Detail předmětu

Maltoviny 1 – teoretické podklady struktury silikátů (M)

FAST-BJ051Ak. rok: 2019/2020

Chemické rovnováhy, zákon Guldberg-Waagův, soustava mimo rovnováhu, reakční izoterma. Stavové chování kapalin, povrchové jevy, kohezní tlak, transportní jevy v kapalinách. Fázové rovnováhy, soustava o jedné složce,Gibbsův fázový zákon, soustava o dvou složkách. Heterogenní soustavy jedno-, dvou- a vícesložkové, rozpustnost plynů v kapalinách. Soustava tuhá fáze – plyn, tuhá fáze – kapalná fáze, ternární soustavy. Elektrochemie, Faradayovy zákony, molární vodivost slabých a silných elektrolytů. Wheatstonův můstek, disociace a hydrolýza, iontový součin vody, galvanické články. Disperzní soustavy, rozdělení, základní fyzikální vlastnosti, koagulace, zeta-potenciál. Reakční kinetika, řád a molekularita reakce, reakce 1., 2. a vyšších řádů, katalyzátory.
Struktura silikátů, Paulingovy principy, základní strukturní uspořádání. Jílové minerály, strukturní uspořádání, klasifikace, vazba vody v jílových minerálech. Struktura a vlastnosti silikátových tavenin, krystalizace taveniny, struktura skla. Heterogenní rovnováhy v silikátových soustavách, reakce v pevném stavu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav technologie stavebních hmot a dílců (THD)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu získáním znalostí o teoretických a technologických pokladech výroby anorganických stavebních pojiv, jmenovitě chemie a technologie sádrařství, vápenictví a cementářství.

Prerekvizity

Fyzika, chemie, stavební látky.

Osnovy výuky

1. Chemické rovnováhy, zákon Guldberg-Waagův, soustava mimo rovnováhu, reakční izoterma.
2. Stavové chování kapalin, povrchové jevy, kohezní tlak, transportní jevy v kapalinách.
3. Fázové rovnováhy, soustava o jedné složce,Gibbsův fázový zákon, soustava o dvou složkách.
4. Heterogenní soustavy jedno- , dvou- a vícesložkové, rozpustnost plynů v kapalinách.
5. Soustava tuhá fáze – plyn, tuhá fáze – kapalná fáze, ternární soustavy.
6. Elektrochemie, Faradayovy zákony, molární vodivost slabých a silných elektrolytů. Wheatstonův můstek, disociace a hydrolýza, iontový součin vody, galvanické články.
7. Disperzní soustavy, rozdělení, základní fyzikální vlastnosti, koagulace, zeta-potenciál.
8. Reakční kinetika, řád a molekularita reakce, reakce 1., 2. a vyšších řádů, katalyzátory.
9. Struktura silikátů, Paulingovy principy, základní strukturní uspořádání.
10. Jílové minerály, strukturní uspořádání.
10. Klasifikace jílových minerálů, vazba vody v jílových minerálech.
11. Struktura a vlastnosti silikátových tavenin. Krystalizace taveniny, struktura skla. Heterogenní rovnováhy v silikátových soustavách, reakce v pevném stavu.

Učební cíle

Teoretické a technologické poklady výroby anorganických stavebních pojiv, jmenovitě cchemie a technologie sádrařství, vápenictví a cementářství.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-P-E-SI (N) bakalářský

    obor VS , 2. ročník, letní semestr, volitelný

  • Program B-K-C-SI (N) bakalářský

    obor VS , 2. ročník, letní semestr, volitelný

  • Program B-P-C-SI (N) bakalářský

    obor VS , 2. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Chemické rovnováhy, zákon Guldberg-Waagův, soustava mimo rovnováhu, reakční izoterma. 2. Stavové chování kapalin, povrchové jevy, kohezní tlak, transportní jevy v kapalinách. 3. Fázové rovnováhy, soustava o jedné složce,Gibbsův fázový zákon, soustava o dvou složkách. 4. Heterogenní soustavy jedno- , dvou- a vícesložkové, rozpustnost plynů v kapalinách. 5. Soustava tuhá fáze – plyn, tuhá fáze – kapalná fáze, ternární soustavy. 6. Elektrochemie, Faradayovy zákony, molární vodivost slabých a silných elektrolytů. Wheatstonův můstek, disociace a hydrolýza, iontový součin vody, galvanické články. 7. Disperzní soustavy, rozdělení, základní fyzikální vlastnosti, koagulace, zeta-potenciál. 8. Reakční kinetika, řád a molekularita reakce, reakce 1., 2. a vyšších řádů, katalyzátory. 9. Struktura silikátů, Paulingovy principy, základní strukturní uspořádání. 10. Jílové minerály, strukturní uspořádání. 10. Klasifikace jílových minerálů, vazba vody v jílových minerálech. 11. Struktura a vlastnosti silikátových tavenin. Krystalizace taveniny, struktura skla. Heterogenní rovnováhy v silikátových soustavách, reakce v pevném stavu.