Detail předmětu

Veřejné finance

FP-UvfPAk. rok: 2021/2022

Předmět je zaměřen především na následující oblasti: Veřejná volba jako východisko pochopení veřejných financí, základní kategorie veřejných financí, veřejné příjmy a veřejné výdaje, základy daňové teorie včetně nadměrného daňového břemene, fiskální federalismus, rozpočtová soustava v ČR, rozpočtový deficit a veřejný dluh. Základy financování vybraných odvětví veřejného sektoru. Etické aspekty veřejných financí.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Znalosti: Student vyjmenuje a popíše základní vztahy veřejných financí, umí analyzovat, popsat a zdůvodnit souvislosti veřejných financí a veřejné volby. Vysvětlí pojmy veřejné statky, veřejný sektor, veřejné příjmy a výdaje, rozpočtová soustava, veřejný rozpočet, rozpočtové určení daní. Umí definovat hlavní specifika rozhodování ve veřejném sektoru. Umí analyzovat dopady rozpočtového deficitu a veřejného dluhu na ekonomický vývoj země v krátkém i dlouhém období.
Dovednosti: Student umí vyhledávat, třídit a správně interpretovat sociálně ekonomická data, týkající se veřejného sektoru, dovede zvažovat dopady očekávaného fiskálního vývoje na úrovni centrálního rozpočtu i rozpočtů decentralizovaných. Umí předvídat důsledky fiskálního vývoje pro podnik.
Obecné způsobilosti: Student se orientuje v běžné politickoekonomické realitě, průběžně sleduje a vyhodnocuje ekonomickou, politickou a sociální situaci v ČR a mezinárodním kontextu. Dokáže analyzovat standardně dostupné informace o ekonomickém a politickém vývoji země. Umí pracovat v týmu, prezentovat své názory a argumentovat.

Prerekvizity

Středoškolské znalosti politického a volebního systému v ČR. Základní makroekonomické agregáty a vztahy.


Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny, problémů a jejich vzorových řešení. Cvičení se zaměřují na praktické ovládnutí látky, rozšiřují znalosti o veřejném sektoru a podporují týmovou práci studentů a jejich způsobilosti diskuse a prezentace.

Způsob a kritéria hodnocení

Požadavky na udělení zápočtu:
a) Zápočtový test: max. možný počet bodů 20, minimální požadovaný počet bodů na zápočet je 10 (tj. 50 %), je možná jedna oprava.
b) Prezentace na dohodnuté téma s vyučujícím: max. 10 bodů (min. nutný počet na zápočet je 5). Prezentovat téma je možné v malých týmech (5-6 studentů).
Ze cvičení je možné získat maximálně 30 bodů, zápočet je udělen při min. počtu 15 bodů (min. 10 bodů test + min. 5 bodů prezentace), obě podmínky zápočtu musejí být splněny současně, nesplnění jedné podmínky nelze jakkoliv nahradit druhou.
Požadavky ke zkoušce:
Zkouška je písemná. Ke zkoušce jsou připuštěni pouze studenti, kteří jsou ke zkoušce přihlášeni v IS a mají zapsán zápočet. Písemka obsahuje testové i otevřené otázky. Čas na vypracování písemky je 40 minut, lze získat max. počet 70 bodů, k úspěšnému složení zkoušky je nutné získat min. 35 bodů (tj. 50 %).
Výsledné hodnocení z předmětu je součtem bodů ze cvičení a ze zkoušky, výsledná známka dle Studijního a zkušebního řádu VUT.

Stejné podmínky platí i pro ISP po individuální dohodě s vyučujícím.

Osnovy výuky

Základní tematická náplň předmětu je následující:
1. Úvod do studia veřejných financí. Pojmy: veřejné statky, veřejný sektor, veřejné finance, rozpočtová soustava, veřejný rozpočet.
2. Teorie veřejné volby, specifikum rozhodování ve veřejném sektoru. Postupy rozhodování a jejich vliv na výsledek rozhodování. Politický a volební systém v ČR, financování politických stran.
3. Veřejné příjmy. Klasifikace veřejných příjmů. Daňové a nedaňové příjmy.
4. Veřejné výdaje. Klasifikace veřejných výdajů. Veřejné výdaje a agregátní poptávka. Faktory ovlivňující růst veřejných výdajů. Efektivnost veřejných výdajů.
5. Základy daňové teorie a daňové politiky. Historie daní. Daňové principy, spravedlnost a efektivnost daní. Daňová kvóta. Daňová politika.
6. Fiskální federalismus. Základní pojmy, centralizace vs. decentralizace. Modely fiskálního federalismu.
7. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Rozpočtový proces EU. Příjmy a výdaje rozpočtu EU, pozice ČR.
8. Rozpočtová soustava České republiky. Jednotnost rozpočtové soustavy. Soustava veřejných rozpočtů. Parafiskální fondy. Rozpočty územně samosprávných celků.
9. Státní rozpočet. Pojetí státního rozpočtu z hlediska finančního a právního. Rozpočtový proces. Příjmy a výdaje státního rozpočtu. Význam státního rozpočtu v rozpočtové soustavě.
10. Rozpočtový deficit a veřejný dluh. Příčiny vzniku a možnosti řešení. Situace v ČR a dalších zemích.
11. Etika veřejných financí. Význam etiky ve veřejném sektoru a veřejných financích. Etika redistribuce. Etické kodexy.
12. Sociální politika a sociální zabezpečení. Modely a nástroje sociálního zabezpečení. Sociální zabezpečení v ČR.
13. Základy financování vybraných odvětví veřejného sektoru. Financování školství, vědy a výzkumu, zdravotnictví. Situace v ČR a dalších vybraných zemích.

Učební cíle

Cílem předmětu je vytvoření vazby mezi teorií veřejných financí a v širokém pojetí i teorií veřejné ekonomie a moderní praxí veřejných financí. K tomu je třeba, aby si studenti osvojili základní znalosti z oblasti veřejných financí a veřejné ekonomie a pochopili podmíněnost vztahů veřejných financí veřejnou volbou.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách je doporučená, účast na cvičeních je kontrolovaná. Výuka probíhá dle semestrálního rozvrhu. Způsob nahrazování zameškané výuky je plně v kompetenci učitele.

Doporučené volitelné složky programu

Nejsou.

Základní literatura

LAJTKEPOVÁ, E. Veřejné finance v praxi České republiky. 1. vyd. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2021. (CS)
KUBÁTOVÁ, K. Daňová teorie a politika. 7. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2018. (CS)
Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech ze dne 27. června 2000. Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů ze dne 7. července 2000. Zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní ze dne 29. června 2000. Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích ze dne 12. dubna 2000. Zákon č. 23/2017 Sb., o rozpočtové odpovědnosti ze dne 17. ledna 2017. Vyhláška MF 323/2002 Sb., o rozpočtové skladbě ze dne 2. července 2002. (CS)

Doporučená literatura

VANČUROVÁ, A., LÁCHOVÁ, L. a H. ZÍDKOVÁ.  Daňový systém ČR. 1.vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2020. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-UAD-D , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BAK-UAD bakalářský, 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Základní tematická náplň přednášek je následující:
1. Úvod do studia veřejných financí. Základní pojmy.
2. Teorie veřejné volby, specifikum rozhodování ve veřejném sektoru.
3. Veřejné příjmy. Klasifikace veřejných příjmů. Daňové a nedaňové příjmy.
4. Veřejné výdaje.
5. Základy daňové teorie a daňové politiky.
6. Fiskální federalismus.
7. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Příjmy a výdaje rozpočtu EU, pozice ČR.
8.-9. Rozpočtová soustava České republiky.
10. Státní rozpočet.
11. Rozpočtový deficit a veřejný dluh.
12. Základy sociální politiky, sociální zabezpečení.
13. Etika veřejných financí.

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod, podmínky zápočtu a zkoušky, zadání prezentací. Opakování základních pojmů. Politický a volební systém v ČR.
2. Financování politických stran.
3. Financování zdravotní péče.
4. Sociální zabezpečení v ČR.
5. Rozpočty územně samosprávných celků.
6. Zápočtová písemka.