Detail předmětu

Betonové konstrukce 2 (EVB)

FAST-BLA020Ak. rok: 2021/2022

Železobetonové monolitické skeletové konstrukce - jedno a vícepodlažní rámové konstrukce a jejich prvky. Zásady navrhování monolitických základových konstrukcí – základová patka, pás, rošty. Montované konstrukce - haly, skelety, objekty z plošných a prostorových dílců, typy dílců, skladba a detaily spojení. Výpočty montovaných konstrukcí a dílců. Navrhování a použití spřažených konstrukcí u objektů pozemních staveb. Vybrané konstrukce inženýrských staveb - zásobníky a nádrže. Principy navrhování prvků z předpjatého betonu. Pracovní a dilatační spáry v betonových konstrukcích. Provádění a kontrola betonových konstrukcí.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav betonových a zděných konstrukcí (BZK)

Prerekvizity

technická matematika, technická fyzika, stavební mechanika, lineární pružnost, zatížení a spolehlivost konstrukcí, dimenzování základních betonových prvků

Osnovy výuky

1. Konstrukce vícepodlažních monolitických skeletových budov - uspořádání, zatížení, návrh rozměrů, zajištění prostorové tuhosti.
2. Skeletové vícepodlažní monolitické konstrukce - statické řešení, detaily uspořádání výztuže, konstruktivní zásady.
3. Základová konstrukce jako součást širšího spolehlivostního systému „základová půda – základ – nadzemní konstrukce“. Výsledky inženýrsko-geologického průzkumu. Spolehlivost základů. Mezní stavy únosnosti základové půdy a základových konstrukcí.
4. Základové konstrukce – patky, pásy.
5. Základové konstrukce – rošty a desky, hlubinné základy.
6. Montované nosné konstrukce hal a budov - navrhování a vyztužování, stabilita a tuhost objektu.
7. Montované konstrukce - vliv výroby, dopravy a montáže, navrhování styků, úchytů a závěsných ok, působení v montážním stádiu.
8. Zásady navrhování vybraných konstrukcí inženýrských staveb - zásobníky, sila, nádrže, opěrné zdi.
9. Spřažené konstrukce.
10. Výškové budovy.
11. – 12. Navrhování prvků z předpjatého betonu - podstata, materiály, předpětí a jeho změny, principy návrhu.
13. Dilatační a pracovní spáry v konstrukcích. Provádění a kontrola betonových a zděných konstrukcí.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-EVB bakalářský, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Konstrukce vícepodlažních monolitických skeletových budov - uspořádání, zatížení, návrh rozměrů, zajištění prostorové tuhosti. 2. Skeletové vícepodlažní monolitické konstrukce - statické řešení, detaily uspořádání výztuže, konstruktivní zásady. 3. Základová konstrukce jako součást širšího spolehlivostního systému „základová půda – základ – nadzemní konstrukce“. Výsledky inženýrsko-geologického průzkumu. Spolehlivost základů. Mezní stavy únosnosti základové půdy a základových konstrukcí. 4. Základové konstrukce – patky, pásy. 5. Základové konstrukce – rošty a desky, hlubinné základy. 6. Montované nosné konstrukce hal a budov - navrhování a vyztužování, stabilita a tuhost objektu. 7. Montované konstrukce - vliv výroby, dopravy a montáže, navrhování styků, úchytů a závěsných ok, působení v montážním stádiu. 8. Zásady navrhování vybraných konstrukcí inženýrských staveb - zásobníky, sila, nádrže, opěrné zdi. 9. Spřažené konstrukce. 10. Výškové budovy. 11. – 12. Navrhování prvků z předpjatého betonu - podstata, materiály, předpětí a jeho změny, principy návrhu. 13. Dilatační a pracovní spáry v konstrukcích. Provádění a kontrola betonových a zděných konstrukcí.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Monolitická železobetonová rámová konstrukce - předběžný návrh rozměrů, schematický náčrt tvaru konstrukce, zatížení, zatěžovací stavy pro vnitřní rám. 2. Výpočet statických veličin na rámu. 3. Výpočet statických veličin na rámu – pokračování. 4. Kombinace zatížení na příčel a sloup. 5. Dimenzování příčle na ohyb. 6. Dimenzování příčle na smyk (třmínky, popř. i ohyby). 7. Rozdělení materiálu příčle. Výkres výztuže příčle. 8. Dimenzování jednoho vnitřního sloupu. 9. Statické řešení a dimenzování základové patky pod vnitřním sloupem. 10. Výkresy výztuže patky a sloupu. Korekce. 11. Vysoký nosník. 12. Závěrečná korekce. 13. Odevzdání projektu. Zápočet.