Detail publikace

Reálné opce v investičním rozhodování

HANÁKOVÁ, Z. ŠTĚRBÁČKOVÁ, Š. POSPÍŠILOVÁ, B. NOVOTNÁ, L. TRUSKA, A. HRIČÁK, Ľ. DVOŘÁČEK, L.

Originální název

Reálné opce v investičním rozhodování

Anglický název

REAL OPTIONS IN INVESTMENT DECISIONS

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Každý ekonomický subjekt se ve svém běžném provozu rozhoduje, zda akumulované volné prostředky využije ke spotřebě nebo tyto prostředky investuje s očekáváním budoucího vyššího množství prostředků v budoucnu. Z hlediska investičního rozhodování jsou standardními ukazateli ekonomické výhodnosti projektu čistá součastná hodnota „NPV“ a vnitřní výnosové procento „IRR“. Nástrojem, který doplňuje výpočet předcházejících ukazatelů a jež nám může pomoci získat větší množství podkladů pro racionální rozhodnutí, jsou bezpochyby reálné opce, respektive metoda výpočtu výhodnosti projektu pomocí reálných opcí. Pro správné využití metody reálných opcí je důležité správně opci identifikovat a zvolit její druh pro výpočet. V článku jsou řešeny zejména následující druhy reálných opcí: Opce vyčkávání, která představuje právo na zakonzervování a pozdější využití projektu. Opce zúžení, která znázorňuje zmenšení či omezení původní velikosti stávajícího projektu. Opce záměny, která představuje právo použití alternativních vstupů měnících se podle aktuálního vývoje cen. Opce opuštění, která poskytuje možnost projekt v případě nepříznivého vývoje faktorů, ovlivňujících jejich efektivnost, předčasně ukončit odprodejem jeho aktiv, tj. realizací likvidační hodnoty projektů. Opce rozfázování, která umožňuje rozčlenit investiční projekt včetně investičních výdajů do navazujících etap. Opce na dočasné přerušení je vhodná pro projekty, které je možné přerušit, pokud ceny a příjmy nejsou dost vysoké na to, aby pokryly variabilní náklady výroby, a které je možné opětovně spustit. Opce rozšíření, která poskytuje managementu prostor k rozhodnutí rozšířit původní projekt o dodatečné kapacity s vynaložením dodatečných investic v předem stanoveném období.

Anglický abstrakt

Capital budgeting decision-making is a difficult and complex process. One of the tools that can be used for the evaluation of a project is based on the real options methodology. This methodology is not a substitute for an evaluation based on standard techniques of net present value and internal rate of return, but it may provide a significant support to them. A real options approach provides an opportunity to evaluate future revenues. In general, by using this method, the uncertainty may increase the value of the project.

Klíčová slova v angličtině

Real options, call option, put option, investment decision

Autoři

HANÁKOVÁ, Z.; ŠTĚRBÁČKOVÁ, Š.; POSPÍŠILOVÁ, B.; NOVOTNÁ, L.; TRUSKA, A.; HRIČÁK, Ľ.; DVOŘÁČEK, L.

Rok RIV

2012

Vydáno

26. 1. 2012

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-4393-8

Kniha

Juniorstav 2012

Strany od

1

Strany do

9

Strany počet

9

BibTex

@inproceedings{BUT92354,
  author="Zdenka {Rosecká} and Šárka {Dvořáčková} and Barbora {Janovská} and Lenka {Novotná} and Adam {Truska} and Ľuboš {Hričák} and Lukáš {Dvořáček}",
  title="Reálné opce v investičním rozhodování",
  booktitle="Juniorstav 2012",
  year="2012",
  pages="1--9",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-4393-8"
}