Detail předmětu

Pozemní stavitelství 2 (S)

FAST-BHB004Ak. rok: 2021/2022

Předmět je zaměřen na prohlubování základních znalostí o pozemním stavitelství. Student přehlednou formou získá znalosti o vodorovných nosných konstrukcích, ztužujících věncích, zemních a výkopových pracích, plošných a hlubinných základech a zakládání na hranicích pozemku. Současně se seznámí s problematikou dilatačních a rozdělovacích spár v nosných a nenosných konstrukcí, spodní stavby a její ochraně proti vodě, tlakové vodě a radonu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Nabízen zahradničním studentům

Všech fakult

Výsledky učení předmětu

Student zvládne návrh a konstrukci schodišť, založení stavby - plošné základy.

Prerekvizity

Předpokládá se, že student má na začátku předmětu znalosti z předmětu BH001 Pozemní stavitelství 1. Současně se předpokládá znalost základů konstruktivní geometrie, stavební mechaniky, statiky stavebních konstrukcí, pružnosti a pevnosti.

Osnovy výuky

1. Vodorovné nosné konstrukce – funkční a statické požadavky. Vazba vodorovných nosných konstrukcí na svislé nosné konstrukce. Ztužující věnce. Klenby – konstrukční řešení, statické chování kleneb.
2. Vodorovné nosné konstrukce – stropní monolitické konstrukce.
3. Vodorovné nosné konstrukce – montované a polomontované stropní konstrukce.
4. Vodorovné nosné konstrukce – dřevěné, ocelové a kombinované stropní konstrukce.
5. Konstrukce převislé a ustupující – balkóny, lodžie, pavlače, arkýře a římsy – materiálové varianty, statické požadavky, tepelně technická problematika.
6. Zemní a výkopové práce. Základová půda. Inženýrskogeologický a hydrogeologický průzkum.
7. Plošné základy – druhy plošných základů, konstrukční řešení plošných základů.
8. Plošné základy – specifické druhy zakládání.
9. Hlubinné základy – druhy hlubinných základů, konstrukční řešení hlubinných základů. Podzemní stěny.
10. Zakládání na hranicích pozemku. Dilatační a rozdělovací spáry nosných konstrukcí horní a spodní stavby. Dilatační a rozdělovací spáry nenosných konstrukcí
11. Spodní stavba. Hydroizolace spodní stavby – navrhování hydroizolačních systémů.
12. Hydroizolace spodní stavby – specifické požadavky. Ochrana stavby proti pronikání radonu.

Učební cíle

Podání uceleného přehledu v oblasti navrhování spodní stavby v interakci s horní stavbou a základovým podložím. Obeznámení s problematikou izolací spodních staveb,konstrukcí spojující různé výškové úrovně, dilatačních spar a vybraných povrchových úprav.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPA-SI bakalářský, 2. ročník, letní semestr, povinný
  • Program BPC-MI bakalářský, 2. ročník, letní semestr, povinný
  • Program BKC-SI bakalářský, 2. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BPC-SI bakalářský

    specializace VS , 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Vodorovné nosné konstrukce – funkční a statické požadavky. Vazba vodorovných nosných konstrukcí na svislé nosné konstrukce. Ztužující věnce. Klenby – konstrukční řešení, statické chování kleneb. 2. Vodorovné nosné konstrukce – stropní monolitické konstrukce. 3. Vodorovné nosné konstrukce – montované a polomontované stropní konstrukce. 4. Vodorovné nosné konstrukce – dřevěné, ocelové a kombinované stropní konstrukce. 5. Konstrukce převislé a ustupující – balkóny, lodžie, pavlače, arkýře a římsy – materiálové varianty, statické požadavky, tepelně technická problematika. 6. Zemní a výkopové práce. Základová půda. Inženýrskogeologický a hydrogeologický průzkum. 7. Plošné základy – druhy plošných základů, konstrukční řešení plošných základů. 8. Plošné základy – specifické druhy zakládání. 9. Hlubinné základy – druhy hlubinných základů, konstrukční řešení hlubinných základů. Podzemní stěny. 10. Zakládání na hranicích pozemku. Dilatační a rozdělovací spáry nosných konstrukcí horní a spodní stavby. Dilatační a rozdělovací spáry nenosných konstrukcí 11. Spodní stavba. Hydroizolace spodní stavby – navrhování hydroizolačních systémů. 12. Hydroizolace spodní stavby – specifické požadavky. Ochrana stavby proti pronikání radonu.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Vodorovné nosné konstrukce. Návrh monolitického stropu nad zadaných půdorysem. 2. Vodorovné nosné konstrukce. Návrh polomontovaného stropu nad zadaných půdorysem. 3. Vodorovné nosné konstrukce. Návrh prefabrikovaného stropu nad zadaných půdorysem. 4. Konstrukce převislé a ustupující. Návrh balkonu. 5. Plošné základy. Návrh základového pásu pod svislou nosnou konstrukcí. Statický výpočet základových pásu pod svislou nosnou konstrukcí. 6. Plošné základy. Zakreslování základů pod svislou nosnou konstrukcí. 7. Plošné základy. Návrh základové patky. Statický výpočet základové patky. 8. Plošné základy. Zakreslování základů skeletové stavby. 9. Plošné základy. Návrh specifického způsobu založení. 10. Výkopy. Zakreslování výkopů. 11. Hydroizolace spodní stavby. Navrhování hydroizolačních systémů. 12. Kompletace a odevzdání.