Detail předmětu

Doktorský seminář 4 (PST)

FAST-DHA073Ak. rok: 2020/2021

Studium, získávání a zpracovávání aktuálních poznatků z problematiky vybraného tématu zaměření programu Pozemní stavby s podporou školitele, příp. za pomoci školitele – specialisty, nebo s podporou odborníků z pracovišť:
- fakulty (např. z fakultního výzkumného centra AdMaS),
- VUT,
- a mimoškolních vědeckých a výzkumných pracovišť.
Práce na simulačních nebo experimentálních částech v oblasti tématu disertační práce. Publikace a prezentace výstupů z tvůrčí činnosti.
Sestavení semestrálního plánu návštěv odborných a vědeckých akcí (semináře, workshopy, konference, kongresy) a případně studijních nebo odborných pobytů na zahraničních vědeckých a akademických pracovištích.
Práce na publikačních výstupech (příspěvek ve sborníku, článek v odborném nebo vědeckém časopisu.
Pro tvůrčí činnost je výhodné spolupracovat s praxí či vědeckými intitutecmi přímo v rámci řešení projektů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

8

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Prerekvizity

Znalosti na úrovni absolventa VŠ stavebního směru oboru Pozemní stavby, znalost základů metodiky vědecké práce. Předchozí účast na zahraniční odborné stáži výhodou.

Učební cíle

V rámci doktorského semináře student pod vedením školitele získává další potřebné teoretické a odborné poznatky z vybraných oblastí problematiky zaměření oboru na Pozemní stavby související s tématem budoucí disertační práce studenta. Jsou mu tak vytvořeny podmínky pro jeho vlastní teoretickou přípravu a je postupně vytvářen předpoklad pro jeho samostatnou tvůrčí a vědeckou práci. Získané vědomosti a poznatky budou pro studenta výchozím podkladem pro přípravu písemného pojednání k jeho doktorské disertační práci, které je součástí státní doktorské zkoušky.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program DPA-S doktorský, 3. ročník, zimní semestr, povinný
  • Program DKA-S doktorský, 3. ročník, zimní semestr, povinný
  • Program DKC-S doktorský, 3. ročník, zimní semestr, povinný
  • Program DPC-S doktorský, 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

78 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.–13. Zpracovávání praktické části doktorských tezí ke státní doktorské zkoušce v rámci zpracovávání prvního projektu (ve spolupráci se doktorandem 3. ročníku DSP s příbuzným tématem disertační práce), podpora podání druhého projektu doktoranda 1. ročníku DSP s příbuzným tématem disertační práce. Zpracování prezentace dosažených výsledků v oblasti tématu disertační práce, představa o výstupech a přínosu výstupů do praxe i oblasti vědy. Publikační činnost (např. práce na příspěvku na odborné/vědecké konferenci, práce na článku v odborném/recenzovaném časopise). Účast na odborných akcích.