Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikačního výsledku
KŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.
Originální název
Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu
Anglický název
The antioxidant activity of selected species of blackcurrants
Druh
Článek recenzovaný mimo WoS a Scopus
Originální abstrakt
Cílem této práce bylo stanovení celkové antioxidační aktivity vybraných odrůd černých rybízů a vzájemné porovnání dosažených výsledků. Celková antioxidační aktivita byla změřena pomocí elektronové paramagnetické rezonance (EPR) za využití volných radikálů ABTS•+ a vyjádřena jako TEACABTS (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity). Bylo proměřeno 8 odrůd černých rybízů. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy ˊRubenˊ a ˊOmetaˊ.
Anglický abstrakt
The aim of this study was to determine the total antioxidant activity of selected cultivars of blackcurrants and mutual comparison of results. The total antioxidant activity was measured by electron paramagnetic resonance (EPR) using free radicals ABTS•+ and expressed as TEACABTS (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity). There were 8 cultivars of blackcurrants measured. The highest values of total antioxidant activity showed cultivars ˊRubenˊ and ˊOmetaˊ.The aim of this work was to determine the total antioxidant activity of 7 different varieties of červenoplodého gooseberries and compare the values of the antioxidant activities of the monitored varieties cultivated in the form of shrubs and in the form of dvoukmenného spindle. The highest antioxidant activity was measured for a variety of gooseberries ´ Alan ´, lowest for variety ´ ´ remark about Bergman. The difference between the antioxidant activity of gooseberry varieties grown in different technologies was statistically insignificant.
Klíčová slova
Černý rybíz, antioxidanty, celková antioxidační aktivita, ABTS, EPR.
Klíčová slova v angličtině
Blackcurrant, antioxidants, total antioxidant activity, ABTS, EPR
Autoři
Rok RIV
2016
Vydáno
01.06.2015
ISSN
0231-6900
Periodikum
Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE
Číslo
24
Stát
Česká republika
Strany od
51
Strany do
55
Strany počet
5
Plný text v Digitální knihovně
http://hdl.handle.net/
BibTex
@article{BUT123953, author="Alena {Křenová} and Aleš {Matějíček} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}", title="Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu", journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE", year="2015", number="24", pages="51--55", issn="0231-6900" }