Detail předmětu

Financial Management of Small Company

FP-BFMSEAk. rok: 2021/2022

Obsahem předmětu jsou základy finančního řízení podniku, jakými jsou časová hodnota peněz, problematika investičního rozhodování, obstarávání zdrojů financování a finančního plánování.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Nabízen zahradničním studentům

Všech fakult

Výsledky učení předmětu

Znalosti: Student zná principy a metody sestavení finančního plánu jako části business plánu, a to jak ve formě krátkodobého plánu, tak i ve formě výhledu neboli dlouhodobého plánu. Zná rozdílné možnosti financování podniku a jejich vlastnosti, dokáže odlišit ty, které jsou vhodné pro malé podniky. Zná možnosti řízení pracovního kapitálu a způsobů zajištění platební schopnosti podniku.
Dovednosti: Student dokáže sestavit finanční plán pro začátek i rozvoj svého podnikání a dokáže jej hodnotit a identifikovat rizika platební schopnosti. Student dokáže hodnotit výhodnost rozdílných investičních příležitostí.
Způsobilosti: Student je schopen sestavit rozdílné varianty finančního plánu pro odlišné scénáře budoucnosti. Rovněž je schopen realizovat opatření ke zlepšení peněžních toků a tím i zajištění a udržení platební schopnosti podniku. Bude umět posoudit výhodnost různých investičních příležitostí, posuzovat možnosti jejich financování a hodnotit jejich budoucí dopady.

Prerekvizity

Znalost a porozumění účetním výkazů, podnikovo-ekonomické terminologie, znalosti matematických funkcí.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny a problémů. Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách.

Způsob a kritéria hodnocení

Vypracování a obhájení seminární práce a zodpovězení dodatečných teoretických otázek. Předmětem seminární práce je sestavení a vyhodnocení finančního plánu s výhledem na 3 roky pro konkrétní záměr začátku a rozvoje podnikání. Ve výsledném hodnocení předmětu má hodnocení úrovně zpracované práce 70% podíl, přičemž je přijatelná práce, která splňuje zadání minimálně na 50 %.

Osnovy výuky

• Úvod k finančnímu řízení. Časová hodnota peněz
• Finanční výkazy a sestavení cash flow.
• Stanovení podnikových potřeb a zdroje financování
• Investiční rozhodování
• Sestavení finančního plánu
• Hodnocení výsledků podniku

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy finančního řízení podniku, jakými je obstarávání zdrojů financování, rozhodování o investicích, řízení pracovního kapitálu a finanční plánování a to s důrazem na specifika malých podniků.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.

Základní literatura

BREALEY, R. A., MYERS, S. C., ALLEN, F. Principles of Corporate Finance. 11 Ed. McGraw Hill. 2014. ISBN 978-0078034763 (EN)
BROOKS, R. M. Financial management: Core concepts.1 ed. Prentice Hall. 2010. ISBN 978-0-321-60939-7 (EN)
ATRILL, P. Financial management for Non-specialists. 3 ed. Prentice Hall. 2003. ISBN 0-273-65749-6 (EN)

Doporučená literatura

DAMODARAN, A. Applied corporate finance. 3rd Edition. John Wiley&Sons, 2011. ISBN 978-0-470-38464-0. (EN)
DOUGLAS, R., E., FINNERTY, J., D. & J. D.STOWE. Corporate financial management. 3rd Edition. Pearson Prentice Hall, 2007. ISBN 0-13-227872-3. (EN)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-E bakalářský

    obor BAK-ESBD , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BAK-Z bakalářský

    obor BAK-Z , 1. ročník, letní semestr, volitelný

  • Program BAK-ESBD bakalářský, 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning