Detail předmětu

Ekologické stavebnictví

FAST-BHB039Ak. rok: 2022/2023

Předmět je zaměřen na zatížení a ochranu životního prostředí stavbami, dále na vliv staveb na své okolí, zejména na krajinu, na urbanizované prostředí, na vodu. Zabývá se i zelení kolem staveb i ve stavbách.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Prerekvizity

Základní orientace v přírodních vědách, a v otázkách životního prostředí.

Korekvizity

Většinu znalostí by měl student znát z předcházejících předmětů. 

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT

Způsob a kritéria hodnocení

Povinná docházka do cvičení. Odevzdání vypracovaných protokolů ze cvičení v zápočtovém týdnu. Splnění písemného testu na vyhovující známku.

Osnovy výuky

1. Úvod do ekologie, definice, základní pojmy. Ekosystémy. Ekologie ve stavebnictví.
2. Základy ekologie krajiny. Krajina přírodní a kulturní. Ekologická stabilita. Česká krajina.
3. Stabilita krajiny. Obnova krajiny. Územní systémy ekologické stability.
4. Ochrana krajiny a krajinného rázu. Rozšiřování zástavby do krajiny, urban sprawl a jeho dopad na krajinu a ŽP.
5. Říční krajina. Mokřady, tůně a další vodní prvky v krajině. Hodnocení revitalizací, údržba, problémy.
6. Voda v krajině. Revitalizace vodních toků. Eutrofizace vody, kvetení vody v nádržích.
7. Voda v urbanizovaném prostředí. Spotřeba a cena vody. Odpadní voda a její čištění. Využití dešťové vody. Řeka ve městě.
8. Zeleň v urbanizovaném prostředí: parky, stromořadí, zelené střechy.
9. Veřejná prostranství. Město pro lidi. Zeleň uvnitř budov. Vliv na psychologii člověka. Čistění vzduchu a filtrace. Evapotranspirace.
10. Odpady ve stavebnictví, jejich rozdělení a charakteristika jednotlivých skupin. Odpady ze stavební výroby a možnosti jejich recyklace. Nakládání s odpady – shromažďování, sběr, svoz, třídění a recyklace odpadů. Metody zpracování odpadů – fyzikální, fyzikálně chemické a chemické.
11. Člověk jako spotřebitel. Produkce a nakládání s odpady.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty s vlivem staveb na krajinu, se stabilitou krajiny, územními systémy ekologické stability, zeleň v krajině, vodu v krajině, voda v urbanizovaném prostředí. Seznámí se s definicí Brownfields, jejich problémy a přednostmi. Způsoby využívání v dnešní době. V další části budou seznámeni se zelení zejména v urbanizovaném prostředí a na stavbách (vegetační střechy a vegetační fasády) a uvnitř staveb. 

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

ÚZ 1422 Životní prostředí, ISBN: 978-80-7488-458-0, 2021.Publikace obsahuje aktuální znění 28 zákonů, které jsou rozděleny do 14 kapitol: obecně závazné právní předpisy (zákon o životním prostředí, o právu na informace, o inspekci); vodní hospodářství; ochrana ovzduší, přírody a krajiny; ochrana zemědělského půdního fondu a horninového prostředí; odpady, obaly, výrobky s ukončenou životností; posuzování vlivů na životní prostředí; nakládání s chemickými látkami a s geneticky modifikovanými organismy a produkty; prevence závažných havárií; integrovaná prevence znečišťování; ukládání oxidu uhličitého. Za každým zákonem je přehled jeho prováděcích předpisů. (CS)

http://www.envimat.cz/ - český katalog stavebních produktů a dopadů jejich výroby na životní prostředí

(CS)

PYTLÍK, Petr. Ekologie ve stavebnictví. Praha: Svaz podnikatelů ve stavebnictví v České republice, 1997. ISBN 80-85380-38-2.

(CS)

Doporučená literatura

JOKL, Miloslav. Zdravé obytné a pracovní prostředí. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0928-0.

(CS)

CHYBÍK, Josef. Přírodní stavební materiály. Praha: Grada, 2009. Stavitel. ISBN 978-80-247-2532-1.

(CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-EVB bakalářský, 4. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do ekologie, definice, základní pojmy. Ekosystémy. Ekologie ve stavebnictví. 2. Základy ekologie krajiny. Krajina přírodní a kulturní. Ekologická stabilita. Česká krajina. 3. Stabilita krajiny. Obnova krajiny. Územní systémy ekologické stability. 4. Ochrana krajiny a krajinného rázu. Rozšiřování zástavby do krajiny, urban sprawl a jeho dopad na krajinu a ŽP. 5. Říční krajina. Mokřady, tůně a další vodní prvky v krajině. Hodnocení revitalizací, údržba, problémy. 6. Voda v krajině. Revitalizace vodních toků. Eutrofizace vody, kvetení vody v nádržích. 7. Voda v urbanizovaném prostředí. Spotřeba a cena vody. Odpadní voda a její čištění. Využití dešťové vody. Řeka ve městě. 8. Zeleň v urbanizovaném prostředí: parky, stromořadí, zelené střechy. 9. Veřejná prostranství. Město pro lidi. Zeleň uvnitř budov. Vliv na psychologii člověka. Čistění vzduchu a filtrace. Evapotranspirace. 10. Odpady ve stavebnictví, jejich rozdělení a charakteristika jednotlivých skupin. Odpady ze stavební výroby a možnosti jejich recyklace. Nakládání s odpady – shromažďování, sběr, svoz, třídění a recyklace odpadů. Metody zpracování odpadů – fyzikální, fyzikálně chemické a chemické. 11. Člověk jako spotřebitel. Produkce a nakládání s odpady.

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do problematiky. Literatura, zdroje. 2. Kalkulačka ekologické a uhlíkové stopy. 3. Metodika mapování krajiny. Příklady mapování krajiny. 4. Rešerše projektů revitalizace brownfields. 5. Rešerše vybraných veřejných prostranství. 6. Závěr, zápočet.