Detail předmětu

Radiolokace

FEKT-MKC-RARAk. rok: 2022/2023

Studenti budou seznámeni s definicí radiolokace, typy a základními parametry radiolokátorů. Dále budou probírány charakteristiky radiolokačních cílů, radiolokační rovnice, vyzařovací charakteristiky antén radiolokátorů, vlivy šíření elmag. vln na činnost radiolokátoru. Seznámí se také s metodami snímání prostoru, zobrazováním a zpracováním radiolokační informace a s radiolokátory s impulzním a kontinuálním provozem. Důležitou součástí výuky je zpracování radiolokačních signálů. V závěru první části, která je věnována teorii a aplikaci radiolokace, budou ukázány moderní radiolokační techniky - přehledové systémy, radiolokátory zahorizontální, antikolizní radary, radarové detektory pohybu, georadary. Další část výuky bude zaměřena především na  přístrojové zabezpečení letů a metody a prostředky pro přistávání za ztížených meteorologických podmínek a na konkrétní systémy NDB, VOR, ILS, MLS a DME. Teoretická výuka je doplněna počítačovou a laboratorní výukou a exkurzí na středisko řízení letového provozu na letišti v Brně nebo do průmyslových firem z oblasti radarové techniky. 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Výsledky učení předmětu

Absolvent předmětu je schopen analyzovat řešení radiolokačních systémů včetně zpracování radarových signálu.

Prerekvizity

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, doporučené jsou znalosti vysokofrekvenční a mikrovlnné techniky a rozšířené znalosti číslicového zpracování signálů.

 

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování zahrnují přednášky a cvičení na počítači.

 

Způsob a kritéria hodnocení

Během semestru lze získat 10 bodů za průběžný test a 30 bodů za počítačová cvičení. K získání zápočtu je zapotřebí absolvovat všechna počítačová cvičení a odevzdat všechny zadané úkoly počítačového cvičení. Zkouška z předmětu se skládá z písemné (povinná, max. 20 b., min. 10 b.) a ústní části (volitelná, max. 40 b.). V případě nesplnění minimálního počtu 10 bodů z písemné části zkoušky nemůže student absolvovat volitelnou ústní část.

Osnovy výuky

1. Úloha radiolokace, typy radarů a jejich aplikace, taktické a technické parametry radiolokátorů, pracovní kmitočty radarů, základní termíny a pojmy, historický vývoj
2. Radiolokační cíle (druhy, odrazivost, RCS, rozlišovací buňka), radiolokační rovnice, dosah primárního a sekundárního radaru, vliv šíření elmag. vlny na činnost radarů, metody snímání prostoru, dopplerovský CW radar, FM-CW radar, impulzní radar
3. Technologie elektronických systémů radarů, vf. subsystémy radarů (polarizátory, polarizační filtry, rotační spojky, duplexery, iontovka, fázovače), vf. výkonové aktivní prvky pro vysílače radarů (klystron, permaktron, magnetron, polovodiče)
4. Měřicí signály radarů, principy detekce cílů (pravděpodobnost detekce, detekční kritéria), efekty pohyblivých cílů (Doppler posuv), funkce neurčitosti, prezentace a distribuce radiolokační informace (metody IPC - indikace pohyblivých cílů)
5. Antény radiolokátorů, parametry antén, fázová charakteristika, reflektorové antény, ozařovače, anténní řady a elektronické vychylování svazku, monopulzní antény
6. 3D radarové systémy využívající fázované anténní řady, aktivní fázované anténní řady
7. Radar se syntetickou aperturou (obecný princip, doba apertury, SLAR - Side Looking Airbone radar), bistatické a multistatické radary (AoA, eliptické měření, hyperbolické měření TDoA)
8. Sekundární přehledový radar (SSR, Mód A, C a S, ADS-B)
9. Pasivní radiolokace, metody směroměrné, časoměrné, interferometrické systémy, pasivní radary pro vojenské aplikace (PCL - Passive Coherent Location, Věra), dálkový průzkum vesmíru, RFID systémy
10. Primární zpracování radarového signálu (komprese impulsu nepřizpůsobenými filtry, Dopplerovské zpracování a detekce/CFAR)
11. FMCW radar
12. Exkurze na středisku Řízení letového provozu nebo firmy zaměřené na radiolokaci (ERA, RETIA).

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty s moderní radiolokační a radionavigační technikou, teorií radiolokace a radiolokačními metodami využívajícími elektronické prostředky.   

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

 

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MKC-EKT magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení na počítači

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor