Detail předmětu

Technologie čištění odpadní vody

FCH-MCO_TCOAk. rok: 2011/2012

Odpadní vody, přehled metod čištění odpadních vod, technologické linky, fyzikální metody čištění, fyzikálně-chemické a chemické procesy, biologické procesy, aerobní a anaerobní biologické procesy, odstraňování dusíku a fosforu, systémy s narůstající biomasou, kaly z úpravy vod, nakládání s kaly a možnosti jejich využití.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu

Požiadavky na kvalitu vypúšťaných odpadových vôd, množstvo a zloženie odpadových vôd, odvádzanie odpadových vôd, procesy čistenia komunálnych a priemyselných odpadových vôd a spracovania kalov, technológie a technologické linky čistenia komunálnych a priemyselných odpadových vôd a možnosti ich intenzifikácie.

Prerekvizity

Znalosti z kurzů Hydrochemie, Analytická chemie, Chemické inženýrství, Technologie úpravy vody, Praktikum z technologie vody I

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemnou část představují
dva průběžné testy během semestru. Hodnotí se výsledky průběžných
písemných testů a ústní zkoušky.

Osnovy výuky

1. Zdroje odpadových vôd. Charakterizovanie množstva a zloženia odpadových vôd. Požiadavky na kvalitu vypúšťaných odpadových vôd (OV).
2. odvádzanie odpadových vôd a stokové siete.
3. Technologické linky čistenia mestských a priemyselných OV.
4. Fyzikálne a fyzikálno-chemické procesy čistenia OV (mechanické predčistenie, hrablice, lapače piesku, lapače tukov a olejov, primárna sedimentácia, filtrácia, vyrovnávanie množstva a akosti.
5. Hydraulické pomery v prietokových systémoch. Transport plynov, flotácia, neutralizácia, zrážanie, adsorpcia, oxido-redukčné procesy, výmena iónov, membránové procesy, dezinfekcia.
6. Biologické procesy čistenia OV. Rozdelenie procesov (oxido-redukčný potenciál, forma biomasy, reaktorové usporiadanie).
7. Ťažké kovy v biologických procesoch čistenia OV.
8. Aeróbne biologické čistenie OV. Aktivovaný kal, proces aktivácie. Kinetika rastu mikroorganizmov a odstraňovania substrátu. Kinetická selekcia mikroorganizmov.
9. Technologické parametre. Vplyv základných veličín na účinnosť procesov. Bilancia a produkcia biomasy a aktivovaného kalu. Sedimentačné a zahusťovacie vlastnosti, príčiny a predchádzanie napučaniu kalov. Spotreba a dodávka kyslíka.
10. Technologické modifikácie procesu aktivácie. Stabilizácia kalov.
11. Anaeróbne biologické procesy, mechanizmus a ovplyvňujúce faktory. Granulovaná biomasa. Anaeróbne čistenie OV. Anaeróbna stabilizácia kalov. Anaeróbne bioreaktory.
12. Odstraňovanie nutrientov z OV. Nitrifikácia a denitrifikácia, ´luxury uptake´. Biochemická podstata a kinetika procesov odstraňovania nutrientov. Metabolická selekcia mikroorganizmov. Technológie odstraňovania nutrientov.
13. Systémy s nárastovou biomasou. Teoretické základy biofilmových procesov. Kinetika procesov. Skrápané biofiltre. Rotačné diskové reaktory. Reaktory s expandovanou a fluidizovanou vrstvou. Bioreaktory s kombinovanou suspendovanou a nárastovou biomasou.
14. Spracovanie, uskladňovanie a nakladanie s kalmi. Výhody a obmedzenia využitia čistiarenských kalov.

Učební cíle

Seznámit studenty s požadavky na kvalitu vypouštěných odpadních vod. Poskytnout poznatky o odvoduí a stokových sítích odpadních vod, specifikaci množství a složení komunálních a průmyslových odpadních vod.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Doporučená literatura

Dohányos, M. a kol : Čištění odpadních vod, Praha 1998. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NKCP_CHTOZP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTOZP , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program NPCP_CHTOZP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTOZP , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

52 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor