Detail předmětu

Stavební zákon

ÚSI-4STZAk. rok: 2021/2022

Student po úspěšném absolvování předmětu zná základní teoretické a praktické poznatky z oblasti veřejného stavebního práva a stavebního zákona, je schopen vysvětlit souvislosti a vztahy mezi stavebním zákonem a správním řádem, dovede vhodně aplikovat právní předpisy na různé příklady z praxe, umí navrhnout řešení jednotlivých konkrétních případových studií a je schopen zdůvodnit vybrané řešení případové studie.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

0

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet udělený na základě absolvování přednášek nebo vypracování pojednání o probírané problematice.

Osnovy výuky

1. Úvod do problematiky, seznámení s programem a obsahem předmětu. Pojem „veřejné stavební právo“ a prameny právní úpravy, charakteristika současného stavu právní úpravy.
2. Úvod do územního plánování. Stavební úřady, problematika postavení a vztahu obcí a krajů při činnosti stavebních úřadů. Správní řízení v režimu stavebního zákona, poslání druhy.
3. Územní řízení, územní rozhodnutí, poslání, druhy, specifika územního řízení, zjednodušené postupy – územní souhlas a zjednodušené územní řízení (postupy a podmínky).
4. Ohlašování staveb, povolování staveb, specifika stavebního řízení, autorizovaný inspektor, veřejnoprávní smlouva.
5. Kolaudace staveb, oznámení užívání, kolaudační souhlas, změna ve způsobu užívání.
6. Odstraňování staveb.
7. Upozornění na poslední změny právní úpravy. Návaznosti judikatury.

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout teoretický a praktický základ problematiky veřejného stavebního práva, a to jak z pohledu teoretického, tak praktického, včetně aktuálních změn stavebního zákona. Hlavní témata budou vyučována se zohledněním procesu probíhajících reforem veřejné správy. V rámci tohoto předmětu bude pozornost zaměřena na vysvětlení základních pojmů stavebního zákona, jednotlivých postupů stavebních úřadů dle stavebního zákona, a to se zaměřením na úpravu územního plánování, stavebního řádu a souvisejících otázek.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program KTZ celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor ECS , 1. ročník, zimní semestr, povinný
    obor ON , 1. ročník, zimní semestr, povinný
    obor ON+ECS , 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

10 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor