Detail předmětu

Diplomový seminář EID

ÚSI-EDDISAk. rok: 2023/2024

Diplomový seminář slouží k vzájemné informovanosti o společných otázkách zpracovávání diplomových prací. Studenti se učí vystupovat před širším kolektivem posluchačů, prezentovat a obhajovat výsledky svých prací v odborných rozpravách.  Jsou seznámeni s metodologii a technikou vědeckého bádání, s realizací rešeršních činností, s obsahovou a formální stránkou diplomové práce. V základních rysech jsou seznámeni s etikou vědecké činnosti a s etikou písemného a ústního projevu. Jsou upozorněni na podstatné obsahové chyby, které se mohou v vyskytnout v diplomové práci. Je demonstrován způsob obhajoby diplomové práce. S každým posluchačem je konzultován název jeho diplomové práce a její obsahová náplň.

Obsah semináře  tvoří následující témata: zpracování DP po obsahové a formální stráce, práce se zdroji, příprava a realizace experimentu, časté obsahové chyby DP, příprava a průběh obhajoby DP.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Vstupní znalosti

Znalost problematiky řešené v rámci diplomového projektu. Absolvování odborných povinných a volitelných předmětů, ve kterých student získá znalosti z oblasti vymezené zaměřením diplmového projektu.  Znalosti problematiky řešené v rámci diplomového projektu.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Klasifikovaný zápočet je udělen vedoucím DP na základě zpracované části práce, která bude odprezentována ve vypsaných termínech v průběhu zkouškového období. Zpravidla by měly být zpracovány rešerše (dle závazného vzoru) a celá teoretická část práce. Podrobnější podmínky udělení klasifikovaného zápočtu stanoví vedoucí práce. 


Účast na cvičeních je povinná a kontrolovaná vyučujícím. Případná absence musí být omluvena. V případě dlouhodobé nepřítomnosti je náhrada zameškané výuky v kompetenci vedoucího cvičení. 

Učební cíle

Cílem semináře je připravit studenty na zpracování diplomové práce a současně jde o vyhrazený prostor pro komunikaci mezi studenty a vedoucími DP.
Diplomový seminář slouží k vzájemné informovanosti o společných otázkách zpracovávání diplomových prací. Studenti se učí vystupovat před širším kolektivem posluchačů, prezentovat a obhajovat výsledky svých prací v odborných rozpravách. 

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program EID_P magisterský navazující, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Diplomový seminář

78 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Cílem semináře je seznámit studenty v prvních týdnech s podmínkami zpracování siplomové práce (rozsah, šablona, práce se zdroji a způsob citování, zpracování DP po obsahové a formální stráce, časté obsahové chyby při zpracování DP, apod.) a následně slouží jako časový prostor pro konzultaci studentů s vedoucími jejich DP. Na každém semináři, dle garantem stanoveného programu semináře, podávají pověření studenti referáty o postupu řešení svých diplomových prací. Ihned poté jsou předvedená prezentace a dosažené výsledky komentovány ostatními studenty a vyučujícími, případně vedoucím DP, následuje diskuse, odpovědi na otázky

1. Charakteristiky a členění vědeckých prací.
2. Charakteristiky diplomového projektu.
3. Struktura a metodologie diplomového projektu

4. Přístupy a metody k řešení problémů vymezených v rámci diplmového projektu. 

5. Problematika věrohodnosti výsledků.
6. Obsahová stránka diplomového projektu.
7. Formální a jazyková stránka diplomového projektu.

8. Verbální a neverbální komunikace při prezentaci. Typy prezentací a jejich specifika. Stanovení cíle prezentace. Plánování a navrhování způsobu prezentace.
9 Obhajoba diplomového projektu.

eLearning