Detail předmětu

Ateliér - předdiplomový projekt

FSI-YPPAk. rok: 2011/2012

Studenti zpracovávají na dané téma designérský projekt jako předstupeň diplomové práce na základě podkladů z praxe a svých vlastních rozborů. Jejich návrhy by se měly vyznačovat určitou nadčasovostí.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

15

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti se naučí zpracovávat podrobně designérský projekt, přičemž jeho komplexnost bude zaměřena na běžnou praxi a případnou využitelnost ve výrobních podnicích. Rovněž může sloužit jako výchozí analytický materiál pro teoretickou část diplomového projektu.

Prerekvizity

Účast ve výuce je podmíněna splněním podmínky návaznosti předmětů - absolvování Ateliérů - průmyslový design III-IV.
Student musí ovládat kresbu a modelování. Dále je nutno zvládat principy prostorové tvorby, výtvarné kompozice a realizace třírozměrných modelů. U návrhů je potřebné osvojení designérských řešení jednodušších i komplikovanějších průmyslových výrobků. Pro kvalifikované řešení zadaných projektů je samozřejmé pochopení funkčních, technických i technologických aspektů daného tématu. Nutná je praktická znalost 2D a 3D programů (CorelDraw, Adobe, Rhinoceros apod.).

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení zápočtu: prezence ve cvičení (ateliéru), zpracování klauzurních prací, odevzdání zadaných prací ve stanovených termínech. Ústní obhajoba zpracovaného úkolu. U každého úkolu se hodnotí zvlášť navržený design a úroveň prezentace.
Výsledné hodnocení se skládá z hodnocení projektů. Celkem je možno získat až 100 bodů. Výsledná klasifikace se určí podle stupnice ECTS.
Hodnocení i pouze jediného úkolu nižším než polovina z maximálního počtu bodů je celková klasifikace předmětu „nevyhovující“.
Podle čl. 13 Studijního a zkušebního řádu VUT v Brně se užívá klasifikační stupnice ECTS. KLASIFIK. STUPEŇ ECTS / BODOVÉ HODNOCENÍ / ČÍSELNÁ KLASIFIKACE // A / 100–90 / 1 / výborně // B / 89–80 / 1,5 / velmi dobře // C / 79–70 / 2 / dobře // D / 69–60 / 2,5 / uspokojivě // E / 59–50 / 3 / dostatečně //F / 49–0 / 4 / nedostatečně.

Učební cíle

Cílem předmětu je co nejdůkladnější seznámení se s danou problematikou, správné stanovení vzájemných vazeb člověk - stroj - prostředí. Významným požadavkem je stanovení v počáteční fázi úkolu řešení určitého globálního nadhledu, s možnosti uplatnění prvků blízké budoucnosti.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast v ateliérové výuce je kontrolovaná. Student je povinen být přítomen v rozvrhem stanovené době v ateliéru, pracovat na úkolech a vyčkat konzultace, pokud vedoucí práce nezvolí individuálně jiný postup. Student musí pedagogovi předem sdělit, kde bude v době výuky pracovat (ateliér, dílny, modelárna, event. koleje, domov, výrobce ap.) - pokud tomu tak není, jde o absenci. Jako omluva nepřítomnosti se uznávají pouze důvody obdobné důvodům podle zákoníku práce, např. nemoc. Neomluvená absence může být příčinou nepřijetí projektu. Při nepřítomnosti větší než 50% nemusí být i u omluvené absence projekt přijat, protože jej nelze dostatečně zvládnout a náhradní zadání není možné.

Základní literatura

Charlotte a Peter Fiellovi: Design 20. století. - Taschen/Slovart
Charlotte a Peter Fiellovi: Designing the 21st Century. - Köln : Taschen, 2001.

Doporučená literatura

Newbury S,: Auta: Design pro nové tisíciletí 1 + 2, - Praha : Knižní klub, 2002.
Lamarová, M.: Průmyslový design. - Praha : Odeon, 1984.
Odborná periodika: Design trend
Odborná periodika: DESIGN IN, Designum Slovakia

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program M2A-P magisterský navazující

    obor M-PDS , 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Laboratoře a ateliéry

182 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Zadání úkolu - návrh designu průmyslového výrobku;
Přípravné kresby a skici - 1.etapa;
Korekce, dopracování navržených kresebných studií;
Vypracování kresebných podkladů (řezy v měřítku);
Zpracování ergonomických podkladů dané problematiky;
Vypracování výkresů pro ergonomický poster - 1.etapa ( konzultace );
Zpracování vstupních skic, návrhů do výsledných posterů - 1.etapa ( konzultace );
Zpracování textových částí předdiplomního projektu - průvodní zpráva;
Zpracování vstupních skic, návrhů do výsledných posterů - 2.etapa;
Výroba makety - koncepčního modelu;
Dopracování výkresové dokumentace v měřítku, textové části projektu (průvodní zpráva), doprovodných posterů - axonom.pohledy;
Výroba a dokončení finální makety - koncepčního modelu;
Závěrečná konzultace - odevzdání práce.