Detail předmětu

Styl a žánry v angličtině pro specifické účely

FEKT-BPC-SAZAk. rok: 2023/2024

Předmět je zaměřen na rozvoj odborných jazykových kompetencí v anglickém jazyce na úrovni C1 Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. Důraz je kladen na formální komunikaci (ústní i písemnou) v akademickém a profesním prostředí, a to jak z hlediska gramatického a lexikálního, tak z hlediska stylistického a pragmatického. Účastníci se seznámí se základními žánry a stylistickými znaky akademické a profesní komunikace (abstrakt, vědecký článek, popularizační článek, manuál, CV, motivační dopis, návrh projektu, prezentace, apod.), vyzkouší si jejich tvorbu a naučí se citovat odbornou literaturu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Vstupní znalosti

Jsou požadovány znalosti na úrovni B2, úspěšné absolvování předcházejících zkoušek Praktická angličtina na UJAZ FEKT.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Samostatná práce (36 bodů; min. 18 bodů): odevzdání několika písemných úkolů (manuál, formální email, abstrakt). Projekt (14 bodů; min 7 bodů): populárně-naučná prezentace. Písemná zkouška (50 bodů; min. 25 bodů).
Je vyžadována 75% účast na cvičeních.

Učební cíle

Rozvoj akademických jazykových dovedností a znalostí s důrazem na psaný projev na úrovni C1 Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.

Absolvent předmětu je schopen:

- Napsat odborný akademický/profesní text adekvátním stylem a s odpovídající strukturou

- Správně citovat odbornou literaturu

- Správně reagovat v rámci profesní a obchodní písemné komunikace

- Porozumět odborným textům na úrovni rodilého mluvčího


Základní literatura

URBANOVÁ, Ludmila. Stylistika anglického jazyka. Brno: Společnost pro odbornou literaturu - Barrister & Principal, 2008. ISBN 978-80-87029-29-9. (CS)
KRHUTOVÁ, Milena. Parameters of professional discourse: English for electrical engineering. Brno: Tribun EU, 2009. Librix.eu. ISBN 978-80-7399-867-7. (CS)

Doporučená literatura

HEWINGS, Martin, Craig THAINE, Matt FIRTH a Chris SOWTON. Cambridge academic English: an integrated skills course for EAP : advanced. Cambridge: Cambridge University Press, 2012. ISBN 978-0-521-16521-1. (EN)
PATERSON, Ken a Roberta WEDGE. Oxford grammar for EAP: English grammar and practice for academic purposes with answers. Oxford: Oxford University Press, 2013. ISBN 978-0-19-432999-6. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-APE bakalářský, 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení jazykové

52 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. formální a neformální jazykové prostředky 2. členy, psaní velkých písmen, číslovky 3. souvětí a interpunkce; formální emaily 4. psaní manuálů 5. trpný rod, diskurzní markery 6. citování, hedging; abstrakty 7. odborné články 8. odborné versus popularizační články 9. profesní žánry: CV, motivační dopis, návrh projektu, zpráva 10. mluvené žánry: přednáška, prezentace 11. studentské prezentace 12. opakování