Detail předmětu

Praktikum z fotografických procesů

FCH-BCO_FOP_PAk. rok: 2011/2012

Praktické procvičení poznatků získaným v teoretickém předmětu. Práce s fotografickým aparátem, fotogra-fování na černobílé negativní a inverzní filym, barevné negativní a inverzní filmy, jejich zpracování, digitální fotografie a zpracování digitálního obrazu, sken, práce s ICC profily. Zvláštní důraz je kladen na objektivní hodnocení kvality materiálů a kvality obrazu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Studenti získají znalosti a praktické dovednosti při zpracování fotografických materiálů a jejich objektivním hodnocení.

Prerekvizity

fotochemie a fyzikální chemie

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Klasifikovaný zápočet, při hodnocení se přihlíží k připravenosti studentů na praktikum, k úrovni práce v praktiku a k výsledku zápočtového testu.

Osnovy výuky

1. Fotografický aparát, fotografování na čb film, vyvolání filmu, vyvolání senzitogramu, 2. Vliv teploty vyvolávání na senzitometrické veličiny, 3. Vliv doby vyvolávání na senzitometrické veličiny, 4. Zvětšování černobílého negativu, určení rozlišovací schopnosti zvětšovací soustavy, 5. Zvětšování černobílého negativu na papír s proměnnou gradací, závislost průměrného gradientu na barevné filtraci, 6. Zeslabování čb negativu, 7. Zesilování čb negativu, 8. Tónování pozitivního obrazu, 9. Určení optimálního složení superaditivní směsi vyvolávačů hydrochinonu a metolu, 10. Fotografování na barevný negativní film, vyvolání barevného negativního filmu, vyvolání senzitogramu, 11. Zvětšování barevného negativu, optimální korekce barevných odchylek, objektivní měření barevných odchylek, 12. Fotografování na barevný inverzní film, vyvolání barevného inverzního filmu, vyvolání senzitogramu, 13. Fotografování na černobílý negativní film, inverzní vyvolání černobílého negativního filmu, vyvolání senzitogramu, 14. Vliv délky prvního vyvolávání při černobílé inverzi na senzitometrické vlastnosti čb. negativu, 15. Fotografování digitálním fotoaparátem, 16. Zpracování digitálního záznamu, tisk digitální fotografie a její objektivní hodnocení, 17. Skenování fotografií, tisk fotografie, kalibrace tisku, ICC prifily a práce s nimi, 18. Chromogenní vyvolání (CD-3)

Učební cíle

Cílem Praktika z fotografických procesů je praktické obeznámení s fotografickými technikami s důrazem na objektivní kontrolu kvality produktů fotografických technologií.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Klasifikovaný zápočet, při hodnocení se přihlíží k připravenosti studentů na praktikum, k úrovni práce v praktiku a výsledku zápočtového testu. Přítomnost nutná, jedna absence může být kompenzovaná vypracováním písemné práce na zadané téma.

Prerekvizity a korekvizity

Základní literatura

Veselý M., Dzik P., Zita J.: Fotografické procesy - praktikum (CS)

Doporučená literatura

Sturge J., Walworth V., Shepp A.: Imaging Processes and Materials, , 0 (CS)
Hunt R.W.G.: The Reproduction of Color. 5th edition 1995, , 0 (CS)
Junge K. W., Hübner G.: Fotografická chemie, , 0 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BKCP_CHCHT bakalářský

    obor BKCO_SCH , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program BPCP_CHCHT bakalářský

    obor BPCO_SCH , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace v kombinovaném studiu

52 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Laboratorní cvičení

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor