Detail předmětu

Technologie biopolymerů

FCH-BCO_TBPAk. rok: 2011/2012

Technologie polysacharidů, zdroje polysacharidů, průmyslové využití polysacharidů, využití: škrobu, celulosy, kyseliny hyaluronové, chitinu, agaru, karagenanu, dextranu. Technologie bílkovin, zdroje bílkovin, využití: kolagenu, keratinu, kaseinu, elastinu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Znalost základních výrobních postupů a jejich fyzikálně-chemické podstaty.

Prerekvizity

organická a fyzikální chemie; základy chemického inženýrství

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Průběžná kontrola : během kursu formou jedné samostatné písemné práce.
Zkouška: studující písemnou a ústní formou prokáže znalost a logické porozumění probírané látky

Osnovy výuky

V předmětu Technologie biopolymerů budou posluchači seznámeni se základními průmyslově získávánými biopolymery. Budou poskytnuty základní informace o technologii získávání biopolymerů z biologických matric, technologické, ekonomické a ekologické nároky na jednotlivé fáze výroby. Dále budou posluchači seznámeni se základními fyzikálně-chemicky-biologickými vlastnostmi těchto biopolymerů, a to zejména ve vztahu k jejich potenciálnímu využití. Budou zmíněny významné modifikace nativních biopolymerů a obory jejich využití. Kurz zahrnuje i základní principy analýzy a kontroly získaných biopolymerů.

Biopolymery - přehled, historie.
Škrob: zdroje škrobu, typy škrobu, škrobová zrna, technologický postup výroby, významné deriváty škrobu.
Celulosa a papír: celulosa a její struktura, vlastnosti celulosových vláken, významné celulosové derriváty, typy celulosových výrob, výroba papíru, plniva papíru, typy papírenských výrobků.
Kyselina hyaluronová: základní vlastnosti hyaluronanu, biogeneze hyaluronanu, technologie získávání a izolace, derivatizace hyaluronanu.
Chitin a chitosan: základní vlastnosti chitinu a chitosanu, biogeneze chitinu, technologie získávání a i zolace z mořských živočichů, významné deriváty chitinu a chitosanu.
Dextran, agar, karagenan: principy technologie ziskávání surovin, základní vlastnosti a chemické derivatizace.
Kolagen: základní vlastnosti kolagenových vláken, primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura kolagenu (tropokolagen), principy technologického získávání kolagenu z kostí a kůží, deriváty kolagenu, průmyslové využití kolagenu.
Keratin: struktura keratinu, principy technologie získávání různých typů keratinu z rozličných biologických matric, aplikace keratinu.
Kasein: kasein a jeho micelární struktura, základní typy kaseinu, základní vlastnosti micelárních systémů, využití kaseinu v potravinářství a jeho technologické aplikace.

Učební cíle

Cílem předmětu „Technologie biopolymerů“ je poskytnout studentům základní přehled o průmyslové výrobě, zpracování a vlastnostech jednotlivých skupin prakticky využívaných biopolymerů, především polysacharidů a bílkovin. Důraz se klade na fyzikálně chemickou podstatu průmyslových výrob a vysvětlení vlastností surovin, poloproduktů a konečných výrobků z hlediska chemie makromolekulárních látek.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Základní literatura

Kadlec P. a kol.: Technologie sacharidů, VŠCHT, Praha 2000 (CS)
Čopíková J. : Chemie a analytika sacharidů, VŠCHT, Praha 1997 (CS)

Doporučená literatura

Vandamme E. J., Steinbüchel A.: Biopolymers Vol. 5-6. Wiley-VCH, Weinheim 2002. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHCHT bakalářský

    obor BPCO_CHMN , 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný
    obor BPCO_CHMN , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program BKCP_CHCHT bakalářský

    obor BKCO_SCH , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program BPCP_CHCHT bakalářský

    obor BPCO_SCH , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Seminář

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor