout jejich řešení, zdůvodnit a rozhodnout  z hlediska ekonomického řízení podniku nebo instituce v oblasti dopravy.

 

 

 

Základní literatura

KOCMANOVÁ, Alena. Ekonomické řízení podniku. Praha: Linde a.s., 2013. 358 s. ISBN 978-80-7201-932-8
KOCMANOVÁ, Alena a kol. Měření podnikové výkonnosti. Brno: Littera, 2013. 249 s. ISBN 978-80-85763-77-5
VOCHOZKA, M., MULAČ, P. Podniková ekonomika. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 9788024743721
KISLINGEROVÁ, E., SYNEK, M. Podniková ekonomika. Praha: C. H. BECK, 2015. ISBN 978-80-7400-274-8

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program EID_P magisterský navazující, 1. ročník, zimní semestr, povinný
  • Program REI_P magisterský navazující, 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Přednášky:
1. Úvod. Základní kategorie podnikové ekonomiky. Podstata, cíle a funkce podniku.Strategie podniku.
2. Majetková a kapitálová struktura. Rozvaha. Pracovní a čistý kapitál. Likvidita. Zadluženost. Optimální kapitálová struktura. Oceňování majetku podniku. Oceňování závazků. 
3. Výkaz zisku a ztráty. Výnosy a náklady, výsledek hospodaření a jejich vzájemné vazby.
4. Operativní výkonnost podniku.
5. Ekonomické rozhodování - Kalkulace úplných nákladů. Vztah mezi ziskem,objemem výroby, cenou a náklady.
6. Manažerské pojetí nákladů (kalkulace variabilních nákladů).
7. Členění nákladů a výnosů z hlediska potřeb řízení orientované na rozhodování, oportunitní náklady.
8. Krátkodobé rozhodovací úlohy. Úlohy CVP. Citlivostní analýza.
9.  Řízení nákladů - kalkulace podle dílčích aktivit - metoda ABC.
10. Finanční rozhodování v podniku.  Řízení krátkodobého majetku. Hodnotové řízení podniku.
11. Investiční  rozhodování v podniku. . Hodnocení efektivnosti investic.
12. Nástroje ekonomického řízení (finanční účetnictví, nákladové a manažerské účetnictví).
13. Rozpočetnictví v tržních podmínkách. Rozbory. Interní audit.

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor