Detail předmětu

Právo v architektonické praxi

FA-SP2-KEAk. rok: 2022/2023

Cílem předmětu je poskytnout studentům informace o základním legislativním rámci pro architektonickou praxi, a to jak v rámci EU, tak vybrané okruhy v českém prostředí. Student se seznámí se společným legislativním rámcem EU v oblasti stavebnictví a územního plánování – vykonávání profese, udržitelnost staveb, stavební výrobky, ochrana krajiny apod. Informace jsou doplněny vybranými pravidly a instituty z české legislativy – proces plánování, základní pravidla správního řádu, územního řízení a základy stavebního práva. Student dále získá přehled o zásadách Politiky územního rozvoje ČR a EU. V rámci praktických úkolů se budou studenti zabývat postupy a legislativou územního plánování v různých zemích a jejich následným srovnáním v rámci semestrální práce.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav urbanismu (UU)

Nabízen zahradničním studentům

Pouze domovské fakulty

Výsledky učení předmětu

  • Student bude mít základní orientaci v právním a administrativním systému Evropské unie a České republiky.
  • Student bude mít znalosti o nástrojích územního plánování.
  • Student bude mít znalosti o umisťování a povolování staveb.
  • Student bude mít základní orientaci v právních předpisech souvisejících se stavebním právem.
  • Student bude mít základní znalosti potřebné pro projednávání záměru s dotčenými orgány a se stavebním úřadem a s klientem.
  • Student bude mít základní přehled o právních předpisech potřebných pro samostatný výkon architektonické praxe.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Základem výuky je výklad tématu v rámci semináře a následná diskuse nad daným tématem. Studenti zpracují seminární práci srovnávající probíraná témata s jejich národní legislativou a tuto práci průběžně prezentují.

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet je udělen za vypracování a prezentaci seminární práce.
Hodnocení předmětu je provedeno na základě ústní zkoušky.

Osnovy výuky

Obsah bloků výuky:
  1. Úvod: Základní právní pojmy. Právní a administrativní systém EU a ČR. Správní řád. Fungování veřejné správy. Stavební zákon, jeho obsah, zásady. Prováděcí vyhlášky ke stavebnímu zákonu [předpoklad 6 hodin výuky]
  2. Územní plánování: Nástroje územního plánování, pořizování územně plánovací dokumentace [předpoklad 6 hodin výuky]
  3. Povolování staveb: Umisťování staveb, stavební řízení, zjednodušené postupy. Provádění staveb, užívání a odstraňování staveb [předpoklad 9 hodin výuky]
  4. Související legislativa: Technické požadavky na stavby a stavební výrobky. Ochrana životního prostředí, posuzování vlivů koncepcí a záměrů na životní prostředí. Energetická náročnost budov. Nakládání s odpady. Správní delikty. Vyvlastnění [předpoklad 6 hodin výuky]
  5. Právní rámec výkonu povolání architekta: Vybrané činnosti ve výstavbě, zákon o výkonu povolání, Česká komora architektů. Základní pracovněprávní vztahy, náležitosti pracovní smlouvy. Živnostenský zákon. Obchodní korporace, jejich základní znaky, postavení společníků [předpoklad 9 hodin výuky]
  6. Závěrečné prezentace seminárních prací [3 hodin výuky]

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty základy právní úpravy potřebné pro výkon povolání architekta a urbanisty v České republice a Evropské unii.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Povinná je účast na seminářích, povolené jsou dvě absence, více absencí pouze ze závažných důvodů. Nahrazení je možné částečně, a to osobní konzultací nad probranou látkou.
Povinné je zpracování semestrální práce a její prezentace.

Základní literatura

EUR-Lex. Access to European Union Law (online). URL: https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=en (EN)
Spatial Planning and Building Rules (online). Ministry of Regional Development CZ. URL: https://www.mmr.cz/en/ministerstvo/spatial-planning-and-building-rules (EN)
BOBEK, Michal; POUPEROVÁ, Olga. An Introduction to the Czech Legal System and Legal Resources Online. New York: NYU Law, 2018. URL: https://www.nyulawglobal.org/globalex/Czech_Republic1.html (EN)

Doporučená literatura

Právní předpisy [Legislation] (online). Brno: UUR, 2013. http://www.uur.cz/default.asp?ID=3220 (contains archive translation of the Building Act and related decrees) (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BX_A+U bakalářský

    obor ARCH , 1. ročník, zimní semestr, volitelný

  • Program NX_A+U magisterský navazující, 1. ročník, zimní semestr, volitelný
  • Program NE_A+U magisterský navazující, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor