Detail předmětu

Modelování I

FSI-YM1Ak. rok: 2011/2012

Předmět "Modelování I" podporuje rozvoj schopností vyjadřovat svá vizuální poznání, představy a nápady, vede k osvojení smyslu pro hmotu v prostoru, plastický tvar, odhadování rozměrů, objemů, vzdáleností a seznamuje s potřebnými řemeslnými základy, pro modelovou techniku. Předmět Modelování I je zaměřen na modelovanou hlavu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Předmět "Modelování I" umožňuje studentům získat základní znalosti techniky modelování. Cvičení modelování zátiší je východiskem pro jeho technicko-řemeslné zvládnutí a nabytí základních návyků pro budování hmoty a charakteru objektů v prostoru.

Prerekvizity

Předpokládají se teoretické znalosti z perspektivy a zvládnutá kresba zátiší, ze základních geometrických těles, s jednotným povrchem, v perspektivním pohledu, dle modelu. Význam zde má praxe z tvorby modelů abstraktních prostorových kompozic. Výhodou jsou jakékoli další zkušenosti s prostorovou tvorbou.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení zápočtu: prezence ve cvičeních, odevzdání zadaných prací ve stanovených termínech.
Výsledné hodnocení se skládá z hodnocení pracovních úloh. Celkem je možno získat až 100 bodů. Výsledná klasifikace se určí podle stupnice ECTS.
Hodnocení i pouze jediného úkolu nižším než polovina z maximálního počtu bodů je celková klasifikace předmětu „nevyhovující“.
Podle čl. 13 Studijního a zkušebního řádu VUT v Brně se užívá klasifikační stupnice ECTS. KLASIFIK. STUPEŇ ECTS / BODOVÉ HODNOCENÍ / ČÍSELNÁ KLASIFIKACE // A / 100–90 / 1 / výborně // B / 89–80 / 1,5 / velmi dobře // C / 79–70 / 2 / dobře // D / 69–60 / 2,5 / uspokojivě // E / 59–50 / 3 / dostatečně //F / 49–0 / 4 / nedostatečně.

Učební cíle

Úkolem předmětu "Modelování I" je seznámit studenty s modelováním, jakožto základním způsobem vizuálního, prostorového záznamu. Praktická cvičení akcentují budování objemu, s důrazem na proporce a charakter modelu. Cílem je rozvoj tvůrčího potenciálu studentů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast v ateliérové výuce je kontrolovaná. Student je povinen být přítomen v rozvrhem stanovené době v ateliéru, pracovat na úkolech a vyčkat konzultace, pokud vedoucí práce nezvolí individuálně jiný postup. Jako omluva nepřítomnosti se uznávají pouze důvody obdobné důvodům podle zákoníku práce, např. nemoc. Neomluvená absence může být příčinou neudělení zápočtu. Při nepřítomnosti větší než 50% nemusí být i u omluvené absence práce (bez konzultací) přijaty; průběh práce vyžaduje vždy konzultace ve výuce, proto náhradní zadání není možné.

Základní literatura

BAMMES, Gottfried. Der nackte Mensch: Hand und Lehrbuch der Anatomie für Künstler. Dresden: VEB Verlag der Kunst, 1982. ISBN 3-364-00016-6.
GOLDFINGER, Eliot. Human Anatomy for Artists: The Elements of Form. New York: Oxford University Press, 1991. ISBN 978-0195052060.
KOS, Jaroslav a ŽILÁK, Pavel. Anatomie člověka pro výtvarníky. Praha: Aventinum, 1996. ISBN 80-85277-98-0.

Doporučená literatura

MALIVA, Josef. Doteky s uměním a časem I. díl: Přehled evropských dějin umění od pravěku po renesanci. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 1996. ISBN 80-214-0822-7.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B3A-P bakalářský

    obor B-PDS , 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Laboratoře a ateliéry

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

I. úkol, modelovaná lebka dle modelu, zásady pro její stavbu;
Modelovaná lebka dle modelu;
Modelovaná lebka dle modelu;
Modelovaná lebka dle modelu, hodnocení I. úkolu /rozbor kladů a záporů jednotlivých prací/;
II. úkol, modelovaná hlava dle sádrové busty, zásady pro její stavbu;
Modelovaná hlava dle sádrové busty;
Modelovaná hlava dle sádrové busty;
Modelovaná hlava dle sádrové busty, hodnocení II. úkolu /rozbor kladů a záporů jednotlivých prací/;
III. úkol, modelovaná hlava dle sádrové busty;
Modelovaná hlava dle sádrové busty;
Modelovaná hlava dle sádrové busty;
Modelovaná hlava dle sádrové busty;
Modelovaná hlava dle sádrové busty, hodnocení III. úkolu /rozbor kladů a záporů jednotlivých prací/, celkové hodnocení semestru.