Detail předmětu

Betonové konstrukce 1 (EVB)

FAST-BLA019Ak. rok: 2021/2022

Betonové prvky. Konstrukční vlastnosti betonu. Výztuž do betonu, její spolupůsobení s betonem. Základní principy navrhování. Výpočtové podmínky působení materiálů a konstrukce. Trvanlivost betonových konstrukcí. Navrhování železobetonových prvků namáhaných ohybovým momentem a posouvající silou - mezní stavy únosnosti a použitelnosti. Navrhování železobetonových prvků namáhaných kombinací osové síly a ohybového momentu. Dimenzování prvků z prostého a slabě vyztuženého betonu. Nosníkové desky, trámy, průvlaky, překlady, vyložené konstrukce, sloupy, schodiště, desky po obvodě a lokálně podepřené, desky roštové a kazetové, stěnové nosníky.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav betonových a zděných konstrukcí (BZK)

Prerekvizity

technická matematika, technická fyzika, stavební mechanika, lineární pružnost

Osnovy výuky

1. Betonové prvky. Složky betonu. Konstrukční vlastnosti betonu a faktory je ovlivňující. Principy a zásady navrhování.
2. Druhy betonu a výztuže a jejich spolupůsobení. Teorie výpočtu betonových konstrukcí – zatížení, požadavky na konstrukce, předpoklady výpočtu, podmínky působení, trvanlivost. Mezní stavy – zásady výpočtu.
3. Ohýbané prvky. Dimenzování průřezů namáhaných ohybovým momentem – obecná a zjednodušená metoda.
4. Dimenzování průřezů namáhaných ohybovým momentem - obdélníkový průřez, obecné průřezy, šikmý ohyb.
5. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou.
6. Jednoduché betonové prvky – desky, trámy, průvlaky, překlady a sloupy.
7. Rozdělení výztuže v trámu – konstrukční zásady. Vyztužování ohýbaných konstrukčních prvků. Zásady navrhování a vyztužování prvků schodiště.
8. Dimenzování průřezů namáhaných ohybovým momentem a normálovou silou.
9. Dimenzování průřezů pro jiná namáhání. Dimenzování prvků z prostého a slabě vyztuženého betonu.
10. Zásady navrhování ohýbaných prvků podle mezních stavů použitelnosti. Objemové změny betonu.
11. Stropní desky po obvodě podepřené.
12. Stropní desky bodově podepřené.
13. Roštové a kazetové desky, stěnové nosníky.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-EVB bakalářský, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Betonové prvky. Složky betonu. Konstrukční vlastnosti betonu a faktory je ovlivňující. Principy a zásady navrhování. 2. Druhy betonu a výztuže a jejich spolupůsobení. Teorie výpočtu betonových konstrukcí – zatížení, požadavky na konstrukce, předpoklady výpočtu, podmínky působení, trvanlivost. Mezní stavy – zásady výpočtu. 3. Ohýbané prvky. Dimenzování průřezů namáhaných ohybovým momentem – obecná a zjednodušená metoda. 4. Dimenzování průřezů namáhaných ohybovým momentem - obdélníkový průřez, obecné průřezy, šikmý ohyb. 5. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou. 6. Jednoduché betonové prvky – desky, trámy, průvlaky, překlady a sloupy. 7. Rozdělení výztuže v trámu – konstrukční zásady. Vyztužování ohýbaných konstrukčních prvků. Zásady navrhování a vyztužování prvků schodiště. 8. Dimenzování průřezů namáhaných ohybovým momentem a normálovou silou. 9. Dimenzování průřezů pro jiná namáhání. Dimenzování prvků z prostého a slabě vyztuženého betonu. 10. Zásady navrhování ohýbaných prvků podle mezních stavů použitelnosti. Objemové změny betonu. 11. Stropní desky po obvodě podepřené. 12. Stropní desky bodově podepřené. 13. Roštové a kazetové desky, stěnové nosníky.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Zatížení, jeho výpočet, kombinace a účinky. Idealizace základních konstrukčních prvků. Návrh monolitické železobetonové konstrukce - projekt: Zadání, předběžný návrh rozměrů, rozbor konstrukčního řešení a statického systému, schéma tvaru konstrukce. 2. Základní materiály železobetonu, spolupůsobení betonu a výztuže, trvanlivost betonových prvků. 3. Ohýbané prvky, návrh a posouzení desek: prostě podepřená stropní deska – zatížení, silové účinky a jejich kombunace, dimenzování na ohyb a smyk, příčná výztuž, kotvení výztuže, úpravy výztuže v místech částečného vetknutí, schéma výztuže. 4. Návrh a posouzení desek: spojitá stropní deska – zatížení, silové účinky (redistribuce sil), dimenzování na ohyb, schéma výztuže. 5. Návrh a posouzení deskového stropního trámu - zatížení, silové účinky, dimenzování na ohyb (T-průřez, srovnání s obdélníkovým průřezem). 6. Prutový prvek obecného průřezu namáhaný ohybem – obecná metoda, aplikace na konzolový nosník (příklad). 7. Korekce. 8. Deskový stropní trám - dimenzování na smyk, podélný smyk, rozdělení materiálu. 9. Návrh a posouzení překladu - zatížení, silové účinky, dimenzování na ohyb, smyk, přímé a nepřímé uložení trámu, schéma výztuže. Vyztužení věnců. Výkresy výztuže počítaných prvků. 10. Deska působící ve dvou směrech – zadání, předběžný návrh rozměrů, zatížení, statické řešení, návrh výztuže. 11. Deska působící ve dvou směrech – konstrukční zásady a schéma výztuže. 12. Korekce. 13. Odevzdání projektu. Zápočet.