Detail předmětu

Síťové technologie Microsoft Windows

FIT-IW3Ak. rok: 2018/2019

IPv4, IPv6, DHCP, DNS, NAT, routing, Windows Firewall, multicasting. Služby a protokoly SMTP, NNTP a POP3. PKI: certifikační autorita, EFS, šifrování emailu, certifikáty pro IIS (HTTPS). IPSec a VPN (PPTP a L2TP), RADIUS (IAS). Remote Desktop Services. Network Access Protection.
Active Directory: sites, services, replikace, Global Catalog, typy doménových skupin, struktura databáze a LDAP, directory partitions a jejich replikace, integrace DNS a NetBIOS. Softwareové instalace (Service Pack, Office + Office Resource Kit). WDS.
SQL Server: instalace, systémové a uživatelské databáze, typy objektů (tabulky, view, stored procedure, funkce), primární a cizí klíče, SQL Query Analyzer, Enterprise Manager, Network Libraries, MSDE, zabezpečení: uživatelé a loginy, vnitřní struktura databáze (transakce a logy, locky, databázové soubory, zálohování a obnova databází, systémové tabulky), replikace databází, monitorování serveru, DTS.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Schopnost samostatně implementovat, spravovat a řešit problémy v oblasti síťových technologií na bázi MS Windows.
Obecné porozumění problematice počítačových sítí a jejich administrace

Prerekvizity

Úspěšné absolvování předmětů IW1 a IW2.

Způsob a kritéria hodnocení

Všechny formy výuky jsou nepovinné.

Učební cíle

Získat podrobné znalosti o síťovém prostředí Microsoft Windows. Osvojit si v praxi teorii počítačových sítí a operačních systémů. Implementovat a spravovat a řešit problémy v oblasti síťových a serverových technologií na bázi Microsoft Windows Server 2016. Dále pak získat základní znalosti ze správy SQL Serveru.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Všechny formy výuky jsou nepovinné. Cvičení lze nahradit v libovolném jiném termínu, nemůžeme vám však garantovat volné místo. V případě potřeby se obraťte na cvičícího nebo garanta. Minimum ze zkoušky provedené v teoretické i praktické formě je 10 bodů z 60-ti možných. 

Prerekvizity a korekvizity

Doporučená literatura

Francis, Dishan. Mastering Active Directory : automate tasks by leveraging PowerShell for Active Directory Domain Services 2016. Birmingham, UK: Packt Publishing, 2017.
Assaf, William, et al. SQL server 2017 administration inside out. Redmond, Washington: Microsoft Press, 2018.
Isakov, Victor. Exam ref 70-764 administering a SQL database infrastructure.  Pearson Education, 2018.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program IT-BC-3 bakalářský

    obor BIT , 2. ročník, zimní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení na počítači

52 hod., povinná

Vyučující / Lektor