Detail předmětu

Stavební právo

ÚSI-ERSTPAk. rok: 2021/2022

Úkolem předmětu je seznámit posluchače s problematikou veřejného stavebního práva a s jeho aktuálními změnami. V rámci tohoto předmětu bude pozornost zaměřena na vysvětlení základních pojmů veřejného stavebního práva, územního plánování, jednotlivých postupů stavebních úřadů dle stavebního zákona, a to se zaměřením na úpravu stavebního zákona v jeho aktuální podobě.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu

Student po úspěšném absolvování předmětu stavební právo zná základní teoretické a praktické poznatky z oblasti veřejného stavebního práva, je schopen vysvětlit souvislosti a vztahy mezi stavebním právem a správním právem, dovede vhodně aplikovat právní předpisy na různé příklady z praxe, umí navrhnout řešení jednotlivých konkrétních případových studií a je schopen zdůvodnit vybrané řešení případové studie.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka se realizuje formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny, problémů a jejich vzorových řešení.

Způsob a kritéria hodnocení

Předmět je ukončen písemnou zkouškou. Písemná zkouška bude zaměřena na ověření teoreticko vědních i praktických znalostí dané problematiky. 

Osnovy výuky

1. Vymezení veřejného a soukromého stavebního práva.
2. Základní pojmy, definice a instituty stavebního práva
3. Historický vývoj stavebního práva (souvislosti s recentní právní úpravou)
4. Organizace stavební správy
5. Základní přehled o struktuře územního plánování (Základní nástroje územního plánování - územně plánovací podklady, politika územního rozvoje)
6. Součinnost vlastníků technické infrastruktury. Dotčené orgány vystupující v řízeních a postupech dle stavebního zákona (ochrana kulturních památek, ochrana životního prostředí, aj.)
7. Územní rozhodování obecně, územní souhlas (Typy územních rozhodnutí, formy územního rozhodování – klasické územní řízení, zkrácené, veřejnoprávní smlouva)
8. Stavební řízení. Stavby bez povolení a ohlášení. Ohlašování staveb. Autorizovaný inspektor. Veřejnoprávní smlouva.
9. Kolaudace a užívání staveb
10. Odstraňování staveb. Správní delikty.
11. Speciální stavby (stavby vodních děl, stavby pozemních komunikací).
12. Stavební dozor, pravomoci a povinnosti, zvláštními pravomocemi stavebního úřadu, vybrané činnosti ve výstavbě.
13. Obecné požadavky na výstavbu, účely vyvlastnění, ochranou veřejných zájmů.

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout teoretický základ problematiky veřejného stavebního práva, a to jak z pohledu teoretického, tak praktického, včetně aktuálních změn. Hlavní témata budou vyučována se zohledněním procesu probíhajících reforem veřejné správy. V rámci tohoto předmětu bude pozornost zaměřena na vysvětlení základních pojmů veřejného stavebního práva, jednotlivých postupů stavebních úřadů dle stavebního zákona, a to se zaměřením na úpravu územního plánování, stavebního řádu a souvisejících otázek, včetně staveb speciálních a jejich specifik.  

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Není specifikováno.

Základní literatura

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (CS)
Zákon č. 184/2006 Sb. zákon o vyvlastnění (CS)
Zákon č. 186/2006 Sb. o změně zákonů souvisejících s přijetím stavebního zákona a zákona o vyvlastnění (CS)
PRŮCHA, P.; KLIKOVÁ, A. Veřejné stavební právo. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 158 s. Učebnice -512. ISBN 978-80-210-7062-2 (CS)
KLIKOVÁ, A.; HAVLAN, P. Stavební právo : praktická příručka. 3. aktualiz. vyd. Praha: Linde, 2009. 223 s. ISBN 9788072017645 (CS)
PRŮCHA, Petr, Jana GREGOROVÁ, Ján BAHÝĽ, Eva HAMRLOVÁ, Stanislava NEUBAUEROVÁ, Pavel PŮČEK, Martin STUDNIČKA, Jana VAŠÍKOVÁ a Dominik ŽIDEK. Stavební zákon. Praktický komentář. 2. aktualizované vydání. Praha: Leges, 2020. 1073 s. Komentátor. ISBN 978-80-7502-400-8. (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program REI_P magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

eLearning